Enaknya Gulai Ayam Terengganu ini. Bagi yang dah lama tak makan nasi berlauk gulai ayam atau ada yang baru nak cuba, resipi perkongsian Siti Noor Hidayah Samah ni antara yang paling mudah. Unik, sedap dan punya rasa tersendiri kerana ia menggunakan rempah Cap Bunga Ros yang memang popular di Terengganu. Nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan untuk menyediakan sajian istimewa negeri Darul Iman ini.
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak dan tumis cili boh hingga wangi.
2. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga terbit minyak.
3. Masukkan rempah dan kacau sebati.
4. Masukkan ayam dan kacau rata.
Ads
5. Masukkan air dalam 1 cawan (boleh masuk air bilasan blender)
6. Masukkan nise Kelantan @ gula melaka dan asam keping kemudian gaul rata.
7. Tutup periuk dan biarkan dalam lebih kurang 5 minit.
8. Buka penutup periuk dan masukkan santan. Kacau dan jangan tutup periuk sampai siap menggulai).
9. Bila sudah mendidih, masukkan ubi kentang, kerisik, dan garam kemudian masak hingga ubi kentang empuk.
Ads
10. Perlahankan api dapur dan renehkan gulai dalam 7-8 minit.
11. Bila kuah gulai sudah terbit minyak, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
PETUA Tip untuk dapatkan warna gulai yang cantik ialah guna api perlahan untuk mereneh gulai semasa proses akhir. Selain itu, cili boh juga memainkan peranan yang penting. Guna cili boh yang merah menyala supaya hasi gulai nanti juga kelihatan merah. Di bawah ini adalah gambar rempah Cap Bunga Ros.
Menu kampung mudah dan cepat dimasak, ni lah resipi legend kesukaan ramai terung bulat goreng berlada. Campur pulak ikan bilis memang mantaplah, goreng dulu lagi best.
Resipi perkongsian Nurul Hawa Nadila Sari ni memang berbaloi untuk dicuba. Dah ada sajian ni, lauk lain takde pun takpe. Dah cukup sedap ni…
TERUNG BULAT GORENG BERLADA DENGAN IKAN BILIS
BAHAN-BAHAN :
Terung bulat (warna unggu/hijau pun boleh) – dipotong 2 dan direndam dalam air utk hilangkan getahnya
1 bungkus ikan bilis – dicuci ( lebih kurang 1/2 genggam) – nak goreng dulu pun sedap
4 biji cili akar
2 biji cili hidup
* ditumbuk halus/dikisar separuh hancur pun boleh
1 biji bawang merah besar
2 biji bawang putih
1 keping asam keping
Serbuk pati ikan bilis @ perasa
2 sudu makan minyak
CARA MEMASAK :
1. Tumis bahan yang ditumbuk halus hingga wangi… 2. Masukkan ikan bilis dan asam keping kacau rata
3. Masukkan terung 4. Masak mengikut kematangan terung yang dikehendaki akhir sekali masukkan perasa atau kiub ikan bilis…(terung separuh msk pn boleh) Dapomamakemba
Biasanya bila pergi restoran boat noodle, min akan makan nasi Pad Kra Pao ni. Sebab senang, lengkap dalam satu hidangan.
Ingatkan nak buat ni susah, rupanya mudah je. Dan hidangan ini sedap walaupun pedas sangat.
Jom kita cuba resipi daripada Nur Haziqah, yang dapat dari orang Pattani sendiri. Kalau tiada daging, boleh juga digantikan dengan ayam.
RESIPI PAD KRA PAO
BAHAN-BAHAN
Daging yang dicincang (saya buat sikit saja dalam 200gm) Daun selasih | cincang Bawang holland | hiris – beli online di sini Bawang putih | cincang – beli online di sini Cili padi (agak-agak nak pedas tahap mana. Saya guna cabai burung sikit ja tapi memang berapi) 1 sudu besar kicap manis – beli online di sini 1 sudu besar sos tiram (kalau tak masin, lebihkan sikit) – beli online di sini 1 sudu besar sos ikan – beli online di sini Gula
Sedapnya di waktu petang begini dapat menikmati kuih atau kek yang disukai. Kek keju leleh memang jadi kegemaran ramai. Semakin banyak lapisan keju, semakin sedap rasa kek bila dinikmati. Nak puas makan, jom buat sendiri ikut resipi yang min kongsikan ini.
Cara-cara:
1.Blender bahan bertanda * hingga putih gebu.
2.Ayak tepung,baking powder dan soda birkabonat
3.Satukan adunan yg dah blander gebu tadi bersama bahan ayak. Masukkan susu tepung.
4.Last skali letak minyak masak dan gaul sebati
5.Tuang adunan dalam aluminium foil atau loyang. Guna bekas aluminium kecil tu kukus dlm 20@25 minit je.
6.Guna acuan plastik pun bole jg. masa kukus sama.
P/s: Blender sampai sebati je. Jangan lama2 ok.
Bila kek dah sejuk, belah kek kepada 2 bahagian. Letak topping sedikit ditengah pastu tutup balik baru tuang habis topping tadi. Last skali boleh tabur cheddar cheese banyak mana korang nak. Simpan kejap dalam 1 jam di peti sejuk pastu dah boleh makan. Senang jee.
Kalo xnak pun takpe bole je pakai acuan plastik yang lubang tu pun ok je.