Sekali sekala, kita alihkan selera buat bentuk bahulu berbeza daripada biasa. Siapa ada perisa lemon lagi.
Perkongsian resipi daripada saudari Keroroyz Royz ini, pasti membuatkan anak-anak tertarik dan terus ngap ke dalam mulut!
CLASSIC FRENCH MADELEINES
(boleh hasilkan 24 biji)
Sumber @cookingsee
BAHAN-BAHAN:
Ads
60g tepung naik sendiri – beli online di sini 60g gula kastor (saya kurangkan kepada 50g) – beli online di sini 60g pure butter dicairkan (microwave 20sec) 60g telur / 1 biji telur gred A 2g baking powder – beli online di sini 1 sudu teh lemon zest (bahagian kuning kulit lemon sahaja diparut)
CARA-CARA:
1. Sapukan butter pada madeleine pan dan simpan dalam peti sejuk selama 1 jam.
2. Gaul lemon zest bersama gula dan ketepikan.
3. Di dalam mangkuk yang sesuai, pukul/whisk sedikit telur, tak perlu hingga kembang.
4. Masukkan gula dan lemon zest, whisk sebati.
5. Di dalam bekas lain, ayak tepung bersama baking powder ulang dua kali.
6. Campurkan tepung ke dalam adunan telur dan whisk hingga licin dan tidak berketul.
7. Masukkan butter yang telah dicairkan. Whisk hingga shiny dan glossy. Jika adunan menjadi seperti bertali semasa dituang, bermakna adunan sempurna sebaliknya jika berketul kira tak jadi/fail.
8. Tutup dengan cling wrap dan sejukkan dalam peti sejuk selama satu jam. 9. Selepas 1 jam, panaskan ketuhar pada suhu 180C. 10. Keluarkan madeleine pan dari peti sejuk dan ayakkan tepung naik sendiri di dalam setiap lubang pan. Terbalikkan dan ketuk loyang untuk keluarkan lebihan tepung.
11. Keluarkan adunan dari peti sejuk dan kaup balik sedikit. Masukkan ke dalam pipping bag dan pipekan sebanyak 3/4 (90%) adunan ke dalam setiap lubang pan.
Ads
12. Bakar pada suhu 180C selama 12 minit sahaja. Untuk pan saiz kecil, 8-10minit sahaja. Madeleine kira menjadi jika bahagian atasnya nampak kembung/hump.
*nota: kira macam scone, bahan sikit tapi teknik kena betul. 50g gula pun saya rasa manis lagi. Wangi bau lemon dan macam rasa kek lemon juga, cuma bahagian luar rasa rangup sikit. Sedap makan pada hari yang sama dibuat.
Nak cuba satu resipi sarapan yang senang di buat, cepat disediakan dan mengenyangkan? Nah, RASA kongsikan resipi roti bakar telur hancur. Yang menyedapkannya sebab ada keju. Ha, bolehlah cuba ya.
ROTI BAKAR TELUR HANCUR BERKEJU
roti bakar telur hancur fb.
BAHAN-BAHAN
• 4 biji telur ayam
• 60 ml susu
• Garam dan lada hitam
• Mentega 10 gram
• 25 gram keju cheddar (parut)
BAHAN HIASAN
• Mayones
• Serbuk lada hitam
CARA MEMBUAT
1. Pukul telur ayam dan susu. Perasakan dengan garam dan lada hitam.
2. Cairkan mentega dalam kuali nonstick dan goreng telur ayam dengan api yang sederhana kecil.
3. Kacau telur ayam sesekali. Jangan terlalu hancur. Biarkan selama 4 minit. Akhir sekali masukkan keju.
4. Bakar roti. Letakkan salad dan telur hancur berkeju tadi.
5. Letak mayones dan sedikit serbuk lada hitam kalau nak cantikkan.
Hanya sekali masak semua bahan untuk hidangan yang lengkap. Sesuai untuk mereka yang malas untuk masak lauk lebih.
AYAM PAPRIK MARVELLOUS BAHAN-BAHAN:
2 keping dada ayam -dihiris nipis
4 biji cili padi -dihiris
2 sudu makan cili kering kisar
3 helai daun limau purut
2 ulas bawang merah – dihiris
1 bawang besar -dihiris memanjang
2 ulas bawang putih -dihiris
1 biji cili merah -dihiris serong
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos tiram
1/2 inci halia -dihiris halus
1/2 cawan air
Sedikit garam
Sedikit kicap manis
BAHAN-BAHAN SAYUR
2 biji putik jagung -dihiris
2 tangkai kacang panjang -dihiris pendek
Sedikit bunga kobis -dipotong kecil
1/2 batang carrot – dihiris memanjang
Sebatang serai yang diketuk
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak di dalam kuali, goreng hirisan ayam hingga warnanya bertukar menjadi keputihan. Angkat dan toskan.
2. Sisakan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang merah, halia dan bawang putih hingga harum. Kemudian, masukkan cili kisar dan tumis kembali hingga pecah minyak.
3. Masukkan sedikit kicap manis, sos cili, sos tiram dan sos tomato, kemudian kacau rata.
4. Masukkan ayam yang digoreng tadi dan gaul rata.
5. Masukkan cili padi, cili merah, serai, air dan daun limau purut. Gaul.
6. Masukkan sedikit garam secukup rasa dan kacau rata.
7. Kemudian masukkan sayur-sayuran yang dihiris tadi ke dalam kuali serta bawang besar.
8. Masak sehingga sayur agak empuk.
9. Akhir sekali, bila dah masak. Angkat dan hidangkan bersama-sama nasi suam panas.
Info: Boleh tukar atau tambah dengan sotong, udang, lala , daging dan sebagainya.
Rasa kuah dari rebusan daging yang sedap dengan rasa lemak dari keledek yang dikisar halus.
MI KUAH TULANG
BAHAN KUAH:
1kg tulang lembu | rebus empuk
1 liter air rebusan tulang atau daging
1 sudu makan sos tomato
1 labu bawang besar | kisar
4 ulas bawang merah | kisar
3 ulas bawang putih | kisar
2 sm halia | kisar
3 sudu makan cili kisar
2 biji ubi keledek saiz sederhana | rebus dan kisar halus
Garam secukupnya
Gula perang secukupnya
Minyak masak secukupnya
BAHAN PERENCAH:
1 paket mi kuning | celur
200gm tauge | celur separuh masak
2 batang sawi | potong pendek dan celur
1 biji tomato | hiris nipis
2 biji limau kasturi | belah dua (untuk diperah)
Daun bawang secukupnya.
Bawang goreng secukupnya.
CARA MEMASAK:
Untuk membuat kuah, panaskan dua sudu makan minyak masak di dalam periuk. Tumiskan bahan-bahan kisar hingga wangi.
Masukkan cili dan tumis hingga cili masak. Kemudian masukkan tulang lembu bersama sos tomato dan air rebusan daging atau tulang lalu didihkan hingga semua bahan sebati.
Masukkan ubi keledek dan didihkan hingga kuah pekat.
Tambahkan garam dan gula perang secukup rasa.
Untuk menghidang, letakkan sedikit bahan-bahan perencah sebelum menuang kuah dan tulang ke dalam mangkuk. Hidangkan panas-panas.
Kay’s Steak & Lobster yang sudah sedekad mengukuhkan kedudukan sebagai restoran 'semi fine dining' yang menyajikan menu stik dan udang kara premium kini melebarkan...