Lepas makan pasti ada yang teringin nak makan yang manis-manis . Ha kebetulan musim durian masih ada, jom kita buat sagu gula melaka durian. Pergh memang terangat kalau dapat nikmati ni. Lemak manis , nikmat di tekak.

Bahan-bahan dan cara memasak:
1 cawan sagu (rendam 10 minit). Didihkan 2 liter air, baru masukkan sagu.Kacau hingga jernih,toskan dan alir bawah air paip untuk buang kanji dia. Buh pewarna jika mahu. Sebab ada sagu jernih je kat rumah.nk guna yg bewarna pun boleh.

1/2 cawan air
2 tongkol gula merah kecik,
2 ketul kecil gula batu ,
1 helai daun pandan simpul.
Masak biar sebati dan pekat sikit siap.

500ml santan kotak pekat,250ml air ,1/2 sdt garam n 1 helai daun pandan simpul. Masak biar naik wap/buih. Dah siap. Tujuan dia nak suh santan tahan lama,sedap dan lambat basi. Akak-akak nak guna susu cair pun boleh xde masalah.

Siap. Campur semua dalam mangkuk buh ais sikit,buh durian. Adui menyandar dua-dua kekenyangan. Malam nanti sambung buat sagu lagi sebab dah habis makan

#resepibensafwan