Jom kali ini kita mendonut lagi! Kali ini, kita kongsikan resipi dan cara macam mana nak buat donut pandan pula.
Resipi yang dikongsikan SuiSan Aliezsha ini, ditambah susu full cream dan diuli secara manual, menjadikan rasanya sangat sedap dan gebu.
Buat anda yang ada mesin bread maker, boleh saja buat terus putar dan diadun sehingga menjadi doh.
DONUT PANDAN
Ads
BAHAN-BAHAN:
1kg tepung gandum (saya guna baker choice, mana-mana pun boleh) – beli online di sini 2 peket yis mauripan – beli online di sini 4 sudu marjerin (saya guna marjerin pelangi) – beli online di sini Daun pandan (kisar untuk dapatkan 1 cawan air pandan + pewarna hijau apple, pewarna ni ikut suka nak letak atau tak nak letak pun tak apa) 1 cawan susu full cream + 5 sudu susu pekat + 1 sudu teh cuka apple (dijadikan buttermilk)
1. Masukkan tepung, marjerin dan mauripan. 2. Gaul sebati. Kemudian, masukkn air pandan dan air susu. 3. Gaul sampai jadi doh. Kalau kurang, tambah susu full cream.
4. Uli sehingga kembang. Biarkan seketika, kemudian dah boleh mendonut. 5. Biarkan donut kembang 2 kali ganda. Kemudian, boleh goreng macam biasa. 6. Apabila goreng donut, api jangan terlalu panas.
7. Apabila dah masak, angkat dan toskan. Sejukkan dulu. Kemudian, boleh gaulkn dengan gula icing. 8. Ikut anda nak salutkan dengan gula kastor atau snow powder. Mana-mana pun boleh.
Kuih Lepat Jagung ni memang sedap. Manis, lemak dan ada rasa jagung segar. Uniknya, kuih ini dibungkus menggunakan kulit jagung. Memang ‘rare’. Tapi jangan risau, jika tiada kulit jagung tu, boleh je guna daun pisang. Jom ‘try’! Kuih tradisi orang lama ni memang sedap. Tak rugi kalau kita cuba. Opah Mas Cotek ada kongsikan resipinya. Selamat mencuba! Anda pasti sukakan rasanya.
1.Satukan kesemua bahan dan kacau sehingga sebati.
2.Dengan api perlahan, masak adunan sehingga pekat. Pastikan sentiasa dikacau. Angkat dan ketepikan.
3.Sediakan kulit jagung, sudukan 1 sudu makan adunan.
4.Bungkus kulit jagung dan kemaskan. Cara opah lipat, gulung dan selisihkan daun sebelah bawahnya, kemudian ikat menggunakan kulit jagung yang disiat halus.
5. Susun lepat dalam periuk kukusan dan kukus selama 20 minit.
6. Angkat dan sejukkan Kuih Lepat Jagung terlebih dahulu sebelum dinikmati.
INFO: Pilih kulit jagung bersaiz besar untuk membungkus. Boleh juga guna daun pisang.
Resipi yang ringkas, rasa lemak manis labu yang terserlah dengan campuran kelapa dan minyak sapi. Kuih yang lembut dan gebu amat sesuai sebagai sarapan atau minum petang.
KUIH LABU BAKAR GULA MERAH
BAHAN-BAHAN :
1 cawan labu lenyek (stim atau rebus)
½ cawan gula merah (kalau nak manis lagi boleh tambah 1-2 cawan Gula Merah)
1 kotak kecil santan kelapa
½ cawan air masak / air mineral.
1 sudu besar Minyak Sapi
2 biji telur ayam
1 sudu kecil esen Vanilla
1 cawan tepung gandum
CARA MEMASAK:
1. Campur semua bahan-bahan kecuali labu lenyek. Kacau sehingga sebati. Tapis untuk dapat adunan yang halus.
2. Selepas tapis baru masukkan labu lenyek. Kacau lagi hingga sebati.
4. Masukkan dalam pembakar dan biarkan sehingga masak.
Info: Jika suka boleh taburkan bijan di atas adunan.
Pisang adalah buah yang baik untuk kesihatan kerana pisang bebas lemak, kandungan garamnya rendah serta kaya dengan vitamin serta potassium. Oleh itu pisang boleh dipelbagaikan dibuat kuih muih, dessert dan juga kek yang sedap dan mudah disediakan, sebab itu ia sangat sesuai kalau korang jadikan kudapan untuk dijadikan menu pot luck atau bekal anak ke sekolah. Nak tahu apa sahaja menunya, berikut RASA kongsi 4 resipi yang sungguh sedap.
NUGGET KEJU PISANG
BAHAN-BAHAN:
5 biji pisang berangan
100gm tepung gandum
2 sudu makan gula perang
1 biji telur
3 sudu makan susu pekat manis
150gm keju parut
Secubit garam
Sedikit air
BAHAN LAPISAN NUGGET:
3 sudu makan tepungi jagung
3sudu makan tepung gandum
CARA MEMASAK:
Lenyekkan pisang hingga lumat. Ketepikan
Dalam mangkuk adunan campurkan telur, susu pekat manis, gula dan secubit garam.
Kacau rata, kemudian tambahkan esen vanilla, kacau lagi.
Masukkan pisang yang telah dilenyek, kacau.
Tambahkan keju dan kacau rata.
Diikuti tepung sedikit demi sedikit hingga mendapat tekstur yang diingini.
Masukkan dalam loyang, kemudian kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan.
Kukus lebih kurang 20 minit, kemudian tutup api dan sejukkan.
Setelah sejuk potong seperti bentuk nugget.
Bancuh tepung jagung sedikit cair.
Panaskan minyak dalam kuali.
Celupkan nugget dalam bancuah tepung jagung tadi kemudian gaulkan dalam bekas serbuk roti.
Goreng atas api sederhana hingga kekuningan.
Angkat dan sedia dihidangkan
MUFFIN OAT PISANG COKLAT CHIP
BAHAN-BAHAN:
3 biji pisang | lenyek hingga halus
2 cawan tepung gandum
1 cawan oat
1/2 cawan choklat chip
1/4 cawan gula kastor
1/2 cawan gula perang
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
Secubit garam halus
1 biji telur
1/2 cawan susu penuh krim
1/4 cawan minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla
Secubit garam
Cawan kertas secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 170C.
Dalam mangkuk satukan tepung, oat, gula kastor, gula perang, baking soda, serbuk baking powder dan secubit garam.
Kacau hingga semuanya sebati.
Dalam mangkuk lain, pecahkan telur dan masukkan minyak jagung, pisang yang dileceh dan esen vanilla. Kacau rata hingga sebati.
Masukkan bahan tepung dalam mangkuk campuran pisang, sambil kacau rata.
Campurkan coklat cip, kaup balik.
Susun cawan kertas, dan suduk adunan dalamnya 3/4 cawan. Taburkan coklat cip di atasnya.
Bakar lebih kurang 15-18 minit.
Setelah masak, keluarkan dari ketuhar.
Setelah sejuk bolehlah dihidangkan.
KEK PISANG BADAM COKLAT
BAHAN-BAHAN:
5 biji pisang berangan | lecek
1 cawan gula perang
150gm badam cincang | goreng sangai
1 cawan minyak jagung
4 biji telur gred A
1 sudu teh esen pisang
1 sudu teh esen vanilla
BAHAN AYAK BERSAMA:
11/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
BAHAN COKLAT:
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat manis
2 sudu makan mentega
1/2 cawan air suam
Secubit garam
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhara pada suhu 18oC api atas bawah.
Sediakan loyang pembakar. Kemudian lenser dengan mentega dan alas kertas minyak.
Kisar gula, telur, minyak di dalam ‘blender’ hingga putih(3-5 minit).
Tuang ke dalam mangkuk. Masukkan bahan ayak dan kacau rata dengan senduk.
Masukkan pisang, esen pisang dan vanilla. Gaul sebati.
Tuang adunan ke dalam loyang.
Bakar di dalam ketuhar selama 30 minit atau sehingga kek masak sepenuhnya.
Setelah kek masak, sejukkan.
Sediakan sos coklat. Masukkan dalam periuk semua bahan sos.
Kacau rata, hingga sebati dan berwap. Tutup api.
Tuangkan atas kek coklat, kemudian taburkan badam cincang yang telah disangai.
Sejukkan seketika dalam peti sejuk sebelum sedia dihidangkan.
APAM PISANG GEBU
BAHAN-BAHAN:
1 cawan pisang | lenyek
2 cawan tepung gandum
3/4 minyak jagung
1 cawan gula perang
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
Secubit garam
2 biji pisang | hiris bulat untuk hiasan
CARA MEMASAK:
Ayak tepung bersama baking powder dan soda bikarabonat.
Masukkan pisang lenyek, gula dan secubit garam. Kacau sebati.
Masukkan pula minyak, gaul rata lagi.
Sudukan adunan dalam acuan. Hias di atasnya dengan hirisan pisang.
Kukus selama 15 minit dalam kukus yang telah sedia dipanaskan sebelumnya.