Paru goreng yang rangup seakan keropok memang enak. Lebih membuka selera jika ia dimasak sambal, rendang atau pelbagai jenis masakan lain yang menaikkan lagi keenakannya. Walaupun menu menggunakan paru ini nampak mudah, namun untuk menyediakan paru goreng yang sedap, rangup dan tidak hanyir, tetap ada caranya. Menerusi perkongsian Cikgu Afy Al Habibi, beliau kongsikan tip dan teknik untuk mendapatkan rasa paru goreng yang garing dan sedap tanpa berbau hanyir. Jom cuba.
TIP HILANGKAN BAU HANYIR PARU
1. Rendam paru dengan sedikit tepung gandum. Biarkan setengah jam. 2. Kemudian rendam paru dengan air asam jawa/limau nipis. 3. Cuci darah beku yang melekat di celah-celah paru. 4. Akhir sekali, basuh bersih paru untuk menghilangkan bau darahnya.
Ads
5. Masukkan air sebanyak 3/4 periuk. Letakkan garam secukup rasa dan 2-3 keping asam gelugur/keping.
6. Rebus paru sehingga masak menggunakan api sederhana perlahan.
7. Setelah masak, angkat paru tadi dan toskan airnya.
CARA MASAK PARU GORENG GARING
1. Hiris paru yang hendak digoreng senipis yang boleh. Gunakan pisau yang tajam untuk memudahkan kerja menghiris.
Ads
2. Taburkan garam halus dan perapkan seketika sebelum digoreng.
3. Setelah minyak betul-betul panas, masukkan paru yang telah dihiris tadi. Jangan goreng dalam kuantiti yang banyak dalam satu masa.
4. Gunakan api sederhana perlahan. Balik-balikkan beberapa kali. Biarkan warna gorengan berubah menjadi sedikit gelap.
Ads
5. Paru Goreng Garing siap dimasak. Sedia untuk dinikmati. Nak makan cicah sos pun boleh.
Selepas menggoreng makanan seperti ikan dan ayam , bila dah tukar warna hitam biasanya kita akan buang aje. Bila buang ke dalam parit memang mencemarkan alam sekitar. Mulai pada hari ini jangan buat lagi, simpan dan kumpul panggil ejen datang ambil.
.
Kalau nak tahu minyak masak terpakai ini sebenarnya boleh dijual semula. Biasanya restoran makanan menjual balik sisa minyak yang sudah digunakan ini.
.
Kita pengguna biasa pun boleh buat perkara yang sama, ada banyak ejen yang bersedia membeli minyak masak ini. Cikgu Zahran adalah antara orang yang dah menjual minyak masak terpakai dari rumahnya.
Harga Berbaloi
Bagi setiap 1 kg minyak masak terpakai boleh dapat RM1.50. Simpan banyak-banyak dulu baru panggil ejen, barulah berbaloi ejen datang kutip di rumah kita. Paling tidak 50 kg dah dapat RM75 . Boleh beli minyak masak baru nanti.
Cikgu Zahran pernah memperolehi lebih RM 100 selepas menjual minyak terpakai yang dikumpul.
Nak Buat Apa Minyak Tu
Minyak masak tu boleh digunakan untuk menghasil biodiesel untuk kenderaan berat seperti bas.
Di antara ejen yang membeli minyak masak terpakai adalah :
Pelbagai buah-buahan segar yang dicipta Allah itu ada manfaatnya untuk semua umat manusia. Di antara banyak buah-buhan itu salah satu yang disebutkan Allah s.w.t dalam al-Quran adalah anggur.
Anggur juga adalah buah-buahan yang digemari Nabi Muhammad s.a.w. Memakannya bukan sahaja menjadi amalan sunnah tetapi buah anti oksidan ini juga penuh berkhasiat dan menyihatkan.
Di dalam al-Quran buah yang lazat ini disebutkan sebanyak 14 kali di antaranya surah An-Nahl, ayat 11, Allah berfirman : “Dia menumbuhkan bagi kamu dengan air hujan itu tanam-tanaman; zaitun, kurma, anggur dan segala macam buah-buahan. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar ada tanda (kekuasaan Allah) bagi kaum yang memikirkan.” Anggur juga memiliki pelbagai khasiat . Di antaranya mengurangi keradangan serta boleh melancarkan perjalanan darah dan membersihkan perut.
Manfaat Kesihatan Anggur:
1.Kesihatan Mata Anggur mempunyai serat, air dan khasiat nutrisi yang mampu menurunkan dan mengawal berat badan. Selain itu khasiat buah anggur juga dapat mencegah kerosakan mata.
Kredit Foto : depositphotos.com
Di dalam buah anggur banyak mengandungi lutein dan zeaxanthine, kedua kandungan zat ini percayai boleh mengurangkan risiko kerosakan penglihatan. Lutein merupakan salah satu jenis karotenoid dan ia juga mempunyai kesan anti oksida. Dalam satu penyelidikan sains, didapati bahawa lensa mata manusia mengandungi sedikit lutein dan zeaxanthine.
Menjadi amalan yang baik kita memakan buah anggur yang mengandungi lutein ini yang diyakini boleh menjaga metabolism dalam lensa mata sehingga ia tetap jernih. Tujuannya adalah untuk menjaga metabolisma dalam lensa mata, sehingga tetap jernih.
2. Mencegah Sakit Hati (hepar)
Khasiat buah anggur juga dapat membantu mencegah sakit hati (hepar), buah anggur yang difermentasi daripada kulitnya, dengan kandungan polyphenol-nya memiliki khasiat melindungi segala penyakit yang berhubungkait dengan hati (hepar) manusia.
3. Mencegah Penyakit Strok, Jantung dan Kanser
Kredit foto : welchs.com
Khasiat anggur juga dipercayai dapat mencegah daripada penyakit strok, jantung, dan kanser. Menurut Reuter Health (Kaltim Post, 2001), “Wanita muda yang mengamalkan meminum jus anggur merah 1 hingga 2 gelas sehari kurang berisiko untuk mendapat serangan Ischemic stroke (strok yang disebabkan oleh tersumbatnya saluran darah sehingga oksigen tidak pat sampai ke otak). Ini kerana di dalam buah anggur terdapat khasiat flavonoids zat antioksida dan yang berfungsi melindungi tubuh daripada penyakit jantung dan kanser.
Bagamana pun seperti juga makanan yang lain, jangan pula diambil secara berlebihan untuk mengelakkan ia menjadi mudarat pula.
PAI ANGGUR (Resipi ini untukk pie berukuran 23 sm ( 9 inci))
BAHAN-BAHAN : Bahan pastri:
2 ½ cawan tepung gandum
1 sudu the garam
18 sudu makan mentega tanpa garam (unsalted butter)/dipotong kecil
10 sudu makan air sejuk ais
Bahan untuk inti :
907 gram anggur /dibuang tangkai
¾ cawan gula
2 sudu makan tepung ubi kayu
1 sudu makan mentega tanpa garam/dipotong kecil
CARA MEMASAK : 1. Pastri :Ayak tepung dan garam di dalam mangkuk besar. 2. Kemudian masukkan mentega dan adunkan dalam campuran tepung 3. Renjiskan dengan 10 sudu makan air sejuk ais, satukan dengan doh sehingga ia sebati. 4. Tekan doh menjadi bulatan dan pindahkan ke atas papan canai yang ditabur tepung. 5. Uli seketika sehingga doh sekata. Bahagikan doh kepada dua bebola. 6. Satu bahagian bola biarkan lebih besar sedikit daripada yang satu lagi. 7 .Balutkan di dalam plastik dan simpan di dalam peti sejuk selama dua jam. 8. Membuat inti : Keluarkan isi setiap biji anggur (pulp dengan biji) dari kulitnya dan masukkan ke dalam kuali bersaiz sederhana, Masukkan kulitnya di dalam mangkuk besar dan ketepikan. 9. Masak isi anggur dengan api sederhana, dan kacau hingga lembut selama lapan hingga sepuluh minit. 10. Kemudian toskan, dan tapiskan ke dalam mangkuk yang mengandungi kulit amggur. 11. Lecekkan dengan belakang sudu, buang biji anggur. 12. Biarkan sejuk sepenuhnya. Kacau gula dengan ubi kayu dan masukkan ke dalam anggur dan ketepikan. 13. Panaskan oven ke suhu 204 darjah celcius. 14. Canaikan bola doh yang besar di atas papan canai yang sudah ditabur tepung. Jadikan membulat dengan ukuran 30.5 sm untuk dimuatkan dalam acuan pai berukuran 23 sm. Tekan kemas di tepinya. 15. Masukkan inti anggur ke dalam pastri dan sapukan sedikit mentega di atasnya. 16. Canaikan bola doh yang satu lagi menjadi bentuk membulat dengan ukuran 25 sm. 17. Tutup inti dengan pastri bulat. Kelarkan sedikit garisan lubang (slits) atas permukaan pai untuk melepaskan stim masa membakar.Kemaskan dan lipatkan doh di keliling tepi acuan pai . 18. Bakar pai untuk 20 minit dan turunkan suhu kepada kurangkan kepada suhu 176 darjah celcius. 19. Teruskan membakar sehingga perang keemasan, selamaka 45-50 minit lagi. Keluarkan dan pai sedia dihidangkan.
2. JUS ANGGUR SUSU/GRAPE MILKSHAKES (Resipi ini cukup untuk dua gelas)
BAHAN-BAHAN :
300 gm anggur merah/dikupas
200 ml susu segar
50 ml madu
200 gm ketulan ais
CARA MEMBUAT : 1. Masukkan anggur dan susu ke dalam mesin pengisar. 2. Masukkan ais dan madu dan kisar sampai halus. 3. Tuangkan dalam gelas, jus anggur susu siap dinikmati
Sayur tahan lama kekal segar dalam peti sejuk anda? Ada pelbagai cara yang sering dikongsikan sebagai petua untuk sayur dan buah-buahan tahan lama bila disimpan dalam peti sejuk.
Apa yang dikongsikan oleh Nieda Kyrisa, dia masukkan sayur yang akan disimpan di dalam plastik dan masukkan air sehingga tenggelam. Petua yang diamalkan itu dikongsi oleh seorang saudaranya yang bekerja di MARDI.
Ikuti perkongsian wanita ini untuk anda praktikan di rumah anda pula.
Sayur Tahan Lama, Kekal Segar
“Sayur-sayur dan buah rendam air garam dulu. Dalam 10-15 minit bagi kotor keluar. Kalau perasan lepas 20 minit air tu jadi berminyak. Ni sepupu kerja MARDI bagi petua.”
“Saya simpan untuk frozen bagi daun bawang, daun sup, daun limau purut & daun kesum…kalau sayur lain saya tak pernah frozen”
“Caranya masukkan air sampai tenggelam. Saya buat macam ni selalu ok dan tahan lama.”