Berbuka puasa dengan kuih muih yang manis-manis memang nikmat rasanya. Tambah pula dapat makan sagu gula melaka ni. Sejukkan dahulu baru makan, memang ngam.
Sagu Gula Melaka
Bahan-bahan:
Sagu
Pewarna
1 tin susu cair (pakai santan boleh, pakai susu segar pun boleh cuma rasa lain-lain
2 sudu gula merah
1 ketul gula Melaka
1 helai daun pandan (tak ada pun tak apa)
Secubit garam
1/2 air
Ads
Isi jagung (tak ada pun tak apa)
Cara membuat:
1.Masak sagu sehingga kembang (jadi clear).
2.Cuci sagu dan letak pewarna, biarkan selama 20 minit & selepas tu cuci lalu bawah air paip supaya susu tidak berwarna.
3.Untuk kuah, masukkan susu cair, air (saya sukat pakai tin susu cair tu juga), gula merah, gula Melaka, daun pandan, jagung dan garam.
4.Biarkan masak seketika.
Ads
5.Akhir sekali campurkan kuah susu dan sagu tu.
TIP SAGU
-Pastikan air betul-betul mengelegak baru masukkan sagu, kalau tidak nanti hancur dan hilang.
-Jangan basuh sagu, kalau basuh nanti hancur.
-Kacau setiap 5 minit supaya sagu tidak berketul.
Ads
-Cuci sagu pada air paip & masukkan ke dalam bekas berisi air paip supaya tidak melekat.
-Selepas warna, biarkan dalam 20 minit supaya warna melekat & cuci kembali sagu selepas itu supaya kuah susu tidak bewarna.
-Pastikan penapis dicuci selepas tos sagu, kalau tidak nanti sagu melekat dekat penapis.
Sajian tradisional seperti Kuih Lepat Liat memang punya rasa serta keenakannya yang tersendiri. Kalau beli, jarang jumpa kuih yang rasanya memuaskan hati. Jadi, apa kata anda cuba buat sendiri. Salah satu yang boleh dicuba ialah resipi perkongsian saudari Mas Cotek ni. Sangat mudah rupanya nak buat kuih ni. Bahan-bahannya pun tidak susah dan tak banyak. Lebih istimewa lagi sukatan bahannya pun menggunakan cawansahaja. Senanglah nak sukat. Jom cuba. Pasti rasanya sedap.
KUIH LEPAT LIAT
BAHAN A:
3 cawan tepung pulut
1 1/2 cawan santan pekat
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula
BAHAN B:
Daun pisang untuk membungkus
Kelapa parut ( gaul dengan sedikit garam) – untuk inti / jika suka
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan A dan masak atas api. Tak perlu hingga mendidih. Cukup masak hingga gula larut dan tidak berketul.
2. Angkat dan tapis bahan-bahan yang dimasak tadi. Sejukkan.
3. Kemudian tuang campuran tadi ke dalam bekas berisi tepung pulut sedikit demi sedikit.
4. Uli dan adun hingga menjadi sebati. Pastikan doh jadi lembut dan tidak keras.
5. Sediakan daun pisang dan sapu sedikit minyak di permukaannya.
6. Ambil 2 sudu makan adunan, letak atas daun pisang yang telah disapu minyak tadi. Leperkan.
7. Kemudian letakkan inti kelapa dengan secukupnya. Jika tidak mahu inti, boleh abaikan penggunaannya.
8. Bungkus kuih dengan kemas dan susun dalam periuk kukusan. Kukus hingga masak. ( empunya resipi kukus selama 40 minit menggunakan api perlahan.)
9. Bila dah masak, angkat kuih dan sejukkan. Sedia untuk dinikmati.
Di laman sosial, terdapat banyak menu ringkas dan mudah yang anda boleh cuba. Sebagai contoh, Roti Rangup Inti Berlauk perkongsian Mleisya Scarf Comel Sokmo ni. Daripada roti sandwicbiasa, anda boleh ubah jadi hidangan luar biasa sedapnya! Jom cuba. Anda pasti suka.
ROTI RANGUP INTI BERLAUK
BAHAN-BAHAN:
Roti sandwic
Tepung goreng sebaguna
BAHAN INTI:
Telur – goreng hancur tanpa minyak
Ayam – rebus & cincang halus
Sosej – rebus & potong nipis
Daun ketumbar@ daun sup – hiris halus
Lobak merah – hiris nipis
Mayones secukupnya
Serbuk lada hitam @ serbuk lada putih secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Ambil tepung goreng serbaguna dan bancuh dengan air hingga jadi bancuhan agak pekat. Adun hingga sebati. Tepung ini akan digunakan untuk mencelup roti.
2. Satukan telur hancur, isi ayam, sosej, daun ketumbar dan lobak merah dalam bekas.
3. Kemudian masukkan mayones serta serbuk lada hitam @ lada putih dengan secukupnya. Gaul rata.
4. Ambil roti dan potong dua. Kemudian letak inti berlauk tadi.
5. Lipat kemas dan salut dalam bancuhan tepung yang telah dibancuh awal tadi.
6. Kemudian golekkan roti dalam bekas berisi tepung gorengan serbaguna yang kering.
7. Panaskan minyak dan goreng roti hingga garing dan berwarna keemasan. Pastikan minyak betul-betul panas sebelum masukkan roti. Goreng guna api sederhana.
Jika ada lebihan roti yang dah hampir keras dan nak tamat tempoh, anda boleh hasilkan Puding Roti ni. Dari dibiarkan begitu sahaja, lebih baik gunakannya untuk menghasilkan manisan yang sedap ni. Jom cuba!
BAHAN-BAHAN:
10gm agar-agar tali
3 cawan air
BAHAN KISAR:
4 keping roti | dicarik
1 cawan susu cair
1 1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula halus
2 biji telur
2 sudu makan marjerin
Beberapa pewarna pilihan
CARA MEMASAK:
Masak agar-agar tali bersama air hingga larut.
Kemudian masukkan bahan yang dikisar ke dalam periuk berisi larutan agar-agar. Masak hingga pekat.
Bahagikan adunan kepada tiga bahagian. Warnakan menggunakan pewarna pilihan.
Tuang adunan yang telah diwarnakan tadi ke dalam bekas bersesuaian secara berselang-seli. Tuang perlahan-lahan.
Belajar cara membuat Matcha Latte Homemade ala kafe yang super sedap, mudah dan jimat. Resipi lengkap dengan langkah ringkas untuk hasil pekat, creamy dan memuaskan!