Asalnya nak buat apam polkadot dot-dot. Sudahnya tak menjadi. Itulah buat corak macam pelangi.Adalah lebih kurang macam jalur pelangi walaupun tak seberapa. Warnanya pun meriah berwarna warni, memanglah anak-anak suka. Dalamnya pula diletakkan inti strawberi, dah la sedap , gebu pula.
APAM POLKADOT PELANGI
Bahan-bahan: 2 1/2 cawan tepung gandum 1 sudu kecil baking powder (ayak bersama) 3 biji telur gred A – dari peti sejuk 1 cawan gula kastor-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu besar ovallete-BELI ONLINE DI SINI 3/4 cawan susu segar/susu cair-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu kecil esen vanila-BELI ONLINE DI SINI Inti strawberi/blueberi dan lain-lain Pewarna – ikut suka-BELI ONLINE DI SINI
Cara memasak: 1.Kisar telur,gula & ovallete dengan kelajuan maksima hingga kembang dan menjadi warna putih 2.Masukkan tepung gandum berselang seli dengan susu segar/cair. Sambung kisar paling minima hingga sebati. 3.Masuk esen vanilla. Adun sekejap bagi semuanya sebati. 4.Bahagi dan warnakan adunan. Yang kosong biar lebih. Setiap warna pelangi itu ambil 1 senduk saja. Warnakan. Masuk dalam piping bag. 5.Isi papercup dalam acuan kuih lompang. Picit/tekan yang kosong sedikit. Paipkan inti kemudian tutup semula dengan paip yang kosong. 6.Permukaan atas picitkan sikit-sikit untuk dapatkan warna-warna pelangi. Buat sehingga habis. 7.Pastikan air kukusan betul-betul mendidih. Kukus api sederhana besar selama 10 – 12 minit.
Kuih Kacang Hijau atau dikenali sebagai Kuih Kasturi merupakan antara kuih tradisional yang mengimbau nostalgia zaman kanak-kanak dan sememangnya menjadi kegemaran ramai. Tetapi, tak banyak kedai yang menjual kuih ini. Kalau teringin, boleh buat sendiri menggunakan resipi perkongsian Zunainah Hamid ini. Menurutnya, resipi ini merupakan resipi ibunya. Pasti sedap kan? Jom kita lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Walaupun masakan yang disediakan nampak ringkas dan bahan yang digunakan mudah didapati, tetapi bila memasak dengan penuh kasih sayang menjadikan setiap hidangan itu sedap dan istimewa buat sesiapa yang merasa. Bingka susu ini enak dibuat minum petang.
Bingka Susu
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum (diayak)- BELI ONLINE DI SINI
1 cawan Krimer Manis Pekat SAJI
1 tin Krimer Sejat Cair SAJI
2 cawan air
3 sudu makan mentega (dicairkan) -BELI ONLINE DI SINI
Sedikit garam
2 biji telur
Sedikit esen vanilla -BELI ONLINE DI SINI
Sedikit minyak masak
Cara membuat:
1. Panaskan oven kepada suhu 160 darjah.
2. Campurkan semua bahan diatas kecuali minyak masak.
3. Lengserkan bekas pembakar dengan minyak masak.
4. Tapiskan adunan dan masukkan ke dalam bekas pembakar.
5. Bakar di dalam oven yg sudah dipanaskan dengan api atas bawah selama 50 minit.
6. Setelah masak, sejukkan seketika dan boleh dihidang.
Selamat mencuba
kredit :@mamaauni82
Jika anda sedang mencari BARANGAN SEGAR, boleh klik DISINI.
Menjelang petang mulut terasa nak makan macam-macam. Baik yang manis, pedas, berlemak dan sebagainya. Apa pun yang diingini tepuk dada tanya selera. Kalau tak rajin memang biasanya kuih muih ini dibeli sahaja. Bila ada mood nak memasak sendiri ,macam- macam idea kuih yang nak dimasak. RASA kongsikan resipi yang memikat rasa. Boleh lah buat untuk minum petang nanti.
LEMPENG PISANG KELAPA BIDARA
Saiz hidangan: 4 org
Waktu memasak : 20minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : kuih muih
Keistimewaan : Lembut dan manis
Anggaran Kos : RM10
Info Chef : Pastikan lempeng pisang dimasak sempurna untuk mendapatkan kelazatannya
Bahan-bahan:
20 biji pisang abu
300gm gula kabung
200gm tepung gandum
100gm kelapa parut
2gm garam
Daun pisang
Cara menyediakan dan memasak:
1.Lenyek pisang dengan gula kabung sampai hancur.
2.Masukkan tepung gandum dan gaul hingga sebati.
3.Ambil sedikit adunan dan ratakan di atas daun pisang.
4.Ratakan kelapa parut pada sebelah bahagian sahaja.
5.Lipatkan daun pisang.
6.Bolehlah dibakar di atas kuali leper sehingga masak.
PISANG GORENG KEJU MAKMUR
Saiz hidangan: 4 org
Waktu memasak : 30minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : kuih muih
Keistimewaan : Garing, manis dan lemak
Anggaran Kos : RM15
Info Chef : Keju lebih menambahkan lagi kelazatannya.
Bahan-bahan:
12 biji pisang (pisang abu atau pisang raja)
400gm tepung beras
200gm tepung gandum
20gm tepung penaik (baking powder)
3gm garam
1Sudu kecil Serbuk kunyit atau pewarna kuning
1biji telur ayam
0.5 liter air
1 kg minyak masak
Bahan Sos dan Topping:
200gm susu pekat manis
100gm coklat rice atau parutan coklat masakan
200gm Keju Cheddar (disagat halus)
Cara memasak:
1.Satukan tepung gandum, tepung beras, garam,kunyit,tepung penaik dan telur dan masukkan air
2.Gaulkan sehingga rata
3.Masukkan pisang ke dalam tepung yang telah dibancuh
4.Panaskan minyak dalam kuali. Goreng kan pisang hingga kuning keemasan
5.Angkat dan toskan minyaknya
6.Curahkan susu pekat ke atas pisang goreng
7.Taburkan bersama coklat rice dan keju di atas pisang itu tadi. Enak dimakan ketika masih hangat.
POPIAH BASAH MAHSYUR
Saiz hidangan: 4 org
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : adun rata dan gulung
Jenis masakan : Kuih
Keistimewaan : Sedap dan ringkas
Anggaran Kos : RM20
Info Chef : Tambahkan dan cicah sos pedas untuk menikmati rasa yang menyelerakan
Bahan-bahan:
8 keping kulit popiah
80gm sos manis
50gm sos pedas cili
40gm kacang tanah hancur
60gm sos tiram
160gm sengkuang
20gm gula
10gm kicap pekat
4 biji telur
100gm udang
200gm ayam
80gm Romaine salad
200gm tauhu keras
100gm timun
160gm taugeh
40gm bawang goreng
Cara memasak:
1.Sengkuang dipotong halus dan dimasakkan bersama sos tiram, gula dan kicap pekat. Kemudian disejukkan.
2.Telur digoreng seperti telur dadar dan nipis kemudian dihiris halus.
3.Timun dan romaine salad dihiris halus
4.Udang dan ayam direbuskan kemudian di potong dadu.
5.Letakkan kulit popiah kemudian disapukan dengan sos manis dan sos pedas, kemudian letakkan timun , taugeh, tauhu, kacang tanah,sengkuang, telur , udang atau pun ayam , bawang goring dan salad, kemudian digulungkan bersama.
6.Akhir sekali potong dua dan bolehlah dihidangkan.
OTAK OTAK DIBUAI RASA
Saiz hidangan: 10 org
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Bakar atau Panggang
Jenis masakan : kuih
Keistimewaan : Pedas dan lemak
Anggaran Kos : RM20
Info Chef : Pastikan semasa memanggang bara atau api jangan terlalu panas.
Bahan-bahan :
50gm cili kering
100gm bawang merah
150gm serai
60gm buah keras
15gm gula
5gm garam
60gm minyak masak
500gm ikan tenggiri
1 biji telur
80gm tepung jagung
3gm serbuk kunyit
100gm santan
5gm pewarna merah
10 helai daun kelapa
Cara memasak:
1.Rebus cili kering dan kisarkan bersama bawang merah, serai buah keras dan tumiskan sehingga naik bau, kemudian sejukkan.
2.Campurkan semua ikan,telur, tepung jagung ,santan, gula, garam ,sebuk kunyit dan gaulkan bersama bahan yang ditumiskan.
3.Letakkan sedikit pewarna merah dan isikan ke dalam daun kelapa
4.Kemudian bakarkan di atas bara
SOUS VIDE BURGER NUSANTARA
Saiz hidangan: 10 org
Waktu memasak : 2 jam
Cara memasak : Rebus dan bakar
Jenis masakan : Burger
Keistimewaan : Sedap dan unik
Anggaran kos : RM80
Info Chef : Menggunakan Sous Vide mesin untuk memastikan rasa daging tidak akan berubah dan kualiti tekstur daging yang memuaskan apabila menikmatinya
Bahan-bahan:
1kg daging lembu (strip loin)
1kg dada ayam
10gm garam
5gm serbuk cili paprika
100gm minyak masak
10biji mini roti bun
5biji tomato
1batang timun
150gm salad
100gm cili sos
100gm tomato sos
100gm mayonis
Cara memasak:
1.Daging digaulkan dengan garam, paprika dan sedikit minyak kemudian digulungkan dan di vacumkan.
2.Ayam digaulkan dengan garam, paprika dan sedikit minyak kemudian digulungkan dan di vacumkan.
3.Kedua-duanya di sous vide (masak dalam air panas) selama 2jam.
4.Roti dipotong separuh dan diletakkan tomato ,timun dan salad.
5.Kemudian daging dan ayam dipotongkan menjadi bentuk bulat dan diletakan diatas roti tadi
6.Akhir sekali letakkan sos tomato, cili dan mayonis di atas burger itu tadi.
RESIPI : CHEF DE CUISINE ZULFIKAR MAHDI
TERIMAKASIH: BERJAYA TIMES SQUARE HOTEL,KUALA LUMPUR