Hidangan lontong dan kuah lodeh sering menjadi pilihan bagi menu sarapan mahupun hidangan di Hari Raya. Ditambah pula apabila dipadankan dengan sambal ikan bilis. Untuk menjadikan lebih sedap, boleh ditaburkan bersama tempe goreng rangup dan ikan bilis goreng.
Resepi Lontong Dan Kuah Lodeh
Bahan-Bahan: 2 inci lengkuas, dititik 2 batang serai, dititik 500 gram udang 1 kotak santan segera ATAU santan dari 1/2 biji kelapa 1 batang lobak merah, potong panjang 7-8 batang kacang panjang, potong 1/2 biji sengkuang 1 bungkus tempe, potong kiub 3 ketul tauhu, potong kiub 1 genggam suun 3-4 keping fucuk, rendam lembut dan potong 1 inci panjang sedikit kubis cincang (anggaran 1/4 bahagian)
Bahan untuk kisar halus: 1 biji bawang besar 2 inci kunyit hidup ATAU 2 sudu kecil kunyit serbuk 1 inci halia 3 ulas bawang putih 3 sudu besar udang kering, rendam bersama air seketika
Bahan untuk dihidang bersama: nasi impit, rebus telur, rebus tempe, hiris nipis dan goreng garing (pilihan) ikan bilis kecil, goreng (pilihan)
Cara Penyediaan:
Bersihkan udang, buang kepala dan kulit (jika suka).
Panaskan 3 sudu besar minyak dan tumis bahan kisar halus sehingga kekuningan dan naik bau dan kemudian masukkan lengkuas dan serai yang dititik.
Masukkan udang dan kacau seketika. Kemudian tuang santan cair dan masak hingga mendidih.
Masukkan sayur lobak merah, kacang panjang, sengkuang sehingga lembut.
Masukkan pula tempe, tauhu, suun, fucuk dan kubis sehingga lembut.
Setelah lembut masukkan pula santan pekat dan masak di atas api yang perlahan. Teruskan mengacau perlahan-lahan supaya santan tidak berketul. Tambahkan air yang secukupnya jika kuah terlalu pekat.
Hidangkan bersama nasi impit, telur rebus, tempe goreng dan ikan bilis goreng.
Sudukan sambal ikan bilis atau sambal sotong rendam untuk melengkapkan hidangan.
Tips: Dicadangkan supaya anda gunakan kunyit hidup sebagai bahan utama kerana rasa dan aroma kunyit hidup menambahkan lagi kesedapan kuah lodeh.
Kredit resepi :Che’ Nom
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Sambal pembuka selera yang terkenal di negeri Pahang. Ini cara paling mudah dan cepat untuk anda cuba buat sendiri sambal hitam Pahang dalam portion yang sedikit.
SAMBAL HITAM PAHANG
BAHAN-BAHAN:
Minyak masak
Belimbing buluh yang sudah di rebus
1/2 cawan cili padi (ikut kepedasan masing korang)
1. Tumbuk cili padi sehingga halus. Tumbuk 5 ulas bawang merah dan 3 ulas bawang putih sehingga lumat. Tumbuk juga ikan bilis tetapi jangan terlalu lumat. Tumbuk belimbing buluh juga separa lumat.
2. 2 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih di hiris nipis.
3. Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang merah dan putih yang di hiris sehingga bau wangi.
4. Masukkan bahan bahan tumbuk sekaligus & tumislah bahan bahan tersebut sehingga pecah minyak.
Mahukan resipi yang ringkas namun menyelerakan, piza tidak kurang enaknya. Bosan dengan piza yang dibeli, boleh saja mengolahnya mengikut cita rasa sendiri. Anda boleh membuat doh sendiri sama ada mahukan kulitnya tebal atau nipis serta rangup. Tepuk dada tanya selera. Malah untuk kepelbagaian rasa, jangan terikat dengan perisa yang sama. Mungkin boleh inovasi piza anda dengan resipi seperti yang dikongsikan oleh RASA ini. Cuba rasai kenikmatan piza homemade anda.
Piza Kari Tuna Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis
Dengan menggunakan hook roti, campurkan ke semua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat
Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Kari tuna dalam tin (yang buat sandwich)
Hirisan cili padi
Cara memasak:
Ratakan sos pasta atas roti piza
Ratakan kari tuna dan hirisan cili padi
Taburkan hirisan keju mozzarella dan hirisan cili padi
Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing
Piza Sambal Sotong Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis
Dengan menggunakan hook roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat
Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Sambal sotong (dalam tin)
Hirisan tomato ceri
Cara memasak:
1.Ratakan sos pasta atas roti pizza
2.Ratakan sambal sotong.
3.Taburkan hirisan keju mozzarella dan hirisan ceri tomato.
4.Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing
Piza Ikan Bilis Petai Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis
Dengan menggunakan hook roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat
Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Ikan Bilis Petai
Ikan bilis petai
2 ulas bawang putih – dikisar
3 biji bawang merah -dikisar
1 biji bawang besar -dikisar
50gm ikan bilis
Segenggam petai
cili giling
sedikit air
garam dan gula Cara memasak:
1.Goreng ikan bilis dan asingkan.
2. Minyak lebihan tadi tumis bahan-bahan yang dikisar.
3. Masukkan cili giling, sedikit air dan masak sehingga sambal garing. Perasakan dengan garam dan gula
4.Akhir sekali,masukkan petai dan ikan bilis. Gaulkan hingga sebati
Cara memasak piza ikan bilis petai:
Ratakan sos pasta atas roti piza
Ratakan sambal ikan bilis petai.
Taburkan hirisan keju mozzarella dan lebihan petai
Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing
Piza Mac & Cheese Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis
Dengan menggunakan hook roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat
Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Sos Mac & Cheese (dalam tin)
Segenggam pasta (rebus dalam 7-8min)
Potongan dadu capsicum merah
Cara memasak:
1.Ratakan sos mac & cheese atas roti pizza
2.Gaul sos mac & cheese dengan rebusan pasta. Ratakan atas roti
3.Taburkan hirisan keju mozzarella dan potongan dadu capsicum merah
4.Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing. Piza Carbonara Udang Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis
Dengan menggunakan hook roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat
Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Sos Carbonara (dalam tin)
Segenggam pasta (rebus dlm 7-8min)
Segenggam udang. (rebus & buang kulit)
Hirisan pitted black olive
Cara memasak:
1.Ratakan sos carbonara atas roti piza.
2.Gaul sos carbonara dengan rebusan pasta. Ratakan atas roti.
3.Taburkan hirisan keju mozzarella dan hirisan black olive dan susun udang tadi
4.Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing
Piza Green Curry Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis
Dengan menggunakan hook roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat
Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade Green Curry dalam tin / botol (readymade)
Dada ayam – masak bersama sos green curry
Hirisan cili padi
Cara membuat:
1.Ratakan green curry atas roti pizza
2.Ratakan sos tadi bersama isi ayam
3.Taburkan hirisan keju mozzarella dan hirisan cili padi.
4.Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing
Piza Chicken Floss Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis
Dengan menggunakan hok roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat
Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Sos carbonara readymade
Chicken floss
Hirisan capsicum hijau Cara memasak:
1.Ratakan sos carbonara atas roti piza.
2.Ratakan chicken floss
3.Taburkan hirisan keju mozzarella dan hirisan capsicum hijau
4.Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing
Piza Sosej Marinara Mini Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis
Dengan menggunakan hook roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat
Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Hirisan sosej daging dan nanas dalam tin
Cara memasak:
1.Ratakan sos pasta atas roti pizza
2.Susun hirisan sosej
3.Taburkan hirisan keju mozzarella dan hirisan nanas.
4.Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing
Piza Beef Pepperoni Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis
Dengan menggunakan hook roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat
Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Beef Pepperoni
Cendawan dalam tin Cara memasak:
1.Ratakan sos pasta atas roti pizza
2.Susun beef pepperoni
3.Taburkan hirisan keju mozzarella dan hirisan cendawan
4.Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing.
Kredit resipi: Zeti Rafidah Abdul Khalid
INGIN MENCARI PRESSURE COOKER DENGAN PELBAGAI PILIHAN MENARIK. JOM LAYARI DI SINI.
Sesiapa yang suka Asam Pedas ini resipi Asam Pedas versi berempah campur sawi jeruk. Rasannya memang wau…kena dengan nasi panas, ada ulam dan sambal belacan. Terus kecur air liur dibuatnya. Sesiapa yang nak buat, ini resipinya:-
ASAM PEDAS BEREMPAH TENGGIRI & SAWI JERUK
BAHAN-BAHAN:
4 potong ikan tenggiri papan | cuci bersih dan toskan
1 pokok sawi jeruk | cuci bersih dan hiris kecil-kecil
Daun kesum secukupnya
1/2 cawan air asam Jawa
4 sudu makan pes cili kering
1 sudu makan kerisik
2cm halia | titik
2cm lengkuas | titik
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
4 sudu makan minyak masak
BAHAN KISAR HALUS:
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3cm kunyit hidup
1/2 sudu teh lada hitam
1/2 sudu teh lada hitam biji
1/2 sudu makan ketumbar biji
1/2 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh jintan putih
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar hingga wangi.
Kemudian masukkan pes cili kisar, lengkuas dan halia yang dititik.
Terus kacau hingga pecah minyak, baru masukkan air asam dan sedikit air.
Setelah mereneh masukkan sawi jeruk dan ikan.
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Akhir sekali masukkan daun kesum, kecilkan api biarkan mereneh hingga timbul minyak.
Setelah cukup rasa, tutup api dan asam pedas sedia dihidangkan.
King & Queen Bawa Pulang Wang Tunai RM300 Serta Barangan Eksklusif redONE MobileEmpat hari berkampung di RASA Layan Curry Fiesta 2024 X HAVOC Festival...