
Kuih bakar memang sedap. Kalau jumpa yang cukup lemak manisnya, lembut, wangi bau daun pandan, memang puas hati. Namun, agak susah nak jumpa kuih yang betul-betul menepati selera dan citarasa. Ada yang nak cuba buat sendiri? Tak susah pun. Jom cuba!
KUIH BAKAR TRADISI
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan tepung gandum
- 3/4 cawan gula pasir
- 3 biji telur
- 2 cawan santan ( empunya resipi guna santan Kara)
- 1 cawan air ( kisar bersama 6 helai daun pandan) – tapis
- Secubit garam
- Pewarna hijau jika suka
- Bijan sangai secukupnya – hiasan
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan( kecuali bijan sangai) ke dalam mangkuk. Adun sebati dan tapis bagi memastikan adunan tidak berketul.
2. Sapu sedikit minyak pada loyang. ( empunya resipi panaskan loyang dengan minyak supaya kuih bakar tidak melekat).
3. Tuang adunan kuih bakar dan tabur bijan sangai.

4. Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar menggunakan api atas bawah pada suhu 180C selama 40 minit.

5. Untuk menikmatinya, biarkan kuih sejuk sedikit terlebih dahulu dan baru dipotong.
Kredit resipi & gambar: MariaKhalisya Khalis
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
15 Resipi Kuih-Muih Tradisional, Tak Lapuk Dek Zaman

15 resipi kuih-muih tradisional, tak lapuk dek zaman. Kuih tradisional di Malaysia sebenarnya ada lebih daripada 100 jenis. Kuih tradisional ni bukan sahaja terdiri daripada kuih manis, tetapi ada juga kuih pedas.
Kalau anda nak tahu, setiap negeri di Malaysia ada kuih tradisional yang tersendiri tau! Dengan itu, RASA kongsikan 15 resipi kuih-muih tradisional Malaysia untuk anda cuba. Selamat mencuba!
KUIH NAGASARI

BAHAN-BAHAN:
2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
Daun pandan
2 1/4 tepung beras cap teratai
2 sudu besar tepung ubi
3/4 cawan gula pasir
Sedikit garam
Pisang berangan
Daun pisang
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
TALAM BERLAUK

BAHAN-BAHAN INTI:
200gm ayam / daging kisar
Sebiji bawang besar | potong dadu
2 ulas bawang putih dikisar
2 ulas bawang merah dikisar
Sedikit halia dikisar
5 sudu besar rempah kari daging
Sedikit cili kisar
Garam, perasa, gula secukupnya
BAHAN HIASAN:
Cili merah
Daun sup
BAHAN-BAHAN KUIH TALAM:
1 1/2 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung jagung
100ml santan
5 cawan air
1 biji telur
1 kiub pati ayam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH KETAYAP

BAHAN-BAHAN:
4-5 helai daun pandan
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula
Sedikit garam
1 biji telur
Inti kelapa parut
2 cawan santan sederhana cair
2-3 titis pewarna hijau
Sedikit minyak
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH BINGKA KELAPA PARUT

BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung pulut
3 cawan kelapa parut (kelapa putih)
5 sudu makan gula – jumlah bergantung pada tahap kemanisan masing-masing
1 biji telur
Secubit garam
Air secukupnya- jangan banyak sangat. tengok keadaan adunan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH PUTERI AYU

Bahan bahan:
1 cawan gula kastor
2 biji telur ( suhu bilik )
1 sudu makan ovalette
¾ cawan santan (kalau santan fresh beli RM3)
¼ cawan air pandan
Pewarna hijau -secukupnya
1 sudu kecil esen vanilla
2 cawan tepung – ayak
1 sudu kecil baking powder – ayak
Lapisan Kelapa:
2 ½ cawan kelapa parut
Garam atau secukup rasa
1 sudu besar tepung ubi
Cara penyediaan boleh tonton di video
LEPAT LABU INTI KELAPA

BAHAN-BAHAN
500-600gm Labu
½ sudu kecil garam halus
½ cawan (100gm) gula pasir
1 cawan (120gm) tepung gandum
½ cawan (50g) tepung ubi
Daun pisang – dilayur
BAHAN KELAPA
½ biji kelapa parut putih
½ sudu kecil garam halus
Cara penyediaan boleh tonton di video. Selamat mencuba!
LEPAT PISANG

BAHAN-BAHAN:
2 cawan pisang – dilecek
¼ cawan gula putih
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung beras
1 keping gula melaka
¼ cawan kelapa parut
1 sudu kecil garam
Cara penyediaan boleh tonton di video. Selamat mencuba!
BADAK BERENDAM

BAHAN-BAHAN DOH:
3 cawan tepung pulut
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu teh garam halus
5 helai daun pandan
Sedikit air
Pewarna hijau
BAHAN-BAHAN INTI KELAPA:
1 keping gula melaka
1 sudu besar gula pasir
1 sudu besar gula merah
1 helai daun pandan
½ biji kelapa parut
1 sudu besar tepung gandum
BAHAN KUAH:
5 cawan santan sederhana pekat
4 sudu besar tepung beras
1 ½ sudu teh garam halus
1 helai daun pandan
Cara penyediaan boleh tonton di video. Selamat mencuba!
KASWI PANDAN

BAHAN-BAHAN:
6-7 helai daun pandan
¾ cawan gula
2 cawan air
½ cawan santan (separa pekat)
1 cawan tepung gandum
¾ cawan tepung ubi
1 sudu kecil air kapur
Kelapa parut | dikukus dan digaul bersama garam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
WADAI KEPENG

BAHAN-BAHAN:
1 Cawan Tepung Pulut
1 Helai Daun Pandan
2 1/2 Cawan Air
1 Ketul Gula Melaka
3 Sudu Besar Gula Merah
1 Kotak Kecil Santan
Garam Secukup Rasa
Cara memasak boleh lihat di dalam video. Selamat mencuba!
ONDE-ONDE

BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan atau lebih air
Pewarna kuning, biru dan hijau
Seketul gula melaka – potong dadu
Sedikit garam
1/2 biji kelapa parut ditambah sedikit garam – kukus sebentar
Cara penyediaan boleh tonton di video
KUIH BAKAR

Bahan-bahan:
1 cawan air pandan dikisar & ditapis
1cawan tepung gandum
1 cawan santan
3/4 cawan gula
1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh pewarna hijau
Bijan secukupnya
3 biji telur
1 cawan susu cair
1/2 sudu teh perisa pandan
Cara penyediaan boleh lihat di video. Selamat mencuba!
AKOK

BAHAN-BAHAN:
2 ketul gula merah/nira/nise
Sehelai daun pandan
7 biji telur
1 kotak santan
3 sudu besar tepung gandum
Sedikit garam
½ cawan Air
Cara penyediaan boleh tonton di video. Selamat mencuba!
KUIH BOM

BAHAN-BAHAN:
1kg keledek merah
2 cawan tepung gandum
1/3 cawan gula
1/2 sudu kecil garam
Inti kelapa parut
Bijan putih
Minyak secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
APAM

BAHAN-BAHAN:
1 cawan gula merah
1 cawan air | masukkan air sedikit demi sedikit
3 cawan tepung gandum
1 paket yis kering
Kelapa parut
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Sambal Tumis Udang Petai Dan Kuih Keria ,Menu Kombo Untuk Berbuka

Salam Ramadan. Dalam kita mengharungi minggu PKP ini memasak juga haruslah berpada-pada. Buat menu kesukaan keluarga yang sudah tentu akan dinikmati hingga habis. Maka tiadalah pembaziran. Hari pertama berbuka dah tentu nak yang kecur liur atau menu yang sudah lama tak nikmati. Untuk kuih muih kita cuba buat kuih keria. Jom geledah dapur tengok apa yang ada.
SAMBAL TUMIS UDANG PETAI
Bahan bahan:
Udang – lumur garam dan serbuk kunyit, jika suka
1 mangkuk petai
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 biji bawang besar Holland – hiris
Garam
Gula
Serbuk perasa
Minyak masak
Bahan kisar:
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
Sedikit belacan
5-6 sudu besar cili kering kisar
Cara memasak:
1.Panaskan minyak dan goreng udang seketika sahaja.
2.Angkat udang dan ketepikan.
3.Menggunakan minyak yang sama, tumis bahan kisar dengan api perlahan sehingga cili benar benar garing.
4.Setelah garing, masukkan gula terlebih dahulu. Kacau rata dan masukkan sedikit air.
5.Kacau rata sehingga sambal pecah minyak dan cantik.
6.Setelah sambal cantik, baru dimasukkan udang.
7.Kemudian masukkan sos tomato dan sos cili.
8.Setelah sebati, masukkan garam serta serbuk perasa.
9.Akhir sekali, masukkan petai dan bawang besar.
10.Jangan masak lama kerana kita mahu petai yang masih rangup.
11.Kacau rata.
Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
KUIH KERIA
Bahan-bahan:
600gm keledek putih atau merah
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh garam
Bahan untuk sira:
1/2 cawan gula
1 cawan air
Cara membuat:
1.Potong keledek kepada 2 atau 3 bahagian.
2.Rebus keledek bersama garam sehingga masak empuk.
3.Sejukkan dan buang bahagian kulit keledek. Lenyek sehingga menjadi lembut dan tidak berketul.
6.Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga boleh diuli menjadi bentuk bulat.
7.Bulatkan doh dan buat lubang di tengah.
8.Goreng sehingga kekuningan.
Cara memasak sira gula:
1.Masukkan gula dan air di dalam periuk. 2.Masak sehingga pekat dan gaulkan dengan keledek supaya semua permukaan disaluti gula.
3.Sejukkan dan hidang.
Tip:
Pastikan tepung dimasukkan sedikit demi sedikit supaya adunan tidak terlajak menjadi keras kerana terlebih tepung.
Kredit:Rozelkitchen
Kuih Cara Jagung Yang Lemak Manis, Inti Jagung Luar Dalam

Kuih cara jagung ini adalah olahan dari kuih cara berlauk yang asalnya pedas.
Menggunakan jagung manis berkrim, kuih ini bukan saja lembut dan gebu, tapi rasa manis berlemak jagung memang buatkan setiap suapan terasa enak sekali.
Inti gula di dalam serta jagung menambahkan lagi kesedapannya. Bukan setakat sesuai untuk minum petang, kuih ini juga laris kalau dijual!
Cara Buat Kuih Cara Jagung Yang Lemak Manis

Bahan-bahan
1 cawan jagung manis berkrim
3 cawan tepung gandum
1 cawan santan pekat
2 ½ cawan air
1 biji telur
1 sudu teh garam halus
Pewarna kuning
1 cawan gula pasir (inti)
2 helai daun pandan (diikat untuk sapuan)
Minyak secukupnya untuk sapu acuan
Cara Penyediaan
1. Satukan semua bahan kecuali jagung. Kacau atau kisar hingga sebati.
2. Masukkan jagung, kacau rata dan tuang ke dalam bekas.
3. Panaskan acuan kuih cara (boleh guna acuan bahulu). Sapu minyak menggunakan daun pandan.
4. Tuang adunan hingga penuh acuan. Tunggu 10 saat, letak ½ sudu teh gula di tengah.
5. Tutup dan masak atas api kecil 5 minit atau sehingga permukaan licin dan bawahnya sedikit garing.
6. Cungkil dengan sudu dan hidang panas-panas. Untuk lagi sedap, letak juga jagung di atas kuih cara ini.

Tip Ekstra
– Guna jagung krim untuk rasa lebih lemak dan tekstur berkrim.
– Boleh tambah isi jagung segar jika suka lebih rangup.
Kredit resipi & foto: Nor Al Fatihah Tihah
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA

