Sedapnya Apam Kampung Gula Merah resipi perkongsian saudari Norhasnita Zainudin ni. Bahan-bahannya ringkas malah senang nak sukat sebab guna sukatan cawan je. Bolehlah cuba buat untuk sarapan atau minum petang. Jom lihat cara-caranya.
APAM KAMPUNG GULA MERAH
BAHAN-BAHAN:
Ads
3 cawan tepung gandum
2 cawan air suam
1 cawan gula merah
2 sudu makan gula putih ( gula biasa)
1 paket mauripan
CARA MEMASAK:
1. Campurkan gula merah ke dalam bekas berisi air suam. Larutkan.
2. Kemudian dalam bekas berlainan, masukkan tepung, mauripan dan gula putih. Kacau hingga sebati.
3. Tapis larutan air gula merah tadi ke dalam bekas berisi tepung. Kacau hingga sebati dan perap selama 1 jam hingga kembang.
4. Sapu sedikit minyak pada loyang. Tuang adunan tadi ( jangan kacau adunan yang diperam tu).
Ads
5. Kukus adunan apam selama 1 jam 30 minit atau hingga masak.
6. Setelah masak, bolehlah dinikmati bersama kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam dan dikukus.
Bagi yang suka makan aneka kuih muih tradisional, Kuih Badak Berendam inti kelapa ni pasti antara yang jadi kegemaran. Lemak-lemak manis. Memang sedap! Bagi yang belum pernah rasa, resipi perkongsian saudari Zura Zul ni antara yang boleh dicuba.
CARA MASAK KUIH BADK BERENDAM YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN DOH:
3 cawan tepung pulut – beli online disini
2 sudu besar tepung gandum – beli online disini
2 cawan air jus pandan (air + 4-5 helai daun pandan. Kisar & tapis)
Sedikit pewarna hijau – jika suka
CARA MEMASAK:
1. Tuang air jus pandan sedikit demi sedikit dalam bekas berisi tepung. Gaul sebati dan uli hingga jadi doh.
2. Cubit doh dan bulatkan ikut saiz yang digemari. Kemudian leperkan doh, isi inti kelapa dan bulatkan semula.
3. Didihkan air dan masukkan doh. Rebus macam buat kuih buah melaka/onde-onde. Bila doh terapung, angkat dan lalukan sekejap bawah air paip. Toskan airnya.
4. Tuang dadih santan dalam bekas yang sesuai. Masukkan doh yang direbus tadi dan Kuih Badak Berendam sedia untuk dihidang.
BAHAN INTI:
1 biji kelapa parut putih
1/2 cawan gula merah – beli online disini
1 ketul gula melaka – beli online disini
1 1/2 cawan air
1-2 ulas durian (buang biji) – jika ada
3 helai daun pandan
Secubit garam
1 sudu besar tepung gandum
CARA MEMASAK:
1. Masak gula merah, gula melaka dan air hingga larut. Tapiskan.
2. Kemudian masak air gula tadi bersama kelapa parut putih, isi durian, sedikit garam dan daun pandan. Gaul rata. Bila agak-agak inti nak kering, masukkan tepung gandum. Gaul sebati.
BAHAN DADIH SANTAN:
5 cawan santan sederhana pekat
8 sudu makan tepung beras
8 sudu tepung gandum
2 helai daun pandan – simpulkan
Sedikit gula
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan dalam blender dan kisar sebati.
2.Tuang ke dalam periuk dan masak guna api kecil hingga naik wap.
3.Dadih ni kena rasa masin sedikit. Sentiasa kacau agar tidak berketul.
4.Bila sedikit likat (jangan pekat), padamkan api dan hidangkan bersama Kuih Badak Berendam.
Kuih peneram kuih tradisi yang masih digemari hingga kini. Dulu dulu kuih ini mesti ada bila raya. Tapi kesedapan kuih ini memang sepatutnya dimakan bila-bila.
Apa istimewanya kuih ini padahal bahan-bahan setakat lima ramuan aje. Bila disemak resipi perkongsian Zalina Zali ini mungkin rahsia keenakannya terletak pada penggunaan gula yang dimasak bersama air (gula hangus). Doh pula diperap dahulu empat hingga lima jam atau lebih sedap lagi jika diperap semalaman. Berbaloi dicuba ni,boleh jadi kudapan masa menonton tv.
PENERAM BAHAN-BAHAN :
4 cawan tepung beras cap gajah 3
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan gula merah*
1 cawan gula pasir*
1 cawan air*
CARA MEMASAK : 1. Bahan² yang bertanda * tu campur & masak sampai mendidih.. 2. Siap terus tuang dalam tepung,kacau tepung sampai sebati guna senduk jangan guna tangan pulak sebab air gula tu panas. 3. Dah siap gaul perap 4 @5 jam, nak sedap lagi perap semalaman..
4. Dah siap perap boleh lah tekap dengan acuan dan goreng.
Berbaloi-baloi untuk dicuba. Sedap makan panas panas ni.
Kredit :zalina zali
ANDA SEDANG MENCARI PERALATAN DAN PERKAKAS DAPUR DAN RUMAH YANG MEMUDAHKAN KERJA ANDA, JOM LAYARINYA DI SINI, BANYAK PILIHAN MENANTI.
Ketika ini ramai yang dalam usaha mengurangkan pengambilan gula dan karbohidrat demi menurunkan berat badan. Tapi dalam masa yang sama teringin nak makan kuih muih.
Kalau dah teringin sangat boleh saja menikmatinya tapi pastikan sihat. Salah satu yang boleh dibuat adalah lepat pisang dua bahan versi sihat. Caranya dikongsi oleh Ayu Zule.
Resipi lepat pisang sihat
Saya kongsi resipi sihat lepat pisang tanpa tepung dan tanpa gula. Hanya guna 2 bahan sahaja iaitu rolled oat dan pisang.
Sangat sesuai untuk mereka yang sedang berdiet dan nak makan kuih tapi dalam versi sihat.
Bahan-bahan
-1/4 cawan rolled oat – gunakan yang biasa, kisar kering sehingga hancur.
-1 biji pisang – dilenyek, gunakan pisang berangan atau pisang lain pun tiada masalah)
Cara Membuat:
1. Gaul rolled oat dan pisang yang telah dilenyek tadi sehingga sebati.
2. Selepas itu, layurkan daun pisang di atas api untuk mudahkan cara nak membungkusnya.
3. Letakkan 1 ½ sudu besar bancuhan kuih tadi di atas daun pisang dan balut seperti biasa.
4. Kukus kuih dalam pengukus selama lebih kurang 15 – 20 minit.
5. Tekstur dan rasa sama sahaja seperti menggunakan tepung biasa.
Tak perlu letak gula sebab pisang itu pun dah cukup manis. Resipi ini boleh dapat 3 biji kuih lepat tapi makan 2 biji pun dah kenyang. Kalori anggalan dalam 250kcal untuk 3 biji.
Jika nak buat banyak, boleh saja gandakan bahan tersebut dan frozen dalam peti ais. Nak makan boleh kukus seketika.
Barli rebus memang sejak dahulu kita amalkan bila demam atau panas badan. Tapi khasiatnya bukan sekadar itu saja.
Barli kaya dengan serat dan nutrisi yang...