Sedapnya Kuih Tepung Gomak ni lebih-lebih lagi kalau makan waktu berbuka puasa. Lembut, sedikit kenyal dan manis intinya buat rasa tidak jemu menikmati kuih tradisional ni. Bagi anda yang nak cuba. Opah Mas Cotek ada kongsikan resipinya. Selamat mencuba.

 

CARA BUAT KUIH TEPUNG GOMAK PALING SEDAP UNTUK BERBUKA

BAHAN DOH:

  • 2 cawan tepung pulut
  • 1 sudu makan tepung gandum
  • 1 cawan santan (tak perlu habiskan) bergantung pada doh

CARA ULI :

1. Satukan tepung pulut dan tepung gandum. Gaul rata.

2. Masukkan santan sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Pastikan tekstur doh tidak terlalu lembik dan tidak terlalu keras

BAHAN INTI:

IKLAN
  • 3 cawan kelapa parut putih
  • 1 cawan gula merah
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan air
  • 1 sudu makan tepung gandum – dibancuh dengan sedikit air
  • 2 helai daun pandan – disimpul
  • Tepung kacang hijau secukupnya – untuk salut kuih. Boleh beli di kedai bakeri.

CARA MASAK INTI:

1. Masak gula merah, gula pasir bersama air sehingga larut kemudian tapiskan.

2. Masukkan kelapa parut. Masak hingga hampir kering kemudian masukkan bancuhan tepung gandum.

3. Masak inti guna api perlahan dan kacau rata sehingga intinya sedikit lembab. Angkat dan sejukkan.

4. Dalam kuali berasingan, sangai tepung kacang hijau dan ayak. Ketepikan.

CARA MEMASAK KUIH TEPUNG GOMAK:

1. Didihkan air dalam periuk.

2. Ambil sedikit doh, masukkan inti secukupnya dan bulatkan.

3. Masukkan doh ke dalam periuk berisi air mendidih tadi. Rebus hingga doh timbul. Angkat doh dan toskan.

4. Kemudian golekkan dalam bekas berisi tepung kacang hijau tadi sambil tekan perlahan-lahan supaya doh jadi leper.

5. Lakukan hingga habis adunan. Sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi & foto: Opah Mas Cotek

ANDA JUGA BOLEH CUBA:

Resipi Nasi Kerabu Golok Lauk Ayam Bakar Sedap Untuk Berbuka

Koleksi 30 Hari 30 Resipi Sahur. Mudah, Sedap & Cepat Masak