Tauhu berlauk ini sedap dimakan begitu saja ataupun dicicah dengan sos cili. Ada juga yang buat pencicah cili kicap seperti tauhu bergedel. Rasanya yang digabungkan dengan isi ayam, tauhu dan tauhu telur memang sedap.
Boleh dikatakan tauhu berlauk ini juga sebagai antara menu sihat disebabkan bahan-bahannya dan cara memasaknya iaitu mengukus. Sesuailah pada yang sering mengamalkan pengambilan makanan yang sihat ini.
Ikuti perkongsian resipi tauhu berlauk daripada Maslinda Catelleya Orchid ini. Kalau dilihat, memang menyelerakan dan gerenti tak cukup satu. Jom cuba buat.
Anak-anak memang suka makan nugget. Kalau beli, kadang kala kandungan garam serta lemaknya buat kita ragu-ragu. Jadi, puan-puan boleh cuba buat sendiri. Rupanya mudah sangat nak buat nugget ayam kentanghomemade ni. Rasanya sangat sedap dan ‘moist’. Malah boleh tambah aneka sayursupaya snek ni jadi lebih sihat. Bahan-bahan yang diperlukan dalam resipi perkongsian saudari Sharinaz Redwa ni pun ringkas dan tak mahal. Memang berbaloi cuba.
NUGGET AYAM KENTANG HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
4 keping isi dada ayam – kisar
2 biji telur
2 sudu makan tepung ubi kayu
4 biji ubi kentang saiz sederhana – rebus & lenyek
1/2 batang lobak merah – disagat
1 sudu teh serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
BAHAN SALUTAN:
3 biji telur
Tepung beras secukupnya – boleh gantikan dengan tepung goreng ayam serbaguna atau serbuk roti
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan-bahan diatas dan gaul hingga sebati.
2. Masukkan adunan ke dalam loyang bersesuaian dan kukus selama 15-20 minit. Masa mungkin berbeza ikut ketebalan adunan.
3. Bila dah masak, potong adunan tadi mengikut saiz yang dikehendaki.
4. Sediakan bancuhan telur dan tepung untuk salutan. Tepung boleh juga digantikan dengan serbuk roti.
5. Ambil kepingan nugget dan celupkan ke dalam bancuhan telur.
6. Kemudian salutkan dengan tepung atau serbuk roti. Lakukan hingga habis.
7. Panaskan minyak dan goreng kepingan nugget hingga garing keemasan.
8. Jika banyak dan nak sejukbekukan, goreng nugget separuh masak, sejukkan dan simpan dalam bekas bersesuaian sebelum disimpan dalam peti sejuk.
Oden merupakan sejenis makanan musim sejuk bagi masyarakat Jepun yang terdiri dari bahan-bahan seperti telur rebus, lobak putih, kek ikan dan sebagainya yang dimasak di dalam sup. Kiranya lebih kurang macam yong tau fu lah tapi lebih berkuah. Hidangan Oden ni mula popular di Malaysia sejak diperkenalkan di Family Mart hinggakan ramai sanggup beratur panjang demi menikmati semangkuk Oden ni. Bagi yang nak cuba masak sendiri hidangan ni, resipi Oden homemade perkongsian saudari Rosmaliza Omarni boleh dicuba.
RESIPI ODEN HOMEMADE ALA FAMILY MART
BAHAN-BAHAN: 1 peket perencah Asam Pedas Adabi – beli online disini 1 peket perencah Tom Yum Adabi – beli online disini Bahan-bahan Yong Tau Foo (fishball, fishcake, filamen ketam dan lain-lain) 2 sudu teh gula 1 kiub pati ayam – beli online disini Air secukupnya 1 tangkai daun ketumbar – dicincang kasar
CARA MEMASAK: 1. Masukkan air ke dalam periuk dan masukkan perencah Asam Pedas dan perencah Tom Yum. Jika nak kuah pekat boleh tambah lebih perencah lagi. 2. Masukkan kiub pati ayam dan gula. Biarkan mendidih sekejap baru masukkan bahan-bahan Yong Tau Foo yang dicucuk dengan lidi sate. 3. Biarkan mendidih dan perencah meresap masuk ke dalam bahan yong tau foo. 4. Tutup api dan taburkan daun ketumbar yg di cincang kasar. Siap bolehlah dihidang panas.
Kuih Cakoi makan panas-panas memang padu lah. Lembut, gebu dan berongga di dalam nikmatnya dapat makan masa berbuka. Rahsia kegebuannya ni terletak daripada bahan-bahan yang digunakan dan cara penyediaannya.
Jom semak perkongsian rahsia resipi kuih cakoi yang lembut dan gebu di FB Resipi Sedap Mudah Dibuat, resipi dari Hamidah. Cubalah nanti masa berbuka nanti.
KUAH CAKOI LEMBUT GEBU
BAHAN-BAHAN :
1 cawan air
2 cawan tepung roti
1/4 camca teh yis segera
1 camca teh gula
1 camca teh garam
1/2 camca teh soda bikarbonat
1 camca besar minyak mazola
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK :
LANGKAH PERTAMA :
Dalam satu bekas , masukkan gula, garam, air dan minyak. Kacau rata. Dalam satu bekas yang lain, masukkan tepung bersama soda bikarbonat dan ys segera , kacau kering hingga sebati sedikit dan selepas itu, buat lubang di tengah-tengah adunan .
Masukkan bahan campuran gula, garam , minyak dan air tadi. Adun sehingga sebati terlebih dahulu.
LANGKAH KEDUA :
Pindahkan adunan ke atas papan pencanai yang telah ditabur dengan tepung gandum sebagai alas, adun sehingga menjadi doh.
Apabila menjadi doh, bahagikan kepada dua bahagian berbentuk panjang 40cm. Selepas itu doh ditutup dengan plastik wrap dan biarkan selama 1 jam.
Tips – Letak doh di tepi peti ais untuk suhu yang lebih tinggi bagi doh mengembang elok.
LANGKAH KETIGA :
Selepas 1 jam, ratakan doh dan bahagikan kepada bahagian kecil berzaiz 1sm tebal dan panjang 2 sm. Biarkan lagi 10-15 minit. Masukkan minyak ke dalam kuali dan panaskan.
LANGKAH KEEMPAT :
Apabila minyak panas, ambil dua potongan tadi dan tindihkan bersama. Tekan doh yang cantum di tengah-tengah dan tarik hujung dengan chopstik untuk bagi panjang. Goreng menggunakan api sederhana sehingga kekuningan.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...