Siapa peminat kuih tradisional pasti cukup kenal dengan kuih Kaswi. Kalau biasanya kita makan kuih Kaswi gula melaka, jom hari ini kita buat resepi Kuih Kaswi Pandan. Bau haruman daun pandan mampu membuka selera. Rasanya cukup sedap dengan rasa lemak-lemak dan manis. Ini resipi cara membuat Kuih Kaswi Pandan seperti yang dikongsikan oleh Siti Hadirah.
RESIPI KUIH KASWI PANDAN
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum – beli online 1 cawan tepung ubi – beli online 5 cawan air daun pandan 1 cawan gula putih – beli online 1 sudu kecil air kapur
1. Campur tepung gandum, tepung ubi, gula kemudian masukkan air daun pandan. Masukkan air kapur dan kacau lagi. Jika mahu lagi senang, kisar semua bahan ini dan kemudian tapis.
2. Panaskan periuk kukus air sampai mendidih.
3. Sapukan acuan dengan minyak. Tuang adunan ke dalam acuan.
4. Kukus selama 15-20 minit. Pastikan tudung pengukus dibalut dengan tuala kecil supaya wap air tidak masuk dalam adunan.
5. Selepas masak, sejukkan dulu baru keluarkan dari acuan.
6. Sementara itu, gaulkan kelapa putih dan garam. Kukus seketika lebih kurang 3 minit. Bolehlah gaulkan dengan kuih kaswi yang sudah siap dimasak tadi. Hidangkan.
Ads
Sumber kredit: Siti Hadirah
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Setakat goreng bihun untuk hidangan makan sekeluarga mungkin tiada masalah. Tapi jika diminta menyediakan bihun goreng satu kawah untuk makan 200 orang mungkin ramai yang menolak.
Untuk menggoreng bihun dalam kuantiti banyak ini memang ada tekniknya. Bagi yang nak belajar boleh gunakan panduan dan tip yang dikongsi oleh Nurjuwaini Aziz.
Tip goreng bihun satu kawah
Jika mahu menyediakan bihun goreng untuk 200 pek boleh terus masak dalam satu kawah. Boleh guna bihun beg besar, dalam 4kg per beg. Satu beg boleh cukup untuk 60-70 orang makan.
Cuma paling mencabar, waktu nak mengacau bihun. Kena guna kudrat tulang empat kerat. Kena sediakan guna sudip besi yang panjang. Tujuannya supaya dasar kawah tak berkerak nanti.
Persediaan bahan, tak perlu tambah air
Bihun kena rendam di dalam air biasa dulu. Tak perlu air panas. Rendam sejam pun dah ok asalkan bihun lembut.
Siapkan pes rencah terlebih dahulu, kemudian masukkan bihun. Sewaktu mula menggoreng, selepas dimasukkan bihun, elakkan dari menambah air ke dalam kuali. Tambah air bukan membantu bihun lembut, tapi membuatkan bihun kembang, putus dan hancur. Teksturnya boleh jadi kurang cantik.
Buat lubang masa menggoreng
Untuk jadikan bihun lembut sewaktu menggoreng, mula-mula gaul sebati bihun dengan rencah dulu, kemudian buatkan lubang di tengah-tengah. Pastikan boleh nampak dasar kuali. Guna api perlahan.
Selepas beberapa ketika, dasar kuali akan berasap, kacau bihun perlahan-lahan dengan penuh kesabaran. Jangan sesekali putuskan bihun. Masak dengan sopan. Lebih elok sambil kacau sambil selawat ke atas Nabi Muhammad. Pahala pun dapat.
Ulang langkah buat lubang di tengah dan kacau dengan sopan sehingga bihun betul-betul lembut. Bila sudah lembut, boleh masukkan sayur-sayuran. Gaul sebati. Bila siap boleh angkat bihun dan hidang ke dalam bekas.
Buat bihun sikit pun boleh guna cara sama
Teknik ini boleh digunakan untuk menggoreng bihun kuantiti sedikit atau banyak. Dan yang pasti, tiada cara betul atau salah dalam memasak. Masing-masing ada cara dan teknik sendiri. Mari raikan perbezaan.
Ayam panggang atau ayam golek memang jadi kegemaran ramai. Pergilah kemana sahaja pasar malam, pasti ada menu ini yang dijual. Harganya pun boleh tahan mahal. Bagi anda yang nak cuba masak Ayam Panggang homemade untuk keluarga, resipi perkongsian saudari Sitjua Jua ni antara yang paling mudah. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MASAK AYAM PANGGANG HOMEMADE PALING SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
1/2 ekor ayam
Garam secukup rasa
1 sudu makan kicap
BAHAN PERAP:
1/2 biji bawang holland
2 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 kiub pati ayam
1 sudu teh lada hitam
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan-bahan perap dan kisar halus.
2. Bersihkan ayam, lumurkan dengan garam secukupnya. Kemudian perap dengan bahan yang dikisar tadi.
3. Tambahkan kicap lemak manis. Gaul sekata supaya sebati. Perap. Untuk rasa lebih sedap, disarankan perap semalaman.
4. Untuk memasak, boleh dipanggang menggunakan air fryer menggunaka suhu 170C selama 30 minit. Jika tiada, boleh panggang menggunakan ketuhar atau pemanggang lain.
Telur bungkus antara lauk mudah dan menjadi kegemaran anak-anak. Kalau ke kedai makan, menu ni antara yang paling banyak dipesan pelanggan. Terasa nak berbuka dengan menu telur Bungkus hari ni? Ini resipi step by step mudah yang boleh dicuba.
TELUR BUNGKUS SEDAP
BAHAN INTI:
Isi ayam – dipotong kecil
2 ulas bawang putih – dicincang
1/2 biji bawang besar – dipotong dadu
1/4 batang lobak merah – dipotong dadu
1/2 biji tomato – dipotong dadu
Sedikit cili merah
BAHAN LAIN:
2 biji telur
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos Thai
1 sudu makan sos tiram
Secubit garam
Sedikit air
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih.
2. Masukkan ayam dan kacau seketika.
3. Seterusnya masukkan sos cili, sos Thai, sos tiram. Kacau sebati. Tambahkan juga sedikit air dan secubit garam.
4. Masukkan lobak merah dan bawang besar. Biarkan masak selama 1-2 minit.
5. Tambahkan tomato dan cili. Kacau rata. Siap.
6. Pecahkan telur dalam mangkuk, tambah sedikit garam dan pukul sebati.
7. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan masukkan telur yang dipukul tadi.
8. Lenggang telur hingga nipis dan memenuhi kuali.
9. Isikan inti yang dimasak tadi. Bungkus dengan kemas.
10. Ambil pinggan dan letakkan seperti ini. Terbalikkan.
Kalau nak ajar anak-anak makan sayur mungkin boleh mulakan dengan hidangan seperti ini. Goreng terung ala fries, rasanya yang rangup membuatkan anak tak perasan yang dimakan adalah sayur. Boleh dijadikan kudap-kudapan atau lauk pun boleh.