Kalau sebut tentang sup, memang ramai penggemarnya. Untuk rasa kelainan, boleh cuba buat Sup Ayam Thai. Aroma daun limau purut itulah yang membuatkan sup ayam ini lagi umph. Dapat pula hirup kuah panas-panas. Memang mengundang selera.
Nak menyediakan Sup Ayam Thai ini pun mudah sahaja. Bahan-bahan pun menggunakan yang sedia ada di dapur sahaja. Jom ikuti perkongsian resipi daripada Tengku Syazwany ini. Kalau badan rasa tak sihat, minum sup ini pun akan buat tubuh berpeluh dan kembali segar. Cubalah.
SUP AYAM THAI
BAHAN-BAHAN:
Ayam
Lemak ayam
Bawang putih – Boleh beli online di sini
Halia
Bawang merah – Boleh beli online di sini
Bawang besar
Serai
Sup bunjut – Boleh beli online di sini
Kiub pati ayam
Lobak merah
2 sudu sos ikan – Boleh beli online di sini
Tomato
Daun limau purut
Garam
Cukup Rasa / Ajinomoto – Boleh beli online di sini
Perahan air limau nipis
Daun ketumbar
CARA MEMASAK:
Tumbukkan bawang putih dan halia.
Bawang merah dan bawang besar dimayang.
Tumiskan semua sekali bahan iaitu bawang putih, halia, bawang merah, bawang besar dan serai berserta hirisan lemak ayam sehingga naik bau atau layu.
Kemudian, masukkan air. Apabila hampir menggelegak, masukkan ayam, sup bunjut, kiub pati ayam dan lobak merah. Biarkan seketika.
Setelah itu, masukkan pula sos ikan, tomato yang dibelah dan juga daun limau purut.
Letakkan garam dan Cukup Rasa atau Ajinomoto.
Apabila ayam telah masak, masukkan daun ketumbar dan perahan asam limau nipis.
Siap. Sedia untuk dihidangkan.
Kredit: Tengku Syazwany
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Nak Merasa Pesamah Daging, Kini Tak Perlu Tunggu Kenduri Kahwin
Begini Cara Buat Cocktail Pekat Dan Sedap, Kekal Kemanisannya
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI