Apam Milo ni memang sangat mudah dibuat. Hanya menggunakan 4 bahan mudah, hidangan minum petang yang dicuba oleh saudari Eyza Cik Bunga ini semestinya harus dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA BUAT APAM MILO YANG SANGAT SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
1/2 cawan milo
1 cawan tepung gandum
6 sudu makan gula – boleh ubah ikut kemanisan masing-masing
3 biji telur
CARA MEMASAK:
1. Pukul telur dan gula hingga berbuh/putih/kembang. Boleh kisar guna blender sahaja.
2. Masukkan tepung gandum. Kisar lagi hingga sebati.
3. Bahagikan adunan tadi kepada dua bahagian. Satu diniarkan pada warna asal ( boleh juga letak pewarna kegemaran) dan satu bahagian lagi dicampur dengan milo. Adun sebati.
IKLAN
4. Tuang adunan berselang seli ke dalam loyang. Boleh juga corakkan ikut kreativiti masing-masing. ( boleh juga guna acuan kecil. waktu masaknya mungkin lebih pendek)
5. Panaskan periuk kukusan hingga air mendidih. Kemudian letak loyang apam dan kukus selama 20 minit.
Siapa je yang tak suka aiskrim kan? Lagi-lagi kanak-kanak yang memang suka aiskrim mewah ala magnum ni.
Kalau nak beli hari-hari, boleh tahan juga harganya. Sebenarnya, mudah je nak buat aiskrim mewah homemade ala magnum ni. Boleh ikut resipi dan langkah yang dikongsi Riena Eris ni.
AISKRIM MEWAH HOMEMADE ALA MAGNUM
BAHAN-BAHAN:
½ kotak dairy whipping cream Susu pekat manis (ikut suka nak guna banyak mana, kalau tak nak manis, boleh kurangkan) – beli online di sini Coklat masakan (panaskan secara double boiler) Almond nibs (sangai atau bakar) Acuan silicon aiskrim (boleh beli di shopee)
1. Mula-mula, tuangkan susu pekat. Kalau nak manis boleh letak lebih. Tiada sukatan tertentu sebab bergantung kepada tahap kemanisan yang diinginkan.
2. Tuangkan separuh kotak dairy milk whipping cream. Kalau nak habiskan satu kotak pun boleh. Rasa dia lemak-lemak tapi tawar. Kalau nak pakai non dairy whipping cream tapi bezalah sikit rasanya.
3. Kacau-kacau adunan tadi sehingga sebati. Rasakan sama ada dah manis ke belum. Boleh kacau guna sudu je, tak perlu guna mixer sebab tekstur whipping cream ni memang ringan dan gebu bila dah jadi aiskrim.
4. Adunan tadi terus tuang ke dalam acuan silikon aiskrim. Pastikan tinggal ruang sikit sebab nanti bila beku, dia mengembang sedikit. Pastikan dah letak batang aiskrim ye.
5. Bila dah siap, letak penutupnya dan terus masuk peti ais dan biarkan beku semalaman. Atau boleh bekukan lebih kurang 8 hingga 10 jam, supaya nanti senang nak coating coklat. 6. Coklat masakan tadi kite double boiler kan, tapi saya beli yang dah siap, senang terus celup je. Saya beli berryls gourmet dark coklat. Kalau nak pakai milk coklat pun bagus sebab dia nipis berbanding dark choc lebih tebal. Terpulang selera masing-masing.
7. Lepas dah beku, keluarkan dari acuan. Senang sangat nak kuarkan pakai acuan silicone ni. 8. Terus celupkan aiskrim ke dalam coklat yang sudah dicairkan tadi. Kemudian, bila angkat cepat-cepat taburkan badam nibs yang sudah disangai kerana coklat ni cepat beku.
9. Bila dah tabur badam, kemudian masukkan aiskrim dalam peti sejuk lebih kurang 15-30 minit bagi coklat betul-betul beku. Untuk 1 kotak dairy whipping cream tu, boleh dapat dalam 20 batang aiskrim.
*tapi kalau nak lagi jimat, campurkan dengan susu uht sekotak besar lagi banyak dapat memang berbaloi. *kalau nak cantik lagi boleh je sprinkle dengan fancy choc rice, drizzle dengan white chocolate, terpulang ikut kreativiti masing-masing.
Setiap hari pasti kaum ibu asyik berfikir apakah juadah yang hendak disajikan buat keluarga. Pening…jangan kata memasak ni mudah. Kadang-kala bila terasa nak masak satu-satu lauk, fikir balik anak-anak dengan suami suka ke tak pula. Hari ni RASA kongsikan EMPAT resipi yang boleh dimasak menggunakan kicap manis. Moga-moga boleh membantu anda buat pilihan.
1. DAGING GORENG KICAP BERCILI
BAHAN-BAHAN:
400gm daging |hiris nipis
30ml kicap manis
10gm sos tiram
8 biji cili padi |ditumbuk kasar
4 ulas bawang putih|dicincang
3cm halia |dihiris nipis
1 labu bawang besar |potong bulat
1 tangkai daun bawang |dipotong seinci
Garam secukup rasa
Lada sulah secukup rasa
CARA MEMASAK:
Tabur sedikit garam, lada sulah dan serbuk kunyit ke atas daging. Goreng garing dan ketepikan.
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumis bawang putih dan halia sehingga wangi.
Masukkan cili padi, bawang besar, kicap dan sos tiram.
Masukkan daging yang telah digoreng bersama daun bawang, garam dan lada sulah secukup rasa.
Info Chef: Pilih kacang bendi yang masih muda untuk memastikan ia rangup ketika digoreng.
2. IKAN TONGKOL KICAP BEREMPAH
BAHAN-BAHAN:
4 ketul ikan tongkol
45ml kicap manis
20gm serbuk ketumbar
20gm serbuk jintan manis
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 ulas bawang putih|cincang halus
1 labu bawang besar|dibelah empat
1 biji cili merah |dipotong serong
Garam secukup rasa
Lada sulah secukup rasa
CARA MEMASAK:
Lumur ikan tongkol dengan sedikit garam dan digoreng sehingga garing. Ketepikan.
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
Masukkan serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan kicap. Didihkan seminit.
Masukkan ikan tongkol yang telah digoreng bersama bawang dan cili merah.
Tambah garam dan lada sulah secukup rasa.
Info Chef: Ikan tongkol amat enak dimakan apabila ia digoreng bersama rempah
3. SOTONG MASAK KICAP
BAHAN-BAHAN:
10 ekor sotong |bersihkan
1 batang lobak merah|potong baji
30ml kicap manis
4 ulas bawang putih|cincang
1 labu bawang besar|potong bulat
1 biji cili merah|potong serong
4cm halia muda|dihiris nipis
5gm serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Lada sulah secukup rasa
CARA MEMASAK:
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih dan halia sehingga wangi.
Masukkan sotong, lobak merah dan kicap. Didihkan sehingga sotong menjadi lembut.
Tambah bawang besar, cili merah dan serbuk lada hitam.
Tambah garam dan lada sulah secukup rasa.
Info Chef:Pastikan sotong dibasuh bersih bagi mengelakkan ia tidak tahan lama
4. UDANG KICAP BERHALIA
BAHAN-BAHAN:
4 ekor udang besar
45ml kicap manis
1 labu bawang besar |dipotong bulat
1 biji cili merah |dipotong serong
1 biji cili hijau |dipotong serong
4cm halia muda |dihiris nipis
Garam secukup rasa
Lada hitam secukup rasa
Lada sulah secukup rasa
CARA MEMASAK:
Lumurkan udang dengan sedikit garam dan lada sulah. Goreng sehingga masak dan susun di dalam pinggan.
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bawang besar dan halia.
Masukkan cili merah,cili hijau dan kicap.
Tambah garam, serbuk lada hitam dan lada sulah secukup rasa.
Tuang bahan tumisan kicap ke atas udang goreng dan siap untuk dihidangkan.
Info Chef:Pemilihan udang galah atau udang harimau saiz besar amat sesuai untuk menu ini sebagai pelengkap rasa kicap yang masin dan udang yang enak
Mudah dengan hanya gaul sebati bahan-bahan dan kukus. Resipi orang teow chew versi halal dan sihat.
AYAM MASAK TAUCU PEDAS
BAHAN-BAHAN:
6 ketul ayam bahagian paha dan betis-bersihkan dan potong kecil
1 biji bawang holland-dicincang
1 labu bawang putih-dicincang
6 cili merah dicincangkan-jika mahu pedas boleh gantikan densgan cili api
1 sudu besar taucu
1 sudu besar gula perang-boleh ganti gula putih
4 sudu besar kicap cair
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil serbuk pati ayam
Sedikit lada sulah
1 batang daun bawang-dihiris
CARA MEMASAK:
1. Gaulkan sebati bahan-bahan dalam mangkuk. Alihkan iae dalam dulang dan kukus dalam 40 minit.
2. Kukus ayam tanpa campur air. Selepas kukus akan penuh juice ayam dalam dulang.
3. batang daun bawang hiris kecil dan masukkan bila ayam sudah hendak masak dalam 30 minit dan kacaukan kejap dan kukus balik 10 minit.
4. Siap boleh hidangkan.
INFO:
Resipi ini tidak menggunakan garam sebab sudah ada kicap cair. Tapi kalau yang ingin rasa masin boleh letakkan garam secukup rasa.