Korang yang suka sangat scone tu dah tak perlu beli lagi. Harga pun boleh tahan mahal. Jadi boleh saja buat sendiri ikut cita rasa anda. Nak mudah ikut saja resipi ini. Scone ni boleh buat banyak-banyak, bakar siap-siap kemudian boleh simpan dalam chiller atau freezer. Bila nak makan just panaskan balik guna oven,suhu 160 degC selama 5 minit. Selamat mencuba.

Scone

Resipi Scone Cara Mudah, Buat Banyak Boleh Simpan Dalam Freezer

Bahan-bahan:

500g tepung naik sendiri-beli online di sini

1 sudu kecil serbuk penaik

50g gula kastor-beli online di sini

100g cranberry kering atau kismis atau choc chips (if nak buat kosong pun boleh)

110g butter

IKLAN

1 sudu kecil esen vanilla-beli online di sini

300 ml full cream milk

 

Cara membuat:

1.Satukan bahan-bahan kering. Gaul sebati dengan tangan sampai jadi ala-ala breadcrumbs.

Resipi Scone Cara Mudah, Buat Banyak Boleh Simpan Dalam Freezer

IKLAN

2.Masukkan susu and vanilla. Mix sampai jadi macam doh biskut.

Resipi Scone Cara Mudah, Buat Banyak Boleh Simpan Dalam Freezer

3.Canaikan doh, ketebalan boleh agak-agak. Tekap bentuk bulat. 1 adunan ni boleh dapat dalam 14 keping.

4.Sapukan permukaan doh dengan kuning telur dan sedikit susu full cream.Nak sapu kuning telur saja pun boleh, terpulang.

Resipi Scone Cara Mudah, Buat Banyak Boleh Simpan Dalam Freezer

5.Panaskan oven pada suhu 180-190 degC,bergantung oven masing-masing. Sis punya 180 C. Pastikan oven dah panas 10 min awal sebelum masukkan scone. Bakar scone selama 10-15 minit atau sampai keperangan.

IKLAN

6.Boleh dinikmati dengan whipped cream and strawberry jem.

Kredit: Qurratuaini Nazori

Kek Coklat Mudah, Guna Senduk Saja Tapi Tetap Gebu

Resipi Puding Jagung Lembuk Bergedik, Lemak Manis Memang Sedap

Ada Syaratnya Nak Buat Acar Ikan Masin Talang Sedap & Tahan Lama