Bagi anda yang gemarkan hidangan Cheesy Wedges, bolehlah cuba buat sendiri menggunakan resipi perkongsian saudari Nabilah Mamat. Sedap, senang dan jimat. 5kg ubi kentang kosnya tidak sampai RM15 pun. Wow..Memang berbaloi-baloi. Maklumlah, bila semua ada di rumah dalam satu-satu masa, asyik minta makan je. Jadi resipi ini adalah salah satu resipi ‘homemade snack’ yang tidak terlalu mahal kosnya. Jom cuba. Paling penting bila buat sendiri ni, rasanya lebih enak, boleh kawal kandungan garam dan tentunya halal. Makan pun tak rasa ragu-ragu. Betul tak?
CARA BUAT CHEESY WEDGES HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1 kg ubi kentang secukupnya – bersihkan & potong baji – beli online disini
CARA MEMASAK: 1. Bersihkan ubi kentang dan potong ikut saiz dan bentuk yang diingini. 2. Masukkan air dalam periuk bersama kiub pati ayam dan garam. Rebus ubi kentang seketika.
Ads
3. Toskan ubi kentang dan biarkan sejuk dan kurang basah.
4. Gaul ubi kentang dalam bekas berisi tepung goreng serbaguna. Susun dalam dulang.
5. Susun ubi kentang dalam beg plastik dan sejukbekukan semalaman. Lagi lama kentang disimpan, lagi sedap rasanya.
6. Untuk menikmati, panaskan minyak dan goreng ubi kentang hingga garing.
4 jenis resipi membuat sarapan untuk anak-anak. Kamu ada waffle maker di rumah? Hadiah perkahwinan tahun lepas mungkin? Jangan simpan sahaja gunakan untuk membuat idea resipi menarik ini untuk sarapan anak-anak atau untuk suami tersayang. Sungguh mudah dan senang!
1. Waffle Iron Grilled Cheese Sandwhich
BAHAN-BAHAN:
2 keping roti sandwich
3 oz cheddar keju
2 sudu besar mentega masin, pada suhu bilik
CARA MEMASAK:
Panaskan pembakar wafel semasa sdang menyediakan sandwich.
Sapukan satu keping roti dengan mentega, hanya pada satu sisi (ini adalah bahagian yang akan di letakkan pada besi wafel).
Letakkan irisan keju di atas sepotong roti ini, kemudian sebarkan roti yang lain dengan mentega, hanya pada satu sisi.
Letakkan bahagian yang tidak dilepaskan ke atas keju, kemudian letakkan seluruh sandwic ini pada besi wafel.
Tutup bahagian atas wafel besi, tetapi jangan menekan dan menghancurkan sandwic.
Biarkan masak selama 3-5 minit sehingga roti coklat dan rangup dan keju telah cair. Nikmati!
Kongsi resipi: Joanne Ozug
2. Banana & Nutella Waffle Sandwhich
BAHAN-BAHAN:
mini frozen wafel
nutella
pisang
CARA MEMASAK:
1. Masukkan ke dalam microwave mini wafel selama kira-kira 45 saat, cukup untuk defrostkannya dan memisahkan setiap wafel mini.
2. Letakkan lapisan nipis Nutella pada satu sisi setiap wafel, kemudian tambahkan dengan hirisan pisang kepada setengah wafel.
3.Dalam kuali leper letakkan wafel dengan pisang di atasnya selama 2 hingga 3 minit. Kemudian masukkan bahagian wafel yang lain di atas membuat sandwic dan flip ke coklat di sisi lain.
4. Masak lagi 2 hingga 3 minit, biarkan sejuk dan siap!
Kongsi resipi dan gambar: Thrifty & Chic Mom
3. Hashbrown With Squash and Zuchini.
BAHAN-BAHAN:
500grm kentang merah | parut
1 labu kuning sederhana | parut
1 zucchini sederhana | parut
1 bawang kecil | cincang halus
4 ulas bawang putih | cincang
1 sudu garam | ikut citarasa
1/4 lada sudu teh
1 sudu minyak zaitun
CARA MEMASAK:
Boleh gunakan pengisar untuk kisar kasar kentang, labu kuning, zucchini, bawang, dan bawang putih. Jika anda tidak mempunyai pengisar boleh juga gunakan pemarut sayuran.
Keringkan dahulu bahan kisar tadi. (Biarkan ianya cukup kering kerana penting untuk membuat hash brown rangup).
Masukkan garam dan lada dan perasakan, kacau sebati dengan sempurna.
Masukkan minyak ke kuali leper atau bekas pembakar wafel. Tuangkan bahan, masak api api sederhana sehingga bahagian bawahnya rangup, kira-kira 4 – 6 minit. Kemudian terbalikkan dan masak sehingga sisi lain rangup, kira-kira 4 – 6 minit.
Nota:
Sekira menggunakan besi waffle, anda boleh mencuba memasak sayur-sayuran parut di dalamnya. Berus atau sembur dengan minyak. Letakkan 1/2 cawan sayur parut di atas setiap persegi di pembuat wafel. Sebarkan secara merata di bahagian bawah pembuat waffle, tutup tudung dan masak selama 8 – 10 minit atau sehingga kentang goreng masak.
*boleh tukarkan labu kepada kentang atau terung
Kongsi resipi: Holly Lofthouse
4. Pizza Waffle
BAHAN-BAHAN:
Kerak pizza:
1/2 cawan air suam
2 sudu teh madu
2 ½ sudu teh yis kering aktif
2 sudu minyak zaitun
½ tsp garam
1½ cawan ditambah 2 sudu tepung serba guna atau keseluruhan tepung gandum
Tepung untuk rolling
8 irisan keju mozzarella
1/3 cawan keping mini pepperoni
2 cawan sos pizza
CARA MEMASAK:
Sapukan sedikit minyak pada pembakar waffle, biarkan pembakar panas seketika.
Buat dalam 8 doh. Letakkan setiap doh dengan 1 keping keju dengan 6 atau 7 kepingan pepperoni. Tekan doh di tepi untuk mengelak setiap nya terbukak.
Letakkan doh di tengah pembakar waffle. Tutup penutup; masak selama 3 minit atau sehingga wafel berwarna perang keemasan. Ulang
Lauk ringkas macam Air Asam Ikan Kukus ni pun sedap kalau masak untuk keluarga. Bahan ringkas, senang dimasak malah membuka selera. Paling Istimewa, menu ini tidak menggunakan minyak jadi ianya lebih sihat. Jika tiada ikan, air asam ini juga boleh dinikmati bersama telur rebus. Caranya mudah sahaja. Rebus telur hingga ¾ masak dan tuang air asam ni. Memang padu! Boleh juga makan bersama terung bakar. Pun enak. Oh ya…jika tiada pengukus, ikan tu juga boleh direbus tau. Jom kita cuba resipi perkongsian saudari Yatie Yuyue ni. Pasti puas hati.
CARA MEMASAK AIR ASAM IKAN KUKUS
BAHAN-BAHAN:
Ikan – dibersihkan
½ biji bawang holland – potong dadu – beli online disini
1 biji tomato – potong dadu
Cili padi secukupnya
Jus limau nipis
BAHAN AIR ASAM:
Asam jawa – beli online disini
Air suam
1 ½ sudu teh gula
1 sudu teh garam
Belacan secukupnya – jika tak suka, boleh abaikan
1 sudu teh secukup rasa
CARA MEMASAK:
1.Siang dan bersihkan ikan. Boleh guna apa sahaja jenis ikan tapi biasanya orang guna kembung tau mabung.
2. Masukkan ikan dalam bekas bersesuaian. Kukus selama 10 minit. Ketepikan.
3. Dalam bekas berlainan, potong bawang holland, tomato dan cili padi.
4. Kemudian satukan bahan-bahan untuk air asam. Kacau dan sebatikan. Pastikan tidak cair dan tidak pekat sangat.
5. Masukkan bahan-bahan hiris ke dalam mangkuk, bahan-bahan lain dan juga tuang air asam tadi. Sebatikan. Tak nak picit @ penyek cili pun tak mengapa.
6. Biarkan campuran air asam selama 10-20 minit sebelum dituang pada ikan @ dimakan. Ia bertujuan supaya air asam sebati rasa masam, masin, manis dan pedas. Barulah enak bila dinikmati.
Sedapnya Kuih Lompang Labu Kuning ni. Sesuai sangat dihasilkan untuk hidangan minum petang. Biasanya labu ni kita jadikan cekodok, apam, kuih lapis atau dimasak bersama sayur. Rupanya boleh juga diadun dalam adunan lompang ni. Sangat mudah. Jom cuba resipi perkongsian Mak Frida @fridajoincoffee ni. Pasti puas hati.