Sarapan pagi sedap kalau dihidang dengan cucur. Minum pula dengan air kopi pergh memang padu. Ini resipi paling mudah dan memang disukai semua. Menu ringkas dan mengenyangkan.
Bahan bahan:
2 cawan nasi
2 cawan air
2 cawan tepung gandum
Daun sup
1 mangkuk ikan bilis
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji cili merah
Garam (tak perlu banyak dah ada ikan bilis)
1.Kisar semua bahan.
2.Kisar nasi, air dan ikan bilis dan cili merah dulu. Kemudian baru masukkan tepung, bawang, daun sup. Saya kisar bawang separuh je, separuh lagi masuk dalam adunan cucur nasi tadi.
3.Masukkan garam secukup rasa. Siap untuk digoreng
Kredit resipi & foto:Haja Saleh
INGIN MENUKAR PERIUK NASI BARU, BOLEH LIHAT DI SINI.
Resipi Pulut Dakap Sedap & Rendang Ayam Padu. Kalau Teringin, Boleh Cuba.
Cara Buat Kaya Ball Guna Acuan Takoyaki. Lembut & Gebu Memang Tak Cukup Satu
Jemput-jemput Berinti Sambal Terengganu. Perghh ..Tak Payah Cicah-cicah
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih Cakoi Lembut Gebu, Inilah Rahsianya, Sedapnya Dibuat Berbuka.
Kuih Cakoi makan panas-panas memang padu lah. Lembut, gebu dan berongga di dalam nikmatnya dapat makan masa berbuka. Rahsia kegebuannya ni terletak daripada bahan-bahan yang digunakan dan cara penyediaannya.
Jom semak perkongsian rahsia resipi kuih cakoi yang lembut dan gebu di FB Resipi Sedap Mudah Dibuat, resipi dari Hamidah. Cubalah nanti masa berbuka nanti.
KUAH CAKOI LEMBUT GEBU
BAHAN-BAHAN :
- 1 cawan air
- 2 cawan tepung roti
- 1/4 camca teh yis segera
- 1 camca teh gula
- 1 camca teh garam
- 1/2 camca teh soda bikarbonat
- 1 camca besar minyak mazola
- Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK :
LANGKAH PERTAMA :
- Dalam satu bekas , masukkan gula, garam, air dan minyak. Kacau rata. Dalam satu bekas yang lain, masukkan tepung bersama soda bikarbonat dan ys segera , kacau kering hingga sebati sedikit dan selepas itu, buat lubang di tengah-tengah adunan .
- Masukkan bahan campuran gula, garam , minyak dan air tadi. Adun sehingga sebati terlebih dahulu.
LANGKAH KEDUA :
- Pindahkan adunan ke atas papan pencanai yang telah ditabur dengan tepung gandum sebagai alas, adun sehingga menjadi doh.
- Apabila menjadi doh, bahagikan kepada dua bahagian berbentuk panjang 40cm. Selepas itu doh ditutup dengan plastik wrap dan biarkan selama 1 jam.
Tips – Letak doh di tepi peti ais untuk suhu yang lebih tinggi bagi doh mengembang elok.
LANGKAH KETIGA :
- Selepas 1 jam, ratakan doh dan bahagikan kepada bahagian kecil berzaiz 1sm tebal dan panjang 2 sm. Biarkan lagi 10-15 minit. Masukkan minyak ke dalam kuali dan panaskan.
LANGKAH KEEMPAT :
- Apabila minyak panas, ambil dua potongan tadi dan tindihkan bersama. Tekan doh yang cantum di tengah-tengah dan tarik hujung dengan chopstik untuk bagi panjang. Goreng menggunakan api sederhana sehingga kekuningan.
Siap utk di hidang
Kredit: Hamidah
Fb : Resepi Sedap Mudah Buat
Tepung Talam Pandan Lemak Manis
Sedapnya dapat menikmati kuih talam pandan. Lapisan atasnya putih yang diperbuat daripada santan, lembut dan sedikit masin. Manakala bawahnya dilapisi oleh jus pandan, rasanya manis dengan tekstur yang kenyal. Sesiapa yang ingin mencuba “tepung talam pandan” versi goyang..😂 silakan resipinya seperti berikut.
TALAM PANDAN(loyang 10×10 cantik molek dah)nak tebal guna loyang 8*inci@9 inci
Bahan-bahan:
Bahagian Bawah
1 cwn gula pasir
4 3/4 cwn air(kalo nak buh santan pun boleh jugak)
2 cwn tpg gandum
2 sdb tpg ubi
Sedikit pewarna hijau
1sdt garam
8- 10helai daun pandan
Cara memasak:
Panaskan kukusan hgg air mendidih..sapukan minyak/marjerin dan lapik dalam loyang..
Blender daun pandan + air kemudian tapis. .. masukkan tpg gandum. . tpg ubi.. gula.. garam.. pewarna ke dlm air pandan tadi.. .kacau sebati masak seketika atas api perlahan(jgn lama sekadar sentuh periuk dah rasa panas.. 1 hingga 2 minit camtu sambil kacau guna whisk)kemudian tapis ke dlm loyang … kukus 20 minit… kalo ada air bertakung. . buang sikit2 guna sudu.. kukus sekejap tanpa tudung periuk kukus.. dlm 5mnt… cakar2kan sikit atasnya..
Bahagian Atas
1 1/2 cwn santan pekat
1 cwn tpg beras
1/2 sdt garam
Cara memasak:
Satukan semua bhn. .. kacau sebati dan tapis/ tuang atas adunan yg da masak tadi… kukus lg 20 mnt. .. da siap.. buka penutup kukus dan kukus lg 5mnt utk mggelakkan air bertakung atas kuih… biarkan sejuk.. ( jgn letak dlm peti ais lak) bila da betul2 sejuk baru potong… nak cantik. . potong guna pisau plastik.
Tip= sebaiknya buat mlm. . esok paginya baru potong…
Setiap 7 minit buka tudung kukusan dan lap bawah tudung kukusan..ulang hingga siap..
credit : Mariana Zainal
#mahn
Resipi Kuih Bingka Durian Sedap Sukatan Bahan Guna Cawan.
Bila musim durian, macam-macam menu yang boleh dihasilkan guna raja buah ni. Mana tidaknya, bila dah banyak, jelak juga kalau makan macam tu je. Salah satu kuih yang sedap kalau guna durian ialah bingka. Lemak-lemak manis, memang layan. Menerusi perkongsian Puan Salmah Saad, beliau berkongsi resipi kuih Bingka Durian yang paling mudah nak buat. Sukat guna cawan je tak perlu timbang pun. Hasil nampak sedap! Jom cuba.
BINGKA DURIAN PALING SEDAP!
BAHAN-BAHAN:
- 1 ½ cawan tepung gandum
- 1 cawan gula
- 1 cawan santan
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan air
- 3 biji telur
- 1 cawan isi durian
- Secubit garam
- Bijan secukupnya
- Sedikit pewarna kuning
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan ( kecuali bijan) ke dalam pengisar. Kisar hingga sebati.
2. Ambil loyang bersesuaian dan oles sedikit minyak.
3. Tuang adunan bingka tadi ke dalam loyang. Hentak-hentak sedikit supaya adunan sekata. Tabur bijan dengan secukupnya.
4. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 1 jam menggunakan api atas bawah.
5. Angkat dan sejukkan seketika. Kemudian boleh dipotong dan dinikmati.
Kredit resipi & foto: Salmah Saad