Nak buat karipap yang sempurna dari kulit sampai ke inti ni mudah sahaja kalau guna teknik dan resipi yang tepat. Resipi yang dikongsikan oleh Reen Khan di Facebook ni memang confirm menjadi uoolsss dari kulit karipap sehingga inti yang sempurna rasanya Reen Khan kongsikan. Ini memang siapa yang baru pertama kali nak cuba buat karipap sendiri di rumah boleh cuba resipi ni.

RESIPI KARIPAP GERENTI JADI

BAHAN-BAHAN:

Kulit Karipap

1 kilo tepung gandum – BELI DI SINI

3 sudu besar tepung beras – BELI DI SINI

3 sudu besar butter – BELI DI SINI

2 senduk kecil minyak masak (panaskan) – BELI DI SINI

1 sudu kecil air kapur – BELI DI SINI

Sedikit garam halus

Sedikit air sejuk (ais)

(sukatan air mengikut keperluan doh sehingga lembut)

CARA PENYEDIAAN:

Satukan tepung gandum ,tepung beras, garam, butter dan air kapur dalam satu bekas.

Panaskan minyak masak, kemudian tuang ke dalam adunan tepung tadi kacau dengan senduk ye, hati² sebab panas.. bila tepung sudah jadi macam serbuk roti, masukkan air sejuk sedikit demi sedikit sampai doh menjadi lembut elok.

BAHAN-BAHAN:

IKLAN

Inti Karipap

1kg ubi keledek dikupas dipotong dadu

Bahan ditumbuk halus

2 biji bawang besar

6 ulas bawang putih – BELI DI SINI

1 ketul kecil halia – BELI DI SINI

1/2 cawan udang kering dibasuh – BELI DI SINI

Bahan dibancuh dengan air menjadi pes

4 sudu makan serbuk kari ayam

1 sudu kecil jintan manis – BELI DI SINI

1 sudu kecil jintan putih – BELI DI SINI

IKLAN

1 sudu kecil serbuk ketumbar

1 sudu kecik serbuk cili

1 sudu serbuk kayu manis

8 sudu makan gula (boleh kurang boleh lebih, ikut citarasa)

Sedikit daun kari

Sedikit daun sup

3 sudu teh garam

1 kiub pati ayam

Sedikit air

Minyak untuk menumis

CARA PENYEDIAAN:

IKLAN

1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk halus tadi bersama daun kari

2. Masukkan bahan yang dibancuh menjadi pes tadi, masak sehingga naik bau kemudian masukkan gula, garam,kiub ayam masuk sedikit air .. gaul mesra

3. Masukkan ubi keledek. Kemudian masukkan air sama paras atau agak-agak supaya ubi keledek masak empuk.. masak hingga kering.

taburkan daun sup yang dihiris halus

4. Padamkan api dan sejukkan inti. Dah boleh guna nak buat inti karipap

 

SELAMAT MENCUBA

Kredit: Reen Khan

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Sambal Balado Resipi Asli Dari Indonesia Boleh Tahan Dua Minggu!

Macaroni Carbonara Lemak Berkrim tapi Tak Muak!

Resipi Getuk Ubi Snek Tradisional Paling Mudah Dan Sedap

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

https://youtu.be/j5Znmuq7irQ