Karipap Daging, Karipap Sardin, Karipap Pusing dan beberapa lagi variasi inti adalah antara kegemaran rakyat Malaysia. Kuih ini sesuai dinikmati pada bila masa dan jadi kegemaran ramai tanpa mengira usia. Bermurah hati berkongsi resipi Karipap Daging jualannya, saudari Rosni Musa juga berkongsi petua menghasilkan kulit karipap yang rangup dan sedap. Caranya ialah dengan menggunakan air kapur jernih. Ha…Nanti bolehlah cuba ya. Jom lihat bahan-bahan lain yang diperlukan.

RESIPI KARIPAP DAGING RANGUP & BERINTI SEDAP

Inti Sedap, Kulit Rangup. Wanita Ini Kongsi Rahsia Buat Karipap Daging Paling Enak.

BAHAN KULIT KARIPAP:

  • 1kg tepung gandum – beli online DISINI
  • 3/4 cawan minyak masak – beli online DISINI
  • 2 sudu makan marjerin – beli online DISINI
  • 2 sudu makan air kapur jernih – beli online DISINI
  • 1 sudu teh garam – beli online DISINI
  • 400ml air sejuk dari peti ais

Inti Sedap, Kulit Rangup. Wanita Ini Kongsi Rahsia Buat Karipap Daging Paling Enak.

CARA MEMASAK:

1. Panaskan minyak bersama marjerin hingga marjerin cair.

Inti Sedap, Kulit Rangup. Wanita Ini Kongsi Rahsia Buat Karipap Daging Paling Enak.

2. Di dalam bekas besar, tuang tepung lalu dicurahkan minyak panas tadi.

Inti Sedap, Kulit Rangup. Wanita Ini Kongsi Rahsia Buat Karipap Daging Paling Enak.

3. Gaul rata menggunakan senduk hingga menjadi seperti serbuk roti.

Inti Sedap, Kulit Rangup. Wanita Ini Kongsi Rahsia Buat Karipap Daging Paling Enak.

4. Masukkan air kapur jernih ke dalam bekas yang berisi air sejuk. Air kapur ini adalah tip nak merangupkan kulit karipap.

Inti Sedap, Kulit Rangup. Wanita Ini Kongsi Rahsia Buat Karipap Daging Paling Enak.

5. Tambah sedikit garam dan kacau hingga garam larut.

Inti Sedap, Kulit Rangup. Wanita Ini Kongsi Rahsia Buat Karipap Daging Paling Enak.

6. Tuang air sejuk tadi ke dalam tepung. Gaul sebati dan uli sehingga doh tidak lekat di tangan.

Inti Sedap, Kulit Rangup. Wanita Ini Kongsi Rahsia Buat Karipap Daging Paling Enak.

7. Doh yang siap diuli.

Inti Sedap, Kulit Rangup. Wanita Ini Kongsi Rahsia Buat Karipap Daging Paling Enak.

8. Masukkan doh ke dalam plastik dan biarkan selama 30 minit.

Inti Sedap, Kulit Rangup. Wanita Ini Kongsi Rahsia Buat Karipap Daging Paling Enak.

IKLAN

9. Ambil doh dan bulatkan kecil. Masukkan kembali ke dalam plastik dan perap selama 1-2 jam.

Inti Sedap, Kulit Rangup. Wanita Ini Kongsi Rahsia Buat Karipap Daging Paling Enak.

Sementara itu bolehlah buat intinya.

 

BAHAN INTI KARIPAP DAGING:

2kg kentang – didadu – beli online DISINI
300gm daging dicincang
2 biji bawang merah besar – didadu – beli online DISINI
2 ulas bawang putih – diracik – beli online DISINI
2 sudu makan rempah kari daging – beli online DISINI
2 sudu makan cili kisar – beli online DISINI
Sedikit daun sup – beli online DISINI

Inti Sedap, Kulit Rangup. Wanita Ini Kongsi Rahsia Buat Karipap Daging Paling Enak.

CARA MEMASAK:

1. Panaskan minyak tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.

Inti Sedap, Kulit Rangup. Wanita Ini Kongsi Rahsia Buat Karipap Daging Paling Enak.

2. Masukkan rempah kari dan cili kisar. Tumis lagi.

Inti Sedap, Kulit Rangup. Wanita Ini Kongsi Rahsia Buat Karipap Daging Paling Enak.

3. Kemudian masukkan daging yang telah dicincang. Renihkan seketika.

Inti Sedap, Kulit Rangup. Wanita Ini Kongsi Rahsia Buat Karipap Daging Paling Enak.

4. Perasakan dengan garam, gula & perencah cukup rasa. Jumlahnya agak-agak sahaja jangan terlalu berlebihan.

IKLAN

Inti Sedap, Kulit Rangup. Wanita Ini Kongsi Rahsia Buat Karipap Daging Paling Enak.

5. Kemudian masukkan ubi kentang. Kacau rata.

Inti Sedap, Kulit Rangup. Wanita Ini Kongsi Rahsia Buat Karipap Daging Paling Enak.

6. Renihkan kentang sehingga empuk. Tak perlu tambah air kerana kentang akan mengeluarkan air. Bila sudah masak, padamkan api dan biarkan sejuk sedikit.

Inti Sedap, Kulit Rangup. Wanita Ini Kongsi Rahsia Buat Karipap Daging Paling Enak.

7. Masukkan daun sup dan gaul rata. Alihkan inti ke dalam bekas.

Inti Sedap, Kulit Rangup. Wanita Ini Kongsi Rahsia Buat Karipap Daging Paling Enak.

Inti Sedap, Kulit Rangup. Wanita Ini Kongsi Rahsia Buat Karipap Daging Paling Enak.

8. Ambil sebiji doh dan canaikan. Letak inti dan tutup doh.

Inti Sedap, Kulit Rangup. Wanita Ini Kongsi Rahsia Buat Karipap Daging Paling Enak.

Inti Sedap, Kulit Rangup. Wanita Ini Kongsi Rahsia Buat Karipap Daging Paling Enak.

Inti Sedap, Kulit Rangup. Wanita Ini Kongsi Rahsia Buat Karipap Daging Paling Enak.

9. Kelim hujung doh dengan cantik dan kemas.

Inti Sedap, Kulit Rangup. Wanita Ini Kongsi Rahsia Buat Karipap Daging Paling Enak.

IKLAN

10. Karipap yang telah siap di kelim.

Inti Sedap, Kulit Rangup. Wanita Ini Kongsi Rahsia Buat Karipap Daging Paling Enak.

11. Panaskan minyak. Goreng karipap dengan menggunakan api sederhana perlahan.

Inti Sedap, Kulit Rangup. Wanita Ini Kongsi Rahsia Buat Karipap Daging Paling Enak.

12. Angkat dan toskan.

Inti Sedap, Kulit Rangup. Wanita Ini Kongsi Rahsia Buat Karipap Daging Paling Enak.

13. Karipap untuk minum petang sedia untuk dinikmati.

Inti Sedap, Kulit Rangup. Wanita Ini Kongsi Rahsia Buat Karipap Daging Paling Enak.

Kredit resipi & foto: Rosni Musa

 

Nak masak makanan bergoreng tanpa minyak? Dapatkan AIR FRYER secara online DISINI.

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Cara Buat Blueberi Cheese Tart Bajet, Sedap & Tak Guna Banyak Bahan

Resipi Popia Sayur Daging Burger Paling Sedap Untuk Minum Petang

Resipi Tepung Goreng Ikan Garing Krup Krap Bersama Sos Pencicah Thai. Serius Sedap

Spaghetti Aglio Olio, Menu Ringkas Tapi Sedap

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official