Pulut biasanya dijadikan pulut kuning ataupun dimakan bersama aneka kuah manis. Jika mahukan sedikit kelainan, anda boleh sajikan Lemang Goreng Celup Telur atau juga dipanggil Pulut Kukus Goreng buat ahli keluarga. Sedap! Boleh cuba resipi perkongsian saudari NorShawatie Mohamed ni.
PULUT KUKUS GORENG
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg beras pulut | direndam 8 jam
- 1 kotak kecil santan
- 1 cawan gula
- 1 sudu kecik garam
- 3 biji telur
- 1 cawan air panas
CARA MEMASAK:
- Satukan santan, gula dan garam dalam bekas. Campurkan juga air panas ke dalam santan. Kacau hingga sebati.
- Toskan beras pulut dan kukus separuh masak. Angkat dan gaulkan dengan bancuhan santan tadi.
- Kukus kembali pulut tadi hingga betul-betul masak. Angkat dan sejukkan anggaran 20 minit.
- Masukkan pulut tadi ke dalam loyang dan ratakan hingga padat.
- Potong kecil pulut tadi dan celupkan ke dalam telur yang telah dipukul.
- Goreng dalam minyak panas sehingga garing dan kekuningan.
- Angkat dan boleh dinikmati bersama gulai, sambal atau dimakan begitu sahaja.
Kredit resipi & foto: NorShawatie Mohamed
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kuih Nagasari Yang Sedap Dan Pasti Menjadi Walaupun Pertama Kali Buat
Kuih Nagasari ni kuih tradisional, dulu nenek admin suka buat kuih ni sebab sangat mudah cara penyediaannya, bahan pun murah je yang paling penting kena cari daun pisang. Ada juga resipi yang terus tuang dalam loyang, tapi admin lagi suka yang guna daun pisang barulah aroma kuihnya lagi wangi dan menyelerakan. Resipi yang dikongsikan oleh Zahrah Juli di Facebook ni memang menggunakan daun pisang memang cantiklah kejadiannya. Jom kita cuba!
KUIH NAGASARI
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung beras
Pisang nipah (atau boleh je guna pisang lain)
3 cawan santan sederhana pekat (santan segar)
1 sudu gula (jika perlu)
1 sudu besar tepung jagung
Sedikit garam
CARA PENYEDIAAN:
Satukan bahan-bahan di atas kecuali pisang kacau atas api kecil hingga masak dan berkilat (adunan kental)
Pisang belah dua, ambil sesenduk kecil adunan.
Letak pisang pastu tutup dengn sedikit lagi adunan tadi…bungkus kemas-kemas, dah siap semua boleh kukus 15 hingga 20 minit dengan api sedang.
SELAMAT MENCUBA!
Kredit: Zahrah Juli
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Baru Nak Belajar Buat Karipap? Ini Resipi A Sampai Z Karipap Gerenti Jadi.
Sambal Balado Resipi Asli Dari Indonesia Boleh Tahan Dua Minggu!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Macam Ni Caranya Nak Dapatkan Kulit Cucur Badak Gebu, Lembut
Jom kita kongsi step-by-step cara nak buat kulit cucur badak versi Zuraida Abdullah, yang diwarisi daripada arwah ibunya.
Bahan-bahan yang digunakan pun mudah dan ringkas. Resipi ini memuatkan kuantiti bahan untuk makan sendiri dan meniaga.
RESIPI KULIT CUCUR BADAK GEBU, LEMBUT & MUDAH
BAHAN-BAHAN (untuk makan sendiri):
1kg ubi keledek oren (ini untuk makan sendiri) | dikukus hingga lembut
200gram tepung gandum (jenama apa pun boleh) – beli online di sini
Secubit garam
BAHAN-BAHAN (untuk meniaga):
10kg ubi keledek oren (ini kalau nak buat berniaga) | dikukus
2kg tepung gandum
1 sudu bukit garam
TONTON Dapur Rasa Live: Roti Pintal Kurma
TONTON Dapur Rasa Live: Spageti Sos Rendang
CARA BUAT
1. Kukus ubinya (sifat ubi keledek oren serap air, tak boleh rebus nanti asyik tambah tepung pun tak akan cantik adunan, malah bertambah lembik).
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
2. Cucuk-cucuk ubi. Nampak dah lembut, keluarkan dan lenyek. Jangan lupa taburkan secubit garam. *Klik di sini (cara nak lenyetkan)
3. Sejukkan. Bila dah suam, boleh masukkan tepung. Uli-uli. Bila dah siap, bolehlah masukkan inti. *Klik di sini (cara nak gaulkan)
4. Bulat-bulatkan macam dalam gambar. *Klik di sini (untuk bulat-bulatkan)
BAHAN INTI:
Cili (ikut suka pedas)
Halia (besar ibu jari) – beli online di sini
10 batang serai
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
4 sudu jintan manis
Serbuk kunyit (ikut suka)
Udang geragau atau kering (letak lebih)
2 biji kelapa parut
Garam, perasa & gula
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
CARA BUAT:
1. Kisar semua bahan kecuali udang, kelapa parut dan garam. Kemudian, tumis bahan kisar tersebut.
2. Masukkan kelapa, udang, serbuk perasa dan gula. Kacau sebati.
3. Kalau ada air kelapa, boleh gunakan untuk inti. Kalau tak ada, guna air biasa. *Klik di sini (cara letak inti)
Kredit resipi: Zuraida Abdullah
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Cara Buat Dumpling Wrapper Sendiri & Inti Gyoza Ayam, Sedap!
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Rasa Kenyal-Kenyal Lemak, Mudah Je Buat Kuih Ulat Bulu
Sedapnya resipi kuih ulat bulu ni. Rasa kenyal-kenyal lemak dengan inti kacang merah kan. Nak letak inti apa-apa pun boleh asalkan sedap.
Menerusi perkongsian resipi daripada Siti Hadirah ini, cara membuatnya sama seperti kuih onde-onde atau kuih gula melaka. Hanya berbeza dari rupa dan juga intinya.
KUIH ULAT BULU OBESITI
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung pulut – beli online di sini
1 sudu besar tepung gandum – beli online di sini
Air (saya guna air daun pandan)
½ sudu kecil air kapur
Kacang merah (ready made)
Kelapa parut (ambil putih sahaja)
Secubit garam
TONTON Wantan Goreng Mudah dan Ringkas | Dapur Rasa Live
TONTON Ikan, Sotong & Udang Celup Tepung | Dapur Rasa Live
CARA-CARA:
1. Masukkan tepung pulut, tepung gandum, air kapur. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit, uli sehingga menjadi doh lembut.
2. Ambil doh, leperkan. Letak inti kacang merah, kemudian gentel menjadi bujur. Buat sehingga habis doh.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]3. Panaskan air sehingga mendidih. Masukkan doh yang dah siap. Tunggu sehingga timbul.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
4. Akhir sekali, boleh angkat dan golekkan ke dalam kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam. Siap untuk dihidangkan.
Kredit resipi: Siti Hadirah
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Perap Ayam Guna Yogurt, Ayam Goreng Pedas Ala Korea Lagi Sedap!
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: