Suka makan Kek Lobak Merah? Jom cuba resipi perkongsian Cik Puan Swepple Ariana (cp: Khairul Hakimin Muhammad, Tukang Masak Kek Lobak Kegemaran Cinta). Memang mudah!
KEK LOBAK MERAH
BAHAN-BAHAN:
2 cawan lobak merah – disagat
1 1/4 cawan gula perang halus
3/4 cawan minyak masak
1/2 cawan walnut – dicincang kasar
1 1/2 cawan tepung gandum
3 biji telur saiz A
1 1/2 sudu kecil serbuk penaik – ayak bersama tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat – ayak bersama tepung gandum
1 sudu kecil serbuk kayu manis – ayak bersama tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla.
BAHAN KRIM KEJU:
250gm krim keju
150gm gula aising
CARA MEMASAK:
Ads
1. Sagat lobak merah. Untuk 2 cawan, anggaran guna 3 batang lobak merah saiz sedang.
2. Pukul gula perang bersama minyak hingga berkrim dan sedikit pekat.
3. Kemudian masukkan telur.
4. Seterusnya masukkan campuran tepung yang diayak bersama kulit kayu manis, soda dan serbuk penaik. Masukkan sedikit demi sedikit. Kaup balikkan guna spatula.
5. Kemudian masukkan lobak merah dan walnut. Kacau sebati.
Ads
6. Tuang adunan ke dalam loyang bersaiz 8’x8’ yang telah dialas dengan baking paper. Bakar pada suhu 180C selama 35 minit. Kipas boleh pasang, tak nak pasang pun boleh. Guna api atas bawah.
7. Setelah kek masak, keluarkan dan sejukkan.
Ads
8. Untuk hiasan, pukul krim keju bersama gula aising hingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam beg piping dan sejukkan keju seketika. Bila kek dah sejuk, baru paipkan krim keju ikut kreativiti.
9. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Cik Puan Swepple Ariana (cp: Khairul Hakimin Muhammad, Tukang Masak Kek Lobak Kegemaran Cinta)
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Terasa hari ni nak makan kek yang zaman mak kita dulu. Cukup rasa dan tidak menjemukan.Cara buat kek orang lama tidak menggunakan banyak bahan pun untuk diadun , namun rasanya amatlah sedap. Buat kek ni yang pentingnya ikut sukatan yang betul pasti menjadi. Dikongsikan resepi kek marjerin yang mudah dan sedap..
Kek marjerin
Bahan-bahan:
*1 1/2 cawan self raising flour(ayak)/gandum+ 1 sudu kecil baking powder -BELI ONLINE DI SINI
*1 cawan gula kastor -BELI ONLINE DI SINI
*1 cawan marjerin-BELI ONLINE DI SINI
*1 penutup esen vanilla -BELI ONLINE DI SINI
*4 biji telur
Cara memasak:
1.Adungula kastor dan marjerin hingga putih berkrim.
2.Masukkan esen vanilla. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji dalam adunan tadi
3.Masukkan gandum sikit-sikit sampai sebati.
4.Sapu loyang dengan marjerin.Masukkan adunan tadi dan bakar suhu 180 selama 40 minit mengikut oven masing-masing.
Dah lama rasanya tidak membuat kek. Teringin pula , jom lah kita buat dari air tangan sendiri. Kek ni namanya Kek Ombak Rindu menurut Badariah Abdrahman. Tak kisah apapun panggilannya janji sedap.Tapi kali ni letak perasa ros.
Bila dah ada air fryer ni hampir semua jenis masakan boleh menjadi! Kali ni bolehlah cuba resepi kek cawan dari Ros Kartini ni. Resepi ni pasti menjadi kegilaan anak-anak sebab rangup diluar gebu di dalam. Kedengaran agak pelik ada mayonis dalam kek cawan tapi lepas makan kek cawan ni pastinya ketagih! Tak percaya?? Jom cuba resepi kek cawan coklat mayonis ni!
KEK CAWAN COKLAT MAYONIS
BAHAN-BAHAN: 1 cawan tepung gandum cap Ros 1/2 cawan gula icing 3 sudu besar serbuk koko Secubit garam 1 sudu teh baking powder 1/2 cawan mayonese 1/2 cawan nescaffe segera bancuh 1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK: 1. Satukan semua bahan2 dan pukul hingga sebati..
2. Panaskan Af dahulu pd suhu 175′ C
3. Sudukan bancuhan ke dalam cawan kertas 4. Bakar suhu 130′ C – 20 minit
Sayur lemak putih ini antara gulai sayur yang biasa kita sajikan. Makan dengan ikan goreng dan sambal memang ngam.Cuma kali ini resipi yang dikongsi...