Resipi dari Nuhaz Kitchen ni mudah aje. Adunan kaya ball ni boleh juga dibuat pancake.Sangat lembut dan menjadi.
Kata Nurhaziqah resipi kaya ball ni kacau pakai whisk aje, tak perlu mixer atau mesin pengadun pu. Yang penting ada acuan.Dia menggunakan acuan takoyaki, kalau tak ada boleh aje guna acuan kuah cara.
KAYA BALL
BAHAN-BAHAN :
• 1 cawan tepung gandum • 2 sudu kecilbaking powder • secubit garam * • 2 sudu besar gula halus * • 3/4 cawan susu segar + 2 sudu besar susu segar* ( jadi 3/4 cwn 2 sudu besar susu) • 1 biji telur * • 2 sudu besar mentega |cairkan * • 1 sudu kecil esen vanilla * • Kaya secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Satukan bahan bertanda *
2. Kacau bahan bertanda * sehingga sebati
IKLAN
3. Kemudian masukkan tepung gandum dan baking powder
4. Kacau sehingga tiada tepung yang berketul
5. Biarkan adunan selama 15 minit sebelum digunakan 6. Sapukan minyak pada acuan dan panaskan acuan menggunakan api perlahan.
7. Picitkan adunan ke dalam acuan..separuh saja jangan full.
IKLAN
8. Kemudian picitkan kaya
9. Picitkan adunan sehingga full
10.Tutup acuan menggunakan penutup periuk selama 3 minit
11.Kemudian balikkan kaya ball dan biarkan lagi selama 3-5 minit atau sehingga masak
Mencari hidangan sedap dan santai untuk makan petang bersama keluarga? Boleh cuba buat creamhorn custard creamy ini.
Resipi yang dikongsi Nor Al Fatihah ini, mudah saja nak buat. Guna puff pastry ready made saja.
Memang berebut la makannya kerana dengan crunchy di luar dan diisi dengan filling creamy custard dan fresh krim, dah macam makan aiskrim.
CREAMHORN CUSTARD CREAMY
BAHAN-BAHAN:
2 paket puff pastry jenama kawan saiz 4 (40gm x 10pcs) – boleh juga jika nk guna saiz 8 1 biji telur | dipukul Pewarna oren (untuk creamhorn bentuk lobak merah) Acuan creamhorn secukupnya (saya diy sendiri je acuan guna aluminium foil, balut pada jari telunjuk jadikan bentuk kon)
1. Ambil sekeping puff pastry, potong 8 bahagian. Canai nipis. Kemudian lilitkan pada hujung acuan. 2. Sapu sedikit telur supaya ia melekat. Lilit sampai habis. Sapu telur pada keseluruhan horn dan salut dengan crumble.
3. Untuk buat bentuk lobak merah, tak perlu salut crumble. Hanya sapu telur yang dicampur dengan pewarna oren. 4. Bakar api atas bawah dengan suhu 180•c selama 20 minit hingga keemasan. 5. Bergantung pada ketuhar masing-masing. Selalu periksa dan perhatikan supaya tak hangus. Sejukkan dan keluarkan horn daripada acuan.
Satukan semua bahan. Gaul dan ramas menjadi seperti serbuk roti.
BAHAN KRIM KASTARD:
2 cawan fresh milk ½ cawan gula – beli online di sini ½ cawan tepung kastard – beli online di sini 2 biji telur A 1 sudu teh esen vanila – beli online di sini Sedikit pewarna kuning 2 sudu besar mentega – beli online di sini 1 ½ cawan non dairy whip cream/fresh cream (dipukul hingga kental dan bertanduk. Tak nak letak pun takpe tapi tak rasa la creamy macam aiskrim tu)
CARA-CARA:
1. Satukan semua bahan kecuali mentega. Kacau dulu sebati, kemudian masak di atas api sederhana kecil hingga pekat dan likat. 2. Tutup api dan masukkan mentega. Kacau sebati. Tuang ke dalam bekas. Sejukkan. Wrapkan permukaannya dengan plastik supaya tak berkepala/berkerak. 3. Pukul whip krim hingga kental (overheat) dan masukkan filling kastad tadi. Pukul lagi hingga sebati.
4. Saya simpan filling dalam peti ais semalaman, baru picit filling ke dalam horn. 5. Untuk cream horn bentuk lobak merah, lepas picit filling, cucuk dengan daun sup/saleri/pudina. 6. Sedap makan panas-panas dan sejuk-sejuk. Hornnya kekal crunchy walaupun dah sejuk.
Kek strawberi ini, resipinya sangat ringkas. Simple! Senang sungguh cara nak membuatnya. Tak perlu mixer pun. Cuma guna mesin pengisar atau blender sahaja.
Hendak lebih sedap, boleh buat cream cheese dan jadikan sebagai topping. Jika tidak, boleh dimakan begitu sahaja.
Jom kita lihat resipinya.
KEK STRAWBERI KISAR
BAHAN A
1 cawan buah strawberi (potong kecil)
3 biji telur ayam
1 cawan gula
1 cawan minyak jagung (minyak masak pun boleh)
BAHAN B
Perisa strawberi secukupnya
1/2 sudu teh pewarna pink
2 cawan tepung naik sendiri (diayak dulu)
Beberapa biji buah strawberi (dipotong kecil)
CARA MEMBUAT
1. Panaskan oven pada suhu 170 darjah selsius. Alaskan loyang berukuran 7 inci dengan baking paper. Sapu sedikit keliling loyang dengan minyak masak dan ketepikan.
2. Kisar halus semua BAHAN A. Kemudian masukkan ke dalam mangkuk.
3. Masukkan perisa strawberi dan pewarna pink. Kacau rata menggunakan spatula.
4. Masukkan tepung naik sendiri sedikit demi sedikit, kacau kaup balik sehingga sebati.
5. Kemudian masukkan strawberi yang telah dipotong kecil. Kacau lagi.
6. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang disediakan tadi. Bakar selama 1 jam atau sehingga masak.
7. Periksa kek sama ada sudah cukup masak atau belum dengan cara cucuk lidi di tengah kek. Jika lidi keluar bersih maknanya kek telah masak.
8. Setelah masak, telangkupkan kek atas jaringan. Sejukkan kek sebelum dikeluarkan dari loyang.
9. Sedia dihidangkan.
Jika suka, boleh buat topping cream cheese.
CREAM CHEESE
1. Adun sebati 1/2 ketul cream cheese dengan 3 sudu besar gula aising.
2. Pukul sehingga gebu.
3. Sapukan atas kek yang telah siap dimasak.
Selamat mencuba!
Sumber: www.ninamirza.com
Terima kasih kerana berkongsi resipi dengan majalah RASA.
Lepat Ubi Leleh perkongsian saudari Rozita Daud ni. Sekali pandang seakan Kuih Koci tapi sebenarnya bukan. Lemak manis, memang sangat enak.
Bahan-bahannya juga cukup ringkas. Bagi anda yang gemar makan kuih muih tradisional, resipi ini tentunya anda harus cuba
Jom buat Kuih Lepat Ubi Leleh ni untuk keluarga. Pasti berselera.
1 cawan tepung beras – beli online disini
1 sudu kecil garam
1 kotak santan + air = pastikan campuran santan & air dapat 5 cawan. Jangan lebih
CARA MEMASAK:
1.Masak gula merah dan gula pasir bersama air hingga gula larut dan mendidih.
2. Bila air gula sudah sejuk, masuk dalam bekas berisi ubi yang telah diperah.
3.Masukkan juga tepung ubi dan santan. Letak sedikit garam dan gaul. Adunan mestilah lembab supaya nanti bila dikukus, tekstur Lepat Ubi tidak keras.
4.Ambil acuan lompang dan sapu sedikit minyak. Ia membantu menjadikan kuih lembab.
5.Kukus kuih hingga masak.
6. Untuk memasak dadih leleh @ kepala santan, satukan semua bahan dan sebatikan.
7.Kemudian hidupkan api perlahan dan kacau sampai santan pekat dan meletup-letup kecil. Padamkan api.
8. Masukkan ubi lepat yang dimasak tadi ke dalam santan. Salut hingga rata.
9. Ambil seketul dan letak atas daun pisang. Bungkus dengan kemas.