Resipi Sos Spageti Cendawan yang sedap, mudah dan tanpa pengawet perkongsian saudari Dahlia Kamaruza. Kalau anak-anak anda jenis peminat tegar pasta, seminggu 2-3 kali minta spageti, sos ni memang kena cuba buat. Jimat banyak. Bukan setakat pasta je, boleh juga dijadikan sos pizza, lasagna, baked macaroni dan macam-macam lagi. Lagi sedap dan tak ada pengawet pun. Jom cuba.

RESIPI SOS SPAGETI CENDAWAN HOMEMADE TANPA MSG

Buat Sendiri Sos Spageti Cendawan Sedap Tanpa Guna MSG

BAHAN-BAHAN:

  • 10 kg ++ tomato
  • 4 biji bawang holland – dadu halus
  • 2 labu bawang putih – tumbuk
  • 4 biji lada capsicum merah
  • 1/2 bekas cendawan shiitake – potong dadu
  • 2-3 tangkai sweet basil – ambil daun sahaja
  • 2-3 helai daun Bay
  • Sedikit serbuk lada hitam
  • Sedikit Mixed herbs
  • 2 sudu makan serbuk cili ( optional)
  • Serbuk pati ayam homemade (optional)
  • 1-2 cawan minyak zaitun atau minyak masak

CARA MEMASAK:

1. Basuh bersih tomato kemudian kelar kulit luar secara bersilang.

Buat Sendiri Sos Spageti Cendawan Sedap Tanpa Guna MSG
2. Rebus air dalam kuali hingga didih dan celur tomato sekejap. Angkat dan rendam dalam bekas berisi air yang mengalir supaya tomato sejuk.
3. Kupas kulit tomato dan asingkan isinya. Belah dua, picit keluar bijinya dan kumpulkan.

Buat Sendiri Sos Spageti Cendawan Sedap Tanpa Guna MSG
4. Kisar biji dan kulit tomato tanpa air hingga halus. Tapis dan ambil airnya.

Buat Sendiri Sos Spageti Cendawan Sedap Tanpa Guna MSG
5. Masak isi tomato dan air tapisan tadi dalam periuk hingga kecut dan air berkurangan. Tidak perlu letak air biasa kerana tomato akan mengeluarkan air. Biar sejuk.

Buat Sendiri Sos Spageti Cendawan Sedap Tanpa Guna MSG
6. Ambil lada capsicum dan bakar sampai kulit hangus. Lalukan di bawah air paip, kupas kulit dan bijinya. Kemudian kisar halus.

Ads

Buat Sendiri Sos Spageti Cendawan Sedap Tanpa Guna MSG
7. Dalam kuali berasingan, panaskan minyak dan tumis bawang holland, bawang putih dan cendawan sampai layu. Kemudian kisar halus.

Buat Sendiri Sos Spageti Cendawan Sedap Tanpa Guna MSG
8. Keluarkan separuh dari tomato dalam kuali yang disejukkan tadi dan kisar halus. Tuang kembali ke dalam kuali bersama kisaran lada benggala dan cendawan. Masak hingga kering.
9. Tambahkan serbuk cili, serbuk lada hitam, serbuk pati ayam, mixed herbs, daun sweet basil dan daun bay. Kacau rata dan bila sos mendidih ( kuah memercik) dan pekat, padamkan api dan sejukkan.

Buat Sendiri Sos Spageti Cendawan Sedap Tanpa Guna MSG
10. Bila sos telah sejuk, barulah dimasukkan ke dalam bekas dan simpan dalam peti sejuk.

Buat Sendiri Sos Spageti Cendawan Sedap Tanpa Guna MSG
11. Jika simpan dalam peti sejuk pada suhu biasa, sos ni boleh tahan selama 2-3 hari. Jika simpan dalam peti sejukbeku, boleh tahan hingga 6 bulan.

Buat Sendiri Sos Spageti Cendawan Sedap Tanpa Guna MSG

INFO: Ini adalah resipi sos pasta cendawan. Jika nak buat sos pasta tradisional, abaikan penggunaan cendawan.

 

Kredit resipi & foto: Dahlia Kamaruza

 

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Ads

Resipi Sizzling Tauhu Telur. Mudah Betul Cara Masaknya

Cara Masak Shrimp Omelette Sedap Macam Dekat Restoran Thai

Resipi Mushroom Chicken Pie Mudah, Tanpa Uli. Hanya Guna Pastri Segera

Resipi Kuih Bom Bijan Yang Sedap, Lembut & Tak Liat Walau Dah Sejuk

Resipi Sotong Goreng Pedas & Rahsia Supaya Lembut, Tak Berbau

Ads

Jom Cuba! Resipi Kuih Kole Kacang Sedap, Mudah & Kurang Manis

Bancuh Sendiri Kopi Ais Super Kaw. Sangat Sedap, Nikmat Tak Terkata

Resipi Tart Telur Simple & Sedap. Wajib Dicuba

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI