Puding tiramisu cukup sedap dijadikan pencuci mulut dan manisan yang enak.Cuba check ada tak susu pekat, susu cair, tepung kastad dan biskut Marie dah boleh buat puding tiramisu ini.
Menurut empunya resipi gunakan dalam bekas besar lebih senang, kalau nak buat dalam cawan dadih lambat juga nak siap satu satu. Sedap dimakan sejuk-sejuk bila keluar peti sejuk. Tapi kalau untuk jualan boleh guna cawan tu.
🍮PUDING TIRAMISU
BAHAN-BAHAN : 1 tin susu pekat 1 tin susu cair 5 tin air(guna bekas tin susu tadi untuk sukat air) 11 sudu makan tepung kastad(penuh membukit) Biskut marie(nak sedap cari yang perisa kopi) Milo secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Masukkan susu sejat,susu pekat,air dan tepung kastad ke dalam periuk,kacau bagi sebati semua dulu kemudian baru buka api sederhana.. 2. Kacau sampai pekat dan berkilat,tutup api.. 3. Masukkan kedalam bekas/cup ataw apa2 yang sesuai secara berlapis.. 4. Kastad,biskut,tabur milo kemudian kastad dan ulang lagi kastad,biskut,milo sampai last biar tinggal kastad jaa.. 5. Lepas tu blend kasar sedikit biskut dengan milo untuk tabur bahagian atas(tapi yang ni saya blend biskut asing, tak campur milo)saya tabur dulu milo,lepastu baru tabur biskut yang dikisar. 6. Siap..Masuk freezer,tunggu sejuk dah boleh makan..Sejuk ja lalu tekak😋😋
Salah satu kuih muih Melayu yang digemari ramai. Lepat Jagung ni memang sedap. Manis, lemak dan ada rasa jagung segar. Uniknya, kuih ini dibungkus menggunakan kulit jagung. Memang ‘rare’. Tapi jangan risau, jika tiada kulit jagung tu, boleh je guna daun pisang. Jom cuba! Anda pasti sukakan rasanya.
LEPAT JAGUNG
BAHAN-BAHAN:
4 tongkol jagung – disagat
1 tongkol jagung – dihiris
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan gula
2 cawan santan pekat
BAHAN MEMBUNGKUS:
Kulit jagung untuk membungkus – boleh digantikan dengan daun pisang
CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan-bahan diatas. Adun sebati.
2. Kemudian masak adunan hingga pekat menggunakan api sederhana. Pastikan adunan selalu dikacau.
3. Untuk membungkus lepat, sediakan kulit jagung dan masukkan satu sudu makan adunan tepung tadi.
4. Bungkus kulit jagung dan kemaskan. Panaskan kukusan dan kukus selama 20 minit.
Sedapnya KuihBoko Pandan Ubi Kayu perkongsian resipi oleh Opah Mas Cotek. Selain pandan, ada juga yang buat menggunakan gula merah. Dua-dua sedap! Rasa yang memang asli malah nak buatnya pun tidak sukar. Bahan pun tak banyak. Patutlah ramai yang pakat salin resipi. Nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MASAK KUIH BOKO PANDAN UBI KAYU
BAHAN LAPISAN BAWAH: 3 cawan ubi kayu parut – parut ubi kayu terlebih dahulu. perah kemudian baru ambil dan sukat pati yang mendap. Airnya dibuang 2 cawan air pandan – kisar 7-8 helai daun pandan 1 1 /4 cawan gula @ ikut manis yang disukai (beli online disini) Sedikit pewarna hijau (beli online disini)
CARA MEMASAK: 1.Satukan kesemua bahan. Sebatikan. 2. Kemudian masukkan ke dalam bekas-bekas kecil hingga memenuhi separuh bekas. 3. Kukus selama 25 minit atau hingga lapisan ubi kayu masak. 4. Angkat dan sejukkan.
BAHAN LAPISAN ATAS: 1/2 cawan tepung beras (beli online disini) 4 cawan santan Garam secukup rasa
CARA MEMASAK: 1.Satukan kesemua bahan di dalam periuk. Sebatikan biar tiada ketulan tepung. 2. Masak adunan menggunakan api sederhana hingga pekat dan meletup-letup. Pastikan adunan sentiasa dikacau untuk mengelakkan ia berketul. 3. Tuang adunan ke atas Boko Ubi yang telah disejukkan tadi.
4. Biarkan kuih sejuk sekali lagi dan kemudian bolehlah dihidangkan.
Menu petang ni kita buat kuih Apam Telur Terengganu, ada yang panggil apam lambung. Pasti ada peminat kuih ni. Buatnya mudah saja yang penting kena ada yis dan kelapa parut untuk melengkapkan rasa apam ini. Apam Telur Bahan-bahan: 2 cawan tepung beras-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu besar tepung ubi-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu kecil yis mauripan-BELI ONLINE DI SINI Garam secukup rasa ½ cawan gula(kalau suka manis letak lebih) Pewarna kuning Perasa vanilla (hilangkan hanyir telur,tak letak pun tak apa) 2 cawan air 5 biji telur Kelapa parut putih sahaja (kukus dan campur sedikit garam untuk tahan lama)
Cara membuat:
1.Campurkan tepung beras,yis,tepung ubi,garam dan gula. 2.Masukkan air sedikit demi sedikit.Kacau rata.Tutup,biarkan 1 ke 2 jam. 3.Lepas itu ambilkan adunan tadi,masukkan sedikit pewarna kuning dan perasa vanilla. 4.Kemudian masukkan dalam satu bekas,Masukkan telur,pukul hingga sebati. 5.Masukkan ke dalam bekas acuan (sapu minyak).
6.Bakar atas api perlahan, bila keperangan(boleh bakar bahagian bawahnya) dan masak boleh angkat dan dimakan dengan kelapa parut. Kredit: Muliadi Ramli