Anda suka makan Pulut Pangganginti Sambal Kelapa, jom cuba buat guna resipi perkongsian Opah Mas Cotek. Sangat sedap dan mudah sahaja resipinya. Sesuai bagi anda yang baru nak belajar buat kuih Pulut Panggang ini, sesuai sangatlah. Cukup rasa dan sangat sempurna. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Cuaca mendung begini sedap nikmati donut panas-panas. Ikut resipi ni mudah saja buat donut.Donut ni guna apa bahan ada dekat rumah.Guna tepung gandum saja tak kisah brand apa janji tepung gandum.Untuk adunan ni boleh dapat dalam 30 biji donut comel-comel.Boleh buat dua versi. Separuh letak inti kacang merah dan separuh lgi buat donut biasa. Selamat mencuba.
Donut
Bahan-bahan:
1/2 kg tepung gandum
1/2 peket yis (yang 11gm)
1 sudu makan ovallette (kalau ovalette tak ada gandakan kuning telur)
1 biji kuning telur
1 sudu makan gula
1 sudu makan planta, kalau tak ada juga guna minyak
Secubit garam
Air (agak saja, ambil 1 cawan dulu)
Cara membuat:
1.Mula-mula larutkan 1 cawan air suam, yis, gula. Biarkan seketika. Kemudian letak tepung gandum, planta, telur, garam dan ovallete. Gaul sebati semua.
2.Tuang larutan yis tadi.Uli sampai doh tak melekat dekat tangan. Kalau doh keras lagi boleh tambah sikit-sikit air. Sis TAK PERAP terus canai bentuk donut.
4.Guna acuan donut, kalau tak ada, boleh tekap guna mulut cawan, untuk tengah guna penutup botol mineral atau penutup botol minyak 1kg.Jangan lupa tabur tepung dekat talam. Bagi doh tak lekat nanti bila dah kembang.
5.Lepas siap canai semua,biarkan dulu kembang kejap dalam 10 ke15 minit. Kemudian boleh la goreng.
Bagi penggemar cakoi, memang kena cuba resipi cakoi simple ini. Rasanya yang rangup dan sedap. Boleh dimakan dengan kaya manis atau dicicah sos karamel.
Menerusi resipi yang dikongsi Suraya Yaacob, bahan yang digunakan pun mudah didapati dan caranya sangatlah senang.
Resipi kuih cakoi ringkas
BAHAN-BAHAN:
300gm / 1 mangkuk / ⅓ peket tepung gandum i 2 sudu makan gula ½ peket yis mauripan 1 sudu teh baking powder 1 biji telur 1 cawan air ⅓ cawan minyak masak
Cara membuat:
1. Campurkan semua bahan kering. Gaul biar rata. 2. Masukkan air dan telur. Uli sampai jadi doh. 3. Masukkan minyak masak dan uli sampai jadi doh lembut
4. Canai doh dan potong menjadi empat segi panjang. 5. Lekatkan 2 doh menggunakan air dan tunggu kembang. 6. Goreng dalam minyak panas sehingga perang.
SOS KARAMEL
1 cawan gula ½ cawan susu pekat ½ cawan air 1 sudu penuh mentega/marjerin
CARA-CARA:
1. Masakkan gula atas dapur sampai cair dan berwarna perang. 2. Masukkan susu pekat sampai gula jadi cair.
3. Setelah itu masukkan pula air dan kacau rata sampai karamel jadi cair. 4. Masukkan mentega dan kacau lagi. Bila mentega dah cair boleh tutup api dan tunggu sejuk. 5. Sos karamel ni masa panas sangat cair, tapi bila sejuk dia akan jadi dua kali ganda pekat
Enak terasa bila dapat menikmati kuih koci dengan rasa lemak manis. Kuih koci dohnya boleh dipelbagaikan. Kuih ini diperbuat dari tepung pulut. Buat yang ingin mencuba dikongsikan resipinya oleh Lisa’s Sweet Kitchen.
Bahan
500gm tepung pulut putih
140gm tepung pulut hitam
2ketul kentang rebus dan lenyek
1tbsp garam
500-600ml air
Cara
Satukan kedua tepung dan garam dan juga kentang yang telah direbus dan dilenyek. Uli sedikit sedikit dengan air hingga sebati.
Ambil 30 gm adunan, letakkan inti dan bulatkan
Masukkan kedalam dadih dan kukus.
Resipi Udang Sambal Kantan yang padu, beraroma dan menggoda selera! Gabungan udang galah segar, bunga kantan, dan kuah sambal pekat menjadikan hidangan ini lauk kampung yang wajib dicuba.