Kalau korang suka makan kuih tradisional, mesti korang akan suka jugak makan sekaya telur. Kuih simple tapi sedap ni boleh dijadikan juadah berbuka puasa yang amat menyelerakan. Nak buat pun bukannya susah. Ini resipi daripada Imah Rahman yang dikongsikan dalam telegram KakiMakan. Korang boleh cuba buat. Simple je. Selalunya kuih simple-simple ni yang lebih syok dimakan.
SEKAYA TELUR
IKLAN
Bahan-bahan
1 1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan gula
1 ketul gula melaka (potong kecil)
10 biji telur ayam (gred B atau C)
Secubit garam
Sedikit esen vanilla
IKLAN
Cara membuat
1. Campurkan santan, gula dan gula melaka. Kacau sehingga larut.
2. Masukkan telur ayam dan kacau sampai sebati. Jangan dipukul. Kacau perlahan-lahan sampai sebati.
3. Masukkan garam dan esen vanilla. Kacau lagi.
4. Tapis dan masukkan ke dalam loyang.
5. Kukus lebih kurang 30 minit atau sehingga masak. Nak tahu dah masak atau belum, cucuk lidi. Kalau tak melekat, itu tandanya dah masak.
6. Simpan seketika di dalam peti ais kerana sedap dimakan ketika sejuk.
Walau hebat mana kuih moden, tidak mampu melawan keenakan kuih lama yang sememangnya punyai keistimewaan yang tiada tandingan. Mungkin agak remeh membuatnya berbanding kuih moden tetapi rasanya memang tidak boleh dipertikaikan. Seperti kuih bengkang ini kalau ikut cara lama kena kisar beras untuk membuat bengkang beras ini. Hasilnya jadi elok dan rasanya super enak.
Apa jua jenis bingka semuanya enak untuk dinikmati. Namun tidak semua yang dibeli itu memenuhi citarasa dengan rasa lemak dan manis yang sempurna. Labu selain dibuat gulai, enak juga dibuat kuih bingka. Kalau ada yang teringin bingka labu boleh cuba ikut resipi yang dikongsi oleh Fauziah Yahya .
Bingka Labu Bahan-bahan : 2 cawan tepung gandum 1 cawan gula pasir 2 cawan labu dilecek – rebus dulu labunya 3 cawan santan – 1 kotak santan kecil jadikan 3 cawan 3 biji telur – apa-apa gred pun boleh 3 sudu marjerin 1 sudu kecil garam 1 sudu kecil esen vanilla 1 sudu kecil pewarna kuning Sedikit bijan
Cara memasak : 1.Kisar ke semua bahan hingga sebati. 2.Sapukan loyang dengan sedikit marjerin masukkan ke dalam loyang dan tabur bijan.
3.Bakar 1 jam pada suhu 180C hingga masak gunakan api atas bawah. 4.Tunggu sejuk baru boleh dipotong.
Kredit: Fauziah Yahya
Siapa yang tidak suka kuih muih melayu. Banyak keistimewaannya dan cara membuatnya juga banyak langkah. Maka tidak hairan ia enak, cukup lemak manisnya. Salah satu kuih melayu yang digemari ialah seri muka. Nak dapatkan hasil kuih yang enak dan cukup
rasa, kenalah cukup ramuan. Pastikan bahan-bahan penting tidak pula diketepikan.Dikongsikan cara membuat kuih seri muka jika ada yang nak mencuba.
KUIH SERI MUKA
LOYANG PETAK 8 INCI ( lapik plastik) Bahan-bahan:
4 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
4 cawan santan pekat + 2 sudu teh garam
( Dah masukkan garam terus asingkan:
2 cawan untuk pulut
2 cawan untuk topping)
5-6 helai daun pandan
2 biji telur gred A
1 cawan gula
1 cawan tepung gandum
Cara memasak:
BAHAGIAN PULUT
1.4 cawan beras pulut (dibasuh). Dah selesai basuh, rendamkan dengan 2 cawan santan cair selama 30 minit.
2.Selepas 30 minit rendam, simpulkan daun pandan.
3.Kukus selama 30 minit.
BAHAGIAN TOPPING
Kisar halus 5-6 helai daun pandan + 1 cawan air. Dah kisar sila tapis.
Akan dapat lebih kurang 2 cawan air pandan. Ketepikan.
Seterusnya masukkan 2 biji telur gred A, kacau sekejap dan masukkan:
1 cawan gula,
1 cawan tepung gandum
2 cawan air pandan yg kita buat tadi.
2 cawan santan pekat
Kacau bahan-bahan di atas ni sebati. Dah sebati masukkan 1 sudu kecil pewarna hijau dan 1 sudu kecil pewarna kuning.
Kacau sebati. Ketepikan
Pulut tadi selepas kukus 30 minit, masukkan 2 cawan santan pekat tadi ( baca balik bahagian bahan-bahan.Santan pekat dah diasingkan selepas ditambah garam)
Ratakan santan tadi dan sambung kukus lagi 10 minit.
Sementara itu ambil topping dah siap tadi tapis dan masakkan atas api perlahan sampai berwap atau ade sedikit gumpalan.Anggaran atas api hanyalah 2 minit. Ingat api perlahan. Ini untuk dapat texture licin dan cantik atas topping.
Tip:
Tutup api dan tuangkan ke atas pulut tadi. Sambung kukus selama 30-40 minit sehingga masak. Api perlahan. Kalau api kuat topping akan jadi berkedut.
Tip:
Balut penutup dengan kain agar wap tak jatuh atas topping tadi.
Dah masak sila sejukkan dulu selama 20 minit dan masukkan dalam peti selama 30 minit lagi dan potong ikut kreativiti.Potong pakai pisau plastik dan layangkan atas
toping perlahan-lahan baru potong. Jangan potong panas-panas,nanti tak cantik.