Pernah cuba makanMi Sua Tiram @ Taiwanese Oyster Mee Sua? Bagi yang pernah rasa pasti tahu keenakan hidangan ini. Ia merupakan salah satu sajian popular dari Taiwan. Saudara Hasbullah Ahmad ada kongsikan resipinya. Bolehlah cuba masak sendiri. Terjamin halal dan lebih bersih. Pasti puas hati menikmatinya. Jom cuba!
CARA MASAK MI SUA TIRAM TAIWAN / TAIWANESE OYSTER MEE SUA
CARA MEMASAK: 1. Mula-mula sekali, sediakan bahan hiasan @ topping. Untuk membuat minyak / bawang goreng, goreng bawang merah yang dihiris nipis dgn sedikit minyak. 2. Bila sudah garing, toskan bawang untuk hiasan. Minyak boleh disimpan untuk dituang atas sup setelah masak. 3. Tiram dibersihkan dengan air dan sedikit garam. Setelah bersih, celup dalam bancuhan air dan tepung kanji. Tujuannya adalah supaya tiram tak kecut & sedikit berjus ) 4. Rebus tiram sekejap sehingga masak dan ketepikan. 5. Minyak cili ikut citarasa sendiri. Boleh hasilkan dengan menggunakan serbuk cili api, bawang putih, halia, bijan dan sedikit minyak. Yang penting ia tidak hangit & ada aroma pedas-pedas cili. Nak senang lagi, beli minyak cili atau sambal udang kering di pasaraya. 6. Untuk kuah dan mi, rebus sotong kering dan kepingan bonito (katsuoboshi/ikan tuna salai), bersama dgn air atau stok ayam, kicap masin, sedikit gula, hirisan halia, bawang putih, sedikit serbuk ketumbar dan lada putih. 7. Setelah mendidih, tutup api dan biarkan dalam 6-7 minit sebelum bahan campuran tadi ditapis keluar. 8. Buka kembali api dan masukkan bawang goreng. Bila mendidih. 9. Masukkan mi sua dan rebus sehingga mi masak dan lembut.
10. Mi boleh dipotong dengan gunting supaya lebih pendek.
11. Pekatkan kuah dengan bancuhan tepung jagung dan sesuaikan rasa mengikut selera.
12. Masukkan minyak bawang yang disediakan sewaktu goreng bawang di awal tadi. 13. Hias dengan bahan-bahan hiasan/topping. Mi Sua Tiram sedia untuk dinikmati.
Menu nusantara sememang sinonim dengan selera masyarakat Malayasia terutamanya masakan dari Indonesia, Singapura dan Brunei. Apa kata anda cuba pula salah satu atau semua resipi yang dikongsikan oleh Chef Azian dari Subang Jaya, Selangor ini. Beliau telah pun mempunyai beberapa koleksi buku masaknya sendiri , kini berkongsi pula beberapa resipi nusantaranya dengan korang semua..
BAMIA
BAHAN-BAHAN:
800gm tulang daging
200gm daging | potong dadu
250 gram kacang bendi | buang hujung dan pangkal
3 biji tomato | belah empat
2 biji ubi kentang | belah empat
1 biji karot | potong bulat
100 gram kobis | potong memanjang
1 tin puri tomato | saiz besar
3 sudu makan minyak sapi
3 sudu makan minyak masak
4 sudu makan rempah kari daging | bancuh dengan sedikit air
250gm santan
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN TUMIS:
1 batang kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
1 biji bawang merah besar |hiris halus
1.5cm halia | hiris halus
2 ulas bawang putih | hiris halus
BAHAN KISAR:
3 biji bawang besar
1.5cm halia
1 sudu teh jintan manis
10 tangkai cili kering
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dan kemudian masukkan minyak sapi.
Tumis bahan-bahan tumisan sehingga wangi
Masukkan serbuk kari dan masak sehingga kari pecah minyak
Masukkan bahan-bahan kisar, daging, tulang daging,ubi kentang dan sedikit air.
Masak sehingga daging betul-betul empuk dan ubi kentang lembut.
Masukkan puri tomato, kacang bendi, santan,gula dan garam
Masukkan kubis dan tomato. Biarkan seketika sehinggga kuah pekat.
Angkat dan hidangkan bersama roti dan salad.
SEMUR DAGING
BAHAN-BAHAN:
800gm daging batang pinang | hiris nipis
6 ulas bawang merah | hiris
1/2 cawan kicap manis
1/2 sudu makan kicap pekat
1/2 cawan minyak masak
1/2 sudu makan gula
Garam secukup rasa
BAHAN KISAR:
1 1/2 sudu teh lada hitam
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
3 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
6 ulas bawang putih
4cm halia
CARA MEMASAK:
Perap bahan kisar dengan daging selama sejam.
Panaskan minyak dan goreng bawang merah untuk dijadikan bawang goreng. Angkat dan ketepikan.
Tinggalkan dalam 3 sudu makan minyak dan goreng daging sehingga airnya betul-betul keluar.
Boleh tambah sedikit air jika daging belum empuk.
Masukkan kicap manis, kicap pekat, gula dan garam. Gaul rata.
Akhir sekali masukkan bawang goreng dan sedikit air.
Kuantiti air bergantung kepada kelikatan kuah yang anda suka.
PECAL LELE BAKAR
BAHAN-BAHAN:
4 ekor ikan keli | bersihkan dan kelar-kelar
500ml liter santan pekat
2 keping asam gelugor
1 sudu teh serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR:
4 biji cili padi
2 biji bawang merah
4biji isi cekur
CARA MEMASAK:
Lumurkan ikan keli bersama garam dan kunyit dan bakar. Ketepikan.
Sementara itu, campurkan bahan-bahan kisar bersama santan dan masak sehingga mendidih dan pekat.
Kemudian perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Setelah cukup masak, tuangkan kuah ke atas ikan bakar tadi.
Pecal Lele sedia dihidangkan.
PEPES UDANG BERSAMA TAUHU
BAHAN-BAHAN:
4 keping tauhu putih
100gm udang | potong kecil
1 biji telur
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam
½ sudu teh gula
Daun pisang secukupnya
BAHANKISAR:
2 biji cili merah
3 biji cili padi
5 biji belimbing buluh
4 biji bawang merah kecil
2 biji buah keras
CARA MEMASAK:
Hancurkan tauhu putih.
Masukkan udang , bahan-bahan tumbuk bersama telur, garam, kunyit dan gula.
Gaul sebati.
Seterusnya masukkan 3 sudu makan ke dalam daun pisang dan bungkus seperti membungkus lepat.
Kukus selama 10-15 minit.
Pepes sedia dihidangkan.
IKAN BAWAL MASAK KUAL PECAK
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan bawal | bersihkan
4 helai daun limau purut | hiris
4 daun salam | hiris
1 biji buah tomato | potong 6
Minyak untuk menggoreng
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu air asam jawa
Garam dan gula sedukup rasa
BAHAN KISAR:
5 tangkai cili kering
3 biji cili merah
2 biji bawang besar
2 batang serai
2cm lengkuas
CARA MEMASAK:
Lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan sedikit garam.
Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga garing. Ketepikan
Tinggalkan dalam 3 sudu makan minyak dari minyak gorengan tadi.
Tumis bahan-bahan kisar bersama daun limau purut dan daun selasih.
Masak sehingga garing dan kemudian masukkan air asam jawa, gula dan garam.
Kacau seketika dan masukkan buah tomato.
Tambah sedikit air jika hendakkan kuah pecak yang berkuah.
Tuangkan kuah pecak ke atas ikan tadi.
Ikan sedia dihidangkan.
RENDANG JINTAN HATI
BAHAN-BAHAN:
500 gram hati lembu | cuci bersih dan hiris nipis
40 liter santan pekat
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh biji sawi
3 sudu makan rempah kari daging
1 sudu makan kerisik
5 tangkai kacang panjang | potong serong
2 biji cili merah | hiris halus
2 sudu makan minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR:
3 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3cm halia
2 kuntum bunga lawang
CARA MEMASAK:
Gaul sebati hati bersama bahan-bahan kisar dan rempah. Perap selama 30 minit.
Panaskan minyak dan masukkan jintan putih dan biji sawi.
Masukkan kesemua bahan-bahan yang diperap bersama santan dan masak sehingga hati empuk.
Masukkan kacang panjang. Gaul sebati, masukkan kerisik, cili merah
Akhir sekali perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Tutup api dan rendang sedia dihidangkan.
OPOR AYAM
BAHAN-BAHAN:
1/2 ekor ayam | potong kecil
250gm santan pekat
5 helai daun limau purut |hiris halus
3 helai daun bay
1 keping asam gelugor
5 biji bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
4 sudu makan minyak masak
2 biji tomato | belah empat
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR:
3cm halia
3 biji bawang merah sederhana besar
5 ulas bawang putih
5 biji buah keras
3cm lengkuas
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dan masukkan cengkih, bunga lawang dan buah pelaga.
Kemudian masukkan bahan kisar dan masak sehingga wangi.
Masukkan ayam dan masak ayam sehingga ianya kecut.
Tuangkan santan ke dalam periuk bersama asam gelugor, daun bay dan masak sehingga kuahnya mendidih dan pekat.
Masukkan daun limau purut, tomato dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Roti enak gebu dan lembut, keluar panas-panas dari oven , huh, tak boleh ceritalah nikmatnya roti buatan sendiri. Lagi pulak di masa PKP ni, bekalan roti walau ada namun cepat habis di rak. Kena datang awal pagi.
Yang penting cara ulinya kena betul dan gunakan bahan bermutu. Jom cuba aneka resipi roti buku (loaf) yang enak ni.
1.HEAVY WHOLEMEAL LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
100gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
20gm Tepung susu lemak penuh
8gm Garam halus
50gm Lemak Sayuran tanpa hydrogenasi
11gm Yis kering
5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
450gm Air sejuk
120gm Serat gandum kasar
20gm Brown Malt Flour – pilihan untuk warna perang pada roti
CARA MEMASAK: 1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin penguli roti. 2. Uli sehingga doh menjadi boleh diregang. Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza beza. 3. Kemudian keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm setiap satu. 4. Bulatkan doh dan rehatkan sebentar ( 5 minit). Doh perlu direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah. 5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak. 6. Kelim doh dengan cermat dan kemas supaya proses pengembangan dan pembakaran akan serata dan tidak merekah kerana bahagian yang di kelim tidak kemas. 7. Letakkan doh di dalam acuan loaf yang sudah disembur dengan pan coating / shortening. 8. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. 9. Keluarkan doh yang sudah kembang. 10. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau apabila ia berwarna perang keemasan.
INFO CHEF : Doh itu boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan.
Saiz Hidangan : 4 biji doh Waktu Memasak: 3 jam Jenis Hidangan : Roti Keistimewaan : Roti yang menyihatkan Cara Memasak : Bakar Anggaran harga: RM20-RM30
2. 7 GRAINS LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
70gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
30gm Tepung susu lemak penuh
8gm Garam halus
50gm Lemak Sayuran tanpa hydrogenasi
11gm Yis kering
5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
450gm Air sejuk
50gm Serat Gandum kasar
150gm – Bijian Campuran – 7 jenis
20gm Brown Malt Flour – pilihan untuk warna perang pada roti
CARA MEMASAK: 1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin penguli roti. 2. Uli sehingga doh menjadi extensible dan meregang. Doh boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan. 3. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza. 4. Bulatkan doh dan rehatkan sebentar, sekitar lima minit. 5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak. 6. Setelah itu, kelim doh dengan kemas supaya proses pengembangan dan pembakaran akan serata dan tidak merekah. 7. Letakkan doh yang telah siap dikelim ke dalam acuan loaf yang sudah disemburkan dengan pan coating / shortening. 8. Kemudian kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. 9. Keluarkan doh yang sudah kembang. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan. Info chef: Doh direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah.
Saiz Hidangan : 4 biji doh Waktu Memasak: 3 jam Jenis Hidangan : Roti Keistimewaan : Mengandungi tujuh jenis bijirin Cara Memasak : Bakar Anggaran harga: RM20-RM30
3. GREEN TEA LATTE LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
100gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
8gm Garam halus
50gm Lemak sayuran tanpa hydrogenasi
11gm Yis kering
5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
250gm Air sejuk
30gm serbuk teh hijau
50ml Espresso Double Shot
CARA MEMASAK: 1. Pertama, campurkan serbuk teh hijau bersama Espresso Double Shot untuk membentuk Green Tea Latte. Ketepikan. 2. Setelah itu, masukkan kesemua bahan di atas termasuk Green Tea Latte ke dalam mesin penguli roti. Uli sehingga doh menjadi extensible (regang). Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. 3. Bulatkan doh dan rehatkan sekitar lima minit. 4. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak. 5. Setelah itu, kelim doh dengan cermat. 6. Letakan doh di dalam acuan loaf yang sudah di spray dengan pan coating / shortening. 7. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. 8. Keluarkan doh yang sudah kembang. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau setelah berwarna perang keemasan. 9. Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan panas-panas.
Saiz Hidangan : 4 biji doh Waktu Memasak: 3 jam Jenis Hidangan : Roti Keistimewaan : Rasa teh hijau yang beri keunikan pada roti Cara Memasak : Bakar Anggaran harga: RM20-RM30
4. HONEY OAT LOAF
BAHAN-BAHAN UNTUK DOH:
500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
80gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
30gm Tepung susu lemak penuh
8gm Garam halus
60gm Lemak sayuran tanpa hydrogenasi
11gm Yis kering
5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
350gm Air sejuk
150gm – Oat Bermadu ( seperti dia atas )
150gm Oat
100gm Madu
1. Untuk membuat oat madu; Campurkan Oat dan Madu ke dalam mangkuk dan gaul rata. 2. Gunakan parchment paper untuk melapik dulang dan tuang oat yang bercampur madu. Ratakan. 3. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 120 C selama 15 minit kemudian sejukkan. 4. Untuk membuat doh roti; Masukkan kesemua bahan termasuk oat madu (tinggalkan sedikit) yang telah dihasilkan tadi ke dalam mesin penguli roti. 5. Uli sehingga doh menjadi extensible atau meregang. Anda boleh sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza. 6. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. Bulatkan doh dan rehatkan selama lima minit. 7. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung dari bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak. 8. Kelim doh dengan cermat. Letakkan doh yang siap dikelim ke dalam acuan loaf yang sudah disemburkan dengan pan coating / shortening. 9. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. 10. Keluarkan doh yang sudah kembang, sembur dengan air dan baki oat madu yang ditinggalkan tadi. 11.Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
Info chef:Pastikan anda kelim doh dengan kemas untuk menggelakkan ia merekah ketika proses pengembangan dan pembakaran serta masak serata.
Saiz Hidangan : 4 biji doh Waktu Memasak: 3 jam Jenis Hidangan : Roti Keistimewaan : Rasa madu dan oat yang sedap Cara Memasak : Bakar Anggaran harga: RM20-RM30
5. DARK CHARCOAL LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
100gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
30gm Tepung susu lemak penuh
8gm Garam halus
50gm Lemak Sayuran tanpa hydrogenasi
11gm Yis kering
5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
350gm Air sejuk
30gm Black Charcoal Powder
20gm Brown Malt Flour
CARA MEMASAK: 1. Masukkan kesemua bahan bahan ke dalam mesin penguli roti. 2. Uli sehingga doh menjadi extensible atau meregang. Boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan. 3. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. 4. Bulatkan doh dan rehatkan selama lima minit. Doh direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah. 5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung dari bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak. 6. Kelim doh dengan cermat. Letakkan doh yang di dalam acuan loaf yang sudah sembur dengan pan coating / shortening. 8. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. 9. Keluarkan doh yang sudah kembang. 10. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
Info chef: Warna roti yang gelap pasti memberikan satu tarikan tersendiri.
Saiz Hidangan : 4 biji loaf Waktu Memasak: 3 jam Jenis Hidangan : Roti Keistimewaan : Rasa yang amat berbeza Cara Memasak : Bakar Anggaran harga: RM20-RM30
Bagaikan tidak lengkap menu harian tanpa sambal. Ia menjadi penyedap atau pembuka selera dalam hidangan. Banyak jenis sambal boleh diolah umpamanya dari mangga, terung pipit, belimbing dan sebagainya. Antara ialah sambal goreng, nampak mudah untuk dibuat tetapi sejauh mana kesedapannya. Ini cara membuat sambal goreng warisan oleh Lyana Hisham.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...