Anda peminat sup ayam? Anak-anak paling suka bila dihidangkan sup ayam. Macam-macam cara nak buat sup ayam yang sedap. Dikongsikan cara membuat sup ayam. Hirup panas-panas memang layan.

Sup Ayam

Bahan-bahan:

  • ½ ekor ayam
  • 6 ulas bawang merah
  • 6 ulas bawang putih
  • Sehiris halia
  • Empat sekawan (atau sup bunjut)
  • Ubi kentang (potong besar supaya tak cepat hancur)
  • Bawang goreng
  • Daun sup
  • Cara memasak:

1.Tumbuk kasar bawang merah, bawang putih dan halia. Kemudian satukan dalam periuk bersama ayam.

2.Isi air sehingga ayam tenggelam. Buka api perlahan dan tutup periuk.

3.Di pertengahan,boleh letak ubi kentang. Kalau berbuih macam ni, belum masak lagi sup dan ayamnya.

4.Bila terbit minyak asli dari ayam tu, tandanya sup dah masak.

5.Boleh letak daun sup dan bawang goreng.

6.Boleh letak garam untuk perasakan serta gula jika suka.

7.Siap untuk dihidangkan.

Kredit:Nik Nur Adilin

 

SUP AYAM THAI

BAHAN-BAHAN:

  • Ayam
  • Lemak ayam
  • Bawang putih
  • Halia
  • Bawang merah
  • Bawang besar
  • Serai
  • Sup bunjut
  • Kiub pati ayam
  • Lobak merah
  • 2 sudu sos ikan
  • Tomato
  • Daun limau purut
  • Garam
  • Cukup Rasa / Ajinomoto
  • Perahan air limau nipis
  • Daun ketumbar

CARA MEMASAK:

IKLAN

1.Tumbukkan bawang putih dan halia.

2.Bawang merah dan bawang besar dimayang.

3.Tumiskan semua sekali bahan iaitu bawang putih, halia, bawang merah, bawang besar dan serai berserta hirisan lemak ayam sehingga naik bau atau layu.

4.Kemudian, masukkan air. Apabila hampir menggelegak, masukkan ayam, sup bunjut, kiub pati ayam dan lobak merah. Biarkan seketika.

5.Setelah itu, masukkan pula sos ikan, tomato yang dibelah dan juga daun limau purut.

6.Letakkan garam dan Cukup Rasa atau Ajinomoto.

7.Apabila ayam telah masak, masukkan daun ketumbar dan perahan asam limau nipis.

8.Sedia untuk dihidangkan.

Kredit: Tengku Syazwany 

3.Sup Ayam Lada Hitam

IKLAN

Bahan-bahan:

  • Ayam (bersihkan dan potong)
  • Lada hitam (Gunakan lada hitam yang ditumbuk kasar, jangan guna lada hitam serbuk nanti rasanya berbeza pula) – boleh beli online di sini
  • Bawang putih
  • Bawang merah
  • Serai (ketuk)
  • Halia
  • Daun bawang (pilihan)
  • Garam
  • Gula- boleh beli online di sini
  • Air

Cara Memasak:

1.Tumbuk kasar bawang putih, bawang meah dan halia.

2.Dalam periuk, masukkan air. Satukan semua bahan tumbuk dengan ayam. Masukkan serai yang diketuk.

3.Kemudian didihkan saja. Jangan lupa perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.

4.Boleh tambah daun bawang. Siap. Mudah kan? Sedap pula tu. Tip untuk lebih sedap, didihkan dengan api perlahan hingga ayam tu masak.

5.Jika suka ada rasa masam, boleh tambahkan sedikit asam keping saiz yang paling kecil, Jangan bubuh pes asam jawa, nanti warna sup tak cantik. Tapi kalau tak ada asam keping, boleh je lah. Nak tambah lada putih pun boleh.

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:  

IKLAN

Resipi Tat Nanas Homemade Sedap & Cair Di Mulut

Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.

Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan

Nampak Sedap! Resipi Kerang Masak Cili Ala Sheila Rusly

Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je

Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji  

Sangat Sedap, Resipi Sambal Lada Bilis Extra Pedas

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI