Baked milk cheese pudding ni memang berkrim dan sedap rasanya.Nak-nak kalau makan sejuk dikeluarkan dari peti sejuk. Ada ramuan keju, susu dan tepung jagung memang enak berkrim
Jom kita lihat resipi perkongsian Farisha Sofea dalam FBnya. Lima bahan aje tak termasuk kuning telur untuk sapuan.
3 sudu besar gula / pes kurma / madu* – beli online DI SINI
2 keping keju / 1 sudu serbuk keju fawwaz
2 biji kuning telur
Bahan Sapuan :
Kuning telur secukupnya
.
IKLAN
CARA MEMASAK : 1. Satukan ke semua bahan-bahan dan kacau sebati . *untuk versi baby, empunya resipi gantikan gula dengan pes kurma atau madu dan gantikan kepingan keju dengan serbuk keju fawwaz daripada @An_Babyfood . 2. Tapis dan tuangkan ke dalam periuk . 3. Masak di atas dapur menggunakan api perlahan . 4. Sentiasa kacau sehingga adunan menjadi likat . 5. Tutupkan api dan tuangkan adunan ke dalam acuan . 6. Setelah adunan sedikit suam , simpankan di dalam peti sejuk selama 2 jam . 7. Kemudian keluarkan daripada acuan dan letakkan di dalam loyang pembakar . 8. Sapukan permukaan adunan dengan bahan Sapuan . 9. Panaskan oven . 10. bakar pada suhu 230C selama 15 – 20 minit atau sehingga keperangan . 11. Untuk corak garis garis di atas tu boleh sapukan lagi kuning telur apabila adunan hampir masak .
Bosan dengan menu nasi dan lauk pauk. Boleh saja gantikan dengan menu mudah dan mengenyangkan untuk lapik perut sebelum tidur. Roti jala dan lempeng ini sedap dipadu dengan kari ikan dan sambal ikan bilis. Memang menyelerakan.
1.Masukkan semua bahan kedalam blender dan blend sebati.
2.Tapiskan adunan menggunakan penapis santan supaya tidak berketul.
3.Test dulu sama ada adunan mudah keluar dari acuan atau tidak.
4.Jika susah keluar, tambahkan lagi sedikit air dan kacau sebati.
5.Bakar adunan diatas kuali leper hingga garing dibawahnya.
6.Bila dah masak angkat masukkan dalam pinggan.
7.Kemudian lipat atau gulung roti jala.
Info chef: Guna serbuk kunyit selain pewarna kuning untuk rasa yang sedap di samping warna yang cantik kuning keemasan.
KARI IKAN KEMBUNG ALA UTARA
5 ekor ikan kembung (sederhana kecil)
4 sudu besar rempah kari ikan
1 biji bawang besar (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar) -BELI ONLINE DI SINI
1.Bersihkan ikan dan diketepikan.
2.Bancuhkan rempah kari bersama air panas dan bahan kisar.
3.Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis sehingga kekuningan. Kemudian masukkan pula bancuhan rempah kari.
4.Apabila rempah garing dan naik bau, masukkan air asam jawa. biarkan seketika.
5.Kemudian, masukkan separuh santan bersama sedikit air. Biarkan mendidih.
6.Masukkan kiub ikan bilis, bendi, tomato dan cili merah. Kacau seketika.
7.Akhir sekali masukkan ikan bersama separuh lagi pati santan dan garam secukup rasa. Biarkan seketika dan bolehlah
dihidangkan bersama roti jala.
LEMPENG NYOQ MUDA BERSAMA SAMBAL IKAN BILIS
BAHAN-BAHAN
LEMPENG NYOQ MUDA
2 cawan tepung – (anggaran saja)
1 cawan nyoq (kelapa parut )
Air – ikut kepekatan
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
1.Satukan kesemua bahan, jangan terlalu pekat atau cair. Agak-agak macam buat cekodok.
2.Panaskan minyak dalam kuali, tuangkan adunan ke dalam dan tutup sebentar, supaya lempeng itu masak sekata. Sudah masak angkat dan hidangkan dengan sambal tumis.
Info chef: Untuk melazatkan lagi lempeng, alas bersama daun pisang semasa membakar di atas kuali tanpa minyak. Lempeng akan bertambah garing di samping tidak melekat pada kuali dan menambahkan lagi kelazatan dengan aroma daun pisang bakar.
SAMBAL IKAN BILIS
BAHAN-BAHAN:
1 cawan bilis (siap kopek) –
20 tangkai cili kering (dikisar) -BELI ONLINE DI SINI
3 biji bawang kecil (dikisar)
3 biji bawang besar (dikisar)
1/2 biji bawang besar (dihiris)
4 ulas bawang putih (dikisar)
1 cawan minyak masak
Garam (secukupnya)
Gula (secukupnya
Sedikit belacan
Air asam jawa (secukupnya)
CARA MEMASAK:
1.Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing.
2.Keluarkan bilis dan masukkan bahan kisar serta gula.
3. Tumis lama sehingga naik bau, pecah minyak dan garing.
4. Masukkan bawang besar yang dihiris, air asam jawa dan garam.
5. Kacau lagi sehingga kering dan sambal jadi gelap.
6. Masukkan sedikit air dan bilis goreng, kacau rata.
7. Tutup api dan hidang bersama lempeng tadi.
Kredit :Rozelinda Mustapha
Ada yang nak membeli blender,mixer, grinder? Boleh beli online di SINI
Nak kek cantik kena sabar masa menuangkan adunannya. Tuang sikit-sikit baru cantik kejadiannya. Lepas tu lorekkan di atasnya, baru cantik kejadian kek majerin tu.
Apa pun kita tengok resipi dari Puan June Ahmad. Siap tunjuk cara tuang. Kata June resipinya sama sahaja dengan Soft Butter Cake cuma dia tukar majerin, salah satu adunan (lapisan tu) boleh letak serbuk koko biar rasa coklat sedikit.
Buat susu pekat manis sendiri? Ye boleh saja membuatnya sendiri dengan menggunakan tiga bahan dalam masa 3 minit sahaja mengikut resipi yang dikongsi ini.
Disebabkan ada lebihan susu tepung kat rumah ni dan tak tau nak guna untuk apa, boleh diolah jadi susu pekat manis.Menarikkan, so tak payah beli, boleh jer buat sendiri.
Susu pekat ni kena simpan dalam peti sejuk (lepas simpan dalam peti sejuk,baru akan jadi pekat) dan sesuai untuk buat kek, minuman dan lain-lain.
Susu Pekat Manis Homemade
Bahan-bahan:
1 1/2 cawan susu tepung
1/2 cawan gula (saya guna raw sugar dan saya kurangkan sedikit untuk kurangkan manis)
2/3 cawan air panas (jangan guna air mendidih, cukup sekadar suam panas sahaja)
Cara buat:
1.Campur semua bahan dalam blender dan blend selama 3 minit. Siap!
Pastikan stop blender selepas satu minit untuk rehatkan motor blender sekejap.