Sarapan pagi sedap kalau dihidang dengan cucur. Minum pula dengan air kopi pergh memang padu. Ini resipi paling mudah dan memang disukai semua. Menu ringkas dan mengenyangkan.
Bahan bahan:
2 cawan nasi
2 cawan air
2 cawan tepung gandum
Daun sup
1 mangkuk ikan bilis
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji cili merah
Garam (tak perlu banyak dah ada ikan bilis)
1.Kisar semua bahan.
2.Kisar nasi, air dan ikan bilis dan cili merah dulu. Kemudian baru masukkan tepung, bawang, daun sup. Saya kisar bawang separuh je, separuh lagi masuk dalam adunan cucur nasi tadi.
3.Masukkan garam secukup rasa. Siap untuk digoreng
Kredit resipi & foto:Haja Saleh
INGIN MENUKAR PERIUK NASI BARU, BOLEH LIHAT DI SINI.
Resipi Pulut Dakap Sedap & Rendang Ayam Padu. Kalau Teringin, Boleh Cuba.
Cara Buat Kaya Ball Guna Acuan Takoyaki. Lembut & Gebu Memang Tak Cukup Satu
Jemput-jemput Berinti Sambal Terengganu. Perghh ..Tak Payah Cicah-cicah
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Baru Nak Belajar Buat Karipap? Ini Resipi A Sampai Z Karipap Gerenti Jadi.
Nak buat karipap yang sempurna dari kulit sampai ke inti ni mudah sahaja kalau guna teknik dan resipi yang tepat. Resipi yang dikongsikan oleh Reen Khan di Facebook ni memang confirm menjadi uoolsss dari kulit karipap sehingga inti yang sempurna rasanya Reen Khan kongsikan. Ini memang siapa yang baru pertama kali nak cuba buat karipap sendiri di rumah boleh cuba resipi ni.
RESIPI KARIPAP GERENTI JADI
BAHAN-BAHAN:
Kulit Karipap
1 kilo tepung gandum – BELI DI SINI
3 sudu besar tepung beras – BELI DI SINI
3 sudu besar butter – BELI DI SINI
2 senduk kecil minyak masak (panaskan) – BELI DI SINI
1 sudu kecil air kapur – BELI DI SINI
Sedikit garam halus
Sedikit air sejuk (ais)
(sukatan air mengikut keperluan doh sehingga lembut)
CARA PENYEDIAAN:
Satukan tepung gandum ,tepung beras, garam, butter dan air kapur dalam satu bekas.
Panaskan minyak masak, kemudian tuang ke dalam adunan tepung tadi kacau dengan senduk ye, hati² sebab panas.. bila tepung sudah jadi macam serbuk roti, masukkan air sejuk sedikit demi sedikit sampai doh menjadi lembut elok.
BAHAN-BAHAN:
Inti Karipap
1kg ubi keledek dikupas dipotong dadu
Bahan ditumbuk halus
2 biji bawang besar
6 ulas bawang putih – BELI DI SINI
1 ketul kecil halia – BELI DI SINI
1/2 cawan udang kering dibasuh – BELI DI SINI
Bahan dibancuh dengan air menjadi pes
4 sudu makan serbuk kari ayam
1 sudu kecil jintan manis – BELI DI SINI
1 sudu kecil jintan putih – BELI DI SINI
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecik serbuk cili
1 sudu serbuk kayu manis
8 sudu makan gula (boleh kurang boleh lebih, ikut citarasa)
Sedikit daun kari
Sedikit daun sup
3 sudu teh garam
1 kiub pati ayam
Sedikit air
Minyak untuk menumis
CARA PENYEDIAAN:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk halus tadi bersama daun kari
2. Masukkan bahan yang dibancuh menjadi pes tadi, masak sehingga naik bau kemudian masukkan gula, garam,kiub ayam masuk sedikit air .. gaul mesra
3. Masukkan ubi keledek. Kemudian masukkan air sama paras atau agak-agak supaya ubi keledek masak empuk.. masak hingga kering.
taburkan daun sup yang dihiris halus
4. Padamkan api dan sejukkan inti. Dah boleh guna nak buat inti karipap
SELAMAT MENCUBA
Kredit: Reen Khan
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Sambal Balado Resipi Asli Dari Indonesia Boleh Tahan Dua Minggu!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Sedapnya Onde Onde, Memang Tidak Cukup Satu
Bulan Ramadan bakal berkunjung tiba. Minggu pertama mesti nak hidangkan makanan yang enak untuk keluarga. Selain menu makanan, kuih muih juga jadi tarikan. Jom buat onde onde untuk berbuka puasa nanti. Kelapa dikukus seketika untuk tahan lama supaya kuih tidak cepat basi. Buat sendiri boleh letak gula Melaka banyak-banyak di dalamnya.
Onde Onde Donde Donde
Bahan-bahan:
2 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan atau lebih air daun pandan & sedikit pewarna hijau
1 ketul gula Melaka (dipotong dadu)
Sedikit garam
1/2 biji kelapa parut ditambah sedikit garam
Cara membuat:
1.Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam di dalam satu bekas.
2.Tuang air pandan tadi sedikit demi sedikit sambil menguli adunan tadi.
3.Uli hingga adunan sebati dan tidak melekat di tangan dan boleh dibulat- bulatkan.
4.Ambil doh sebesar ibu jari dan leperkan.
5.Letakkan gula Melaka di bahagian tengah dan bulat-bulatkan.
6.Bulatkan adunan tadi hingga habis dan susun di dalam dulang yang ditabur sedikit tepung gandum.
7.Didihkan air di dalam periuk.
8.Masukkan kuih ke dalam air yang sedang mendidih.
9.Biarkan sehingga kuih tadi timbul di permukaan air seketika kemudian. 10.Bolehlah di angkat dan ditoskan airnya.
11.Selepas itu golekkan kuih tadi di atas kelapa parut.
Kredit: Ayza Nur
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Buat Apam Susu Ikut Sukatan Cawan
Kuih apam memang menjadi kegemaran ramai. Bukan hanya sedap dimakan ketika minum petang, bila-bila masa pun boleh menikmatinya. Jom kita cuba buat apam susu. Selain rasanya yang sedap, ia mudah. Sudah pasti mereka yang kurang mahir akan tertarik membuatnya.
Bahan untuk buat apam susu :
Empat biji telur ayam
Satu sudu teh esen vanila
Satu sudu besar ovalet
Empat sudu besar susu pekat
Dua cawan tepung gandum
Satu cawan gula
Pewarna
Cara Membuat Apam Susu
Pukul telur, vanila, ovalet, gula sampai kembang gebu dan putih.
Masuk susu pekat dan kembali pukul.
Masuk tepung dan kacau sampai sebati.
Kalau nak warnakan bahagi kan kepada beberapa bahagian Warnakan sesuka hati mengikut citarasa anda.
Akhir sekali, kukus kek apam susu anda selama empat puluh lima minit atau sampai masak.
Credit : Dia Adila
#mahn