
Menu apa yang mudah buat dan anak-anak suka? Corn dog ni menu asal dari Korea. Bahan-bahan membuatnya tidak sukar mendapatkannya. Ternyata ia menjadi menu anak-anak kini.
Bahan-bahan
Sosej ayam
Keju Mozzarella
2 cawan tepung gandum
200ml susu segar/susu cair
Gula
Garam
Telur
1 sudu kecil baking powder
Serbuk roti/oat
Lidi
100ml air sejuk
Cara memasak
1. Potong keju dan sosej, cucuk pada lidi.
2. Setelah selesai, simpan dalam peti sejuk pada bahagian atas selama 20 ke 30 minit.
3. Bancuh bahan untuk disalut iaitu tepung gandum, baking powder,telur, susu dan air sejuk.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Kacau kesemua bahan sehingga sebati dan pekat
6.. Celup sosej dan keju tadi dengan bahan yang telah dibancuh kemudian salutkan dengan serbuk roti atau oat.
7. Akhir sekali goreng dengan minyak yang panas dan api yang perlahan
Kredit: Cik Yam
Cara Masak Pizza Homemade Yang Sedap Guna Kuali Non-Stick

Pizza antara snek kegemaran kanak-kanak. Jika anak anda gemarkan hidangan ini, bolehlah cuba hasilkan sendiri di rumah menggunakan resipi pizza homemade sedap perkongsian saudari Murni Rahmat ni. Bahan-bahannya sangat mudah malah cara memasaknya juga sangat sempoi. Guna kuali non-stick (tahan lekat) dan masak atas dapur gas je. Tak perlu ketuhar pun! Senang kan? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
PIZA HOMEMADE TANPA KETUHAR
BAHAN-BAHAN:
- 1kg tepung gandum
- 2 cawan air suam
- 1 paket mauripan
- 2 sudu makan minyak masak
- 1 sudu makan gula
- Secubit garam
BAHAN INTI ( TOPPING):
- Sos pasta tradisional – apa-apa jenama
- Sedikit bawang putih
- Sedikit hirisan bawang holland
- Garam dan serbuk lada hitam secukupnya
- Hirisan sosej, isi ayam, cendawan butang, hirisan nanas, tomato, keju atau aneka makanan laut
( boleh pelbagaikan ikut citarasa)
CARA MEMASAK:
1. Sediakan inti terlebih dahulu. Tumis bawang holland dan bawang putih hingga wangi. Kemudian masukkan hirisan sosej, ayam dan cendawan.
2. Tumis sampai masak dan perasakan dengan garam serta lada hitam. Ketepikan.
3. Untuk doh, ambil 1 cawan air, tuang mauripan dan masukkan secubit gula. Biar selama 2-3 minit. Bila muncul buih-buih, ia menandakan ia sedia untuk digunakan.
4. Gaul tepung bersama minyak. Tambah air dan bancuhan mairipan tadi. Uli tepung sekurang-kurangnya 5 minit. Bila doh dah tak melekat di tangan, tutup dengan tuala dan rehatkan selama 1 jam.
5. Selepas 1 jam, doh akan naik 2 kali ganda. Tumbuk-tumbuk doh supaya angin keluar.
6. Bahagikan doh kepada 5 bahagian atau lebih.
7. Bentukkan doh menjadi bulat dan leper. Kemudian letakkan di dalam kuali.
8. Sapu sos pasta kemudian isikan inti/topping piza yang dimasak tadi. Tabur keju dengan secukupnya.
9. Masak doh guna api kecil sahaja selama 10-15 minit ikut ketebalan pizza yaang dibuat. Pastikan tutup menggunakan tudung periuk. Tak perlu letak minyak atau lapik di dalam kuali.
10. Bila keju cair dan pizza telah masak, angkat dan sedia untuk dinikmati.
INFO:
- Kalau suka kerak piza yang rangup, masak doh terlebih dahulu sebelum isi inti/topping.
- Jika nak piza yang lembut macam roti, letak inti/topping atas doh mentah kemudian baru masak.
- Keju akan ambil masa 3-4 minit untuk cair.
- Jika nak lebih cepat, boleh guna roti nan atau roti arab.
Kredit resipi & foto: Murni Rahmat
Banh Xeo. Resipi ‘Street Food’ Vietnam Popular Yang Anda Kena Cuba.

Bahn Xeo adalah sejenis lempeng rangup berperisa yang diperbuat daripada tepung beras, air, serbuk kunyit yang diletak inti ditengah-tengahnya. Ia adalah antara makanan jalanan yang popular di Vietnam.
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung beras
- 3/4 cawan santan
- 1 1/2 cawan air sejuk
- 1 sudu makan kicap ikan
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 2 sudu makan serbuk kari
- Garam dan gula secukup rasa
BAHAN TUMISAN DAGING KISAR:
- 1 mangkuk kisar
- 1/2 biji bawang Holland | cincang halus
- 2 ulas putih | cincang halus
- Sedikit hirisan cili Benggala
- 1 sudu pes cili
- 1 sudu kecil air asam Jawa
- Garam dan gula secukup rasa
- Sedikit minyak masak
BAHAN SALAD:
- 1 mangkuk kecil tauge
- Sedikit daun ketumbar
- Sedikit daun bawang
BAHAN SOS:
- 5 sudu makan air masak
- 3 sudu makan gula
- 2 sudu makan cuka
- 1 ulas bawang putih | cincang
- 3 biji cili padi merah | cincang
CARA MEMASAK:
- Campurkan semua bahan kering pancake dalam mangkuk, gaul rata.
- Masukkan santan dan kacau hingga sebati.
- Seterusnya masukkan air sejuk sedikit demi sedikit sehingga mendapat kepekatan bancuhan sesuai untuk pancake. Ketepikan.
- Sediakan pula tumisan daging. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih dan merah hingga kekuningan.
- Masukkan pes cili dan air asam Jawa. Kacau seketika dan masukkan daging kisar.
- Kacau hingga daging berubah warna, perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
- Setelah cukup rasa, tutup api dan ketepikan.
- Kemudian sediakan pancake pula. Panaskan kuali leper dan oleskan sedikit minyak di atasnya.
- Tuangkan bancuhan pancake, masak menggunakan api kecil.
- Setelah garing, letakkan di atasnya tumisan daging kisar dan salad.
- Lipat dua seperti apam balik, angkat dan masukkan dalam pinggan hidang
- Untuk sos, campurkan semua bahan, gaul rata dan hidangkan bersama pancake yang telah siap tadi.
INFO CHEF: Mempunyai rasa yang enak, ranggup dan terasa kesegaran salad yang dicicah dengan sos masam manisnya.
Resipi Berasaskan Brokoli. Sedap Berkhasiat Tinggi

Resipi Berasaskan brokoli ini bukan saja sedap. Malah berkhasiat tinggi. Sebenarnya brokoli yang dianggap sebagai ‘super food’ ini boleh dimasak dengan pelbagai jenis masakan.
Kali ini, dikongsikan tiga resipi berasaskan brokoli. Selamat mencuba.
Resipi Berasaskan Brokoli
Broccoli Parmesan Fritter
Bahan-Bahan:
230gm brokoli (cincang)
1 biji telur
65gm tepung gandum – boleh beli online di sini
30gm keju parmesan parut – boleh beli online di sini
½ sudu teh garam – boleh beli online di sini
Serbuk lada hitam cukup rasa – boleh beli online di sini
Minyak masak secukupnya – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
- Satukan semua bahan di atas kecuali minyak masak. Gaul sebati.
- Panaskan kuali, letakkan sedikit minyak. Apabila cukup panas letakkan adunan tadi dan tekan dengan sudip atau sudu untuk meleperkannya.
- Balikkan adunan setelah satu bahagian sudah perang keemasan.
- Pastikan kedua-dua bahagian masak perang keemasan.
- Sedia untuk dihidangkan.
Brocoli Mozzarella Bites
Bahan-Bahan:
2 sudu makan madu
60gm brokoli (potong kasar)
60gm keju mozzarela (parut kasar) – boleh beli online di sini
1 biji telur
160ml susu segar – boleh beli online di sini
150gm tepung gandum serba guna
3gm serbuk penaik
½ sudu teh garam boleh beli online di sini
½ sudu teh minyak masak boleh beli online di sini
1 biji bawang merah (racik) – boleh beli online di sini
Minyak untuk menggoreng secukupnya boleh beli online di sini
Cara Memasak:
- Satukan tepung dan serbuk penaik dan ketepikan.
- Di dalam mangkuk berlainan, satukan susu, madu, garam, telur dan minyak masak. Gaul sebati.
- Masukkan adunan tepung dan serbuk penaik tadi. Gaul sebati.
- Kemudian masukkan brokoli dan keju mozzarela, gaul sebati.
- Panaskan minyak. Sudukan adunan di dalam minyak yang panas. Goreng hingga perang keemasan.
- Angkat dan tos minyak.
- Sedia untuk dihidangkan.
Pasta Brokoli
Bahan-Bahan:
350gm pasta spageti
2 sudu makan minyak zaitun (untuk spageti)
30gm minyak (untuk menumis) boleh beli online di sini
10 ulas bawang putih (cincang halus) – boleh beli online di sini
50gm brokoli (cincang halus)
50gm brokoli (potong kasar)
1 kiub pati ayam
30gm keju parmesan boleh beli online di sini
Air secukupnya untuk merebus spageti
Garam –boleh beli online di sini
Serbuk lada hitam secukupnya – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
- Panaskan air di dalam periuk hingga mendidih dan masukkan minyak zaitun ke dalamnya.
- Masukkan spageti dan biar selama 6-8 minit. Angkat, toskan dan lalukan di bawah air biasa. Ketepikan.
- Seterusnya panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih hingga naik bau dan sedikit perang. Masukkan brokoli cincang dan kiub ayam, gaul hingga sebati.
- Kemudian masukkan brokoli yang dipotong kasar. Gaul seketika. Tutup api dan masukkan spageti yang sudah dimasak tadi.
- Gaul sebati dan masukkan pula keju parmesan. Perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam secukup rasa.
- Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Mudah Je Buat Keropok Bawang, Nasi Dan Bawang Putih Wajib Ada
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official