Sedapnya Kek Marble Jelita Ayu ni. Nampak sangat gebu. Kalau buat untuk minum petang, memang best. Bagi anda yang tercari-cari resipi kek yang mudah, sedap dan tak renyah, resipi perkongsian saudari Ariana Sofia Ahmad ni antara yang terbaik. Cubalah. Istimewa resipi ni boleh dimasak dengan tiga cara iaitu bakar ( bahagian atas nampak cantik, bakar biasa dan kukus.

CARA MASAK KEK MARBLE JELITA AYU

Kek Marble Jelita. Kek Sedap & Gebu Boleh Masak 3 Cara.

BAHAN-BAHAN:

  • 6 biji telur (gred B)
  • 1 1/4 cawan gula kastor
  • 1 cawan mentega
  • 2 1/2 cawan tepung naik sendiri
  • 1 sudu makan ovallete
  • 1sudu teh esen vanila
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh cream of tartar
  • 4 sudu makan susu pekat
  • 5 sudu makan susu segar

CARA MEMASAK:

1. Pukul mentega dan gula hingga gebu dan menjadi putih.

Kek Marble Jelita. Kek Sedap & Gebu Boleh Masak 3 Cara.

2. Pastikan adunan jadi putih macam ni. Gebu je teksturnya.

Kek Marble Jelita. Kek Sedap & Gebu Boleh Masak 3 Cara.

3. Masukkan ovalette, telur dan esen vanilla sekaligus. Boleh juga masukkan telur satu persatu.

Kek Marble Jelita. Kek Sedap & Gebu Boleh Masak 3 Cara.

4. Pukul hingga sebati dan adunan jadi licin serta tidak berketul. Pastikan adunan tidak terlampau cair pula.

Kek Marble Jelita. Kek Sedap & Gebu Boleh Masak 3 Cara.

5. Kemudian ayak tepung naik sendiri, soda bikarbonat, baking powder dan cream of tartar. Campur sebati. Jika nak adun tepung sedikit demi sedikit masa mengadun adunan pun boleh.

Kek Marble Jelita. Kek Sedap & Gebu Boleh Masak 3 Cara.

6. Bila adunan sebati, masukkan susu pekat manis dan susu segar.

Kek Marble Jelita. Kek Sedap & Gebu Boleh Masak 3 Cara.

7. Pukul lagi hingga adunan sebati dan licin seperti tekstur dalam gambar.

Kek Marble Jelita. Kek Sedap & Gebu Boleh Masak 3 Cara.

8. Bahagikan adunan kepada 4 bekas. 3 bekas dengan kuantiti sama banyak dan 1 bekas lagi kuantitinya lebih sedikit.

Kek Marble Jelita. Kek Sedap & Gebu Boleh Masak 3 Cara.

9. Tambahkan pewarna ilihan pada ketiga-tiga bekas. Satu bekas ( kuantiti banyak) dibiarkan tanpa warna.

Kek Marble Jelita. Kek Sedap & Gebu Boleh Masak 3 Cara.

10. Ambil loyang bersaiz 8 inci. Lapik dengan baking paper dan oles sekeliling loyang dengan mentega atau marjerin. Kemudian tuang adunan berwarna secara berselang seli.

Kek Marble Jelita. Kek Sedap & Gebu Boleh Masak 3 Cara.

11. Lorek guna lidi mengikut kreativiti masing-masing.

Kek Marble Jelita. Kek Sedap & Gebu Boleh Masak 3 Cara.

12. Tuang pula adunan kosong diatas permukaan supaya menutup semua corak tadi. Tinggalkan sedikit adunan untuk membuat corak di bahagian atas.

Kek Marble Jelita. Kek Sedap & Gebu Boleh Masak 3 Cara.

13. Warnakan lebihan adunan tadi dengan beberapa warna. Warna mestilah lebih terang berbanding warna di bahagian bawah.

Kek Marble Jelita. Kek Sedap & Gebu Boleh Masak 3 Cara.

14. Lorek ikut kreativiti masing-masing. Bakar kek pada suhu 130C selama 1 jam 20 minit. Letak di bahagian tray paling bawah. Selepas bakar kek selama 45 minit, letak aluminium foil di atas loyang supaya permukaan atas kek tidak hangit.

Kek Marble Jelita. Kek Sedap & Gebu Boleh Masak 3 Cara.

15. Bila kek dah masak, terbalikkan atas redai. Penting supaya kek tidak mendap.

Kek Marble Jelita. Kek Sedap & Gebu Boleh Masak 3 Cara.

Kek Marble Jelita. Kek Sedap & Gebu Boleh Masak 3 Cara.

16. Lepas 5 -10 minit, betulkan kembali kedudukan kek.

Kek Marble Jelita. Kek Sedap & Gebu Boleh Masak 3 Cara.

17. Hasil kek yang telah siap dimasak. Sangat sedap dan gebu.

Kek Marble Jelita. Kek Sedap & Gebu Boleh Masak 3 Cara. Kek Marble Jelita. Kek Sedap & Gebu Boleh Masak 3 Cara.

Ada 3 Tips Cara Bakar atau Kukus

1. Bakar (Warna atas nampak cantik)
130°c selama 1 jam 20 minit. Selepas 45 minit tutup loyang bahagian atas dengan aluminium foil. Guna api atas bawah. Tray bawah sekali.

2. Bakar biasa ( Gelap sikit bahagian atas)
150°c selama 50 minit. Guna api atas bawah dan tray bahagian tengah.

3. Kukus (wrap loyang)
Selama 50 minit @ sehingga masak.

Kredit resipi & foto: Ariana Sofia Ahmad

 

Tercari-cari MIXER baru yang berkualiti dengan harga yang berpatutan? Boleh dapatkan DISINI.

 

Nak lebih banyak resipi KEK mudah, sedap & cepat masak, boleh cuba resipi di bawah ni:

Resipi Kek Milo 3 Bahan Tak Guna Tepung. Mudah & Memang Sedap.

Kek Keju Meleleh Pandan Sedap. Masak Guna Pengukus Je.

Sedap, Lembut & Gebu. Ini Resipi Kek Karamel Paling Best.

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

Tak Payah Beli Dah. Ni Resipi Ayam Gunting Homemade Mudah.

Tempe Goreng Berempah, Kudapan Paling Sedap Dikunyah

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI