Murtabak mini rangup, buat hidangan minum petang anda dan keluarga memang sedap. Guna kulit popia sahaja mudah untuk disediakan. Makan panas-panas dengan kuah kari atau cuka bawang memang mantaplah!
MURTABAK MINI
BAHAN-BAHAN INTI:
500 gram isi ayam / daging di cincang
5 biji kentang di potong dadu
3 sudu makan rempah kari
1 ulas bawang putih di hiris
1 biji bawang besar dihiris
2 biji bawang besar di potong dadu
Hirisan daun sup
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit minyak masak utk menumis.
Ads
CARA MEMASAK INTI:
1. Panaskan kuali. Tuangkan sedikit minyak masak. Masukkan bawang yang dihiris.
2. Maaukkan rempah kari dan masukkan sedikit air. Masak rempah hingga pecah minyak.
3. Masukkan isi ayam dan masukkan kentang. Masukkan air separas bahan-bahan yang dimasak. Jangan lebih nanti inti lembik.
4. Masak sehingga air hampir kering. Masukkan sedikit garam dan gula. (Jika suka boleh letakkan serbuk perasa).
5. Masak hingga betul-betul kering. Sejukkan dan sedia uuntuk langkah menyediakan murtabak mini.
CARA MENYEDIAKAN MURATABAK MINI:
1. Pecahkan 2 biji telur, pukul dan masukkan sedikit garam. Masukkan bahan2 inti ayam dan kentang yang dimasak tadi.
2. Masukkan daun sup dan bawang. Kacau hingga sebati.
3. Buka kulit popia, letak atas dulang. Ambil 3 sudu makan inti yang di campurkan dengan telur dan bawang tadi tu. Letak di tengah-tengah kulit popia intinya. Lipat atas, bawah, kiri dan kanan. Terbalikkan bila di lipat dan masukkan dlm kuali.
Ads
4. Untuk masak panaskan kuali, letakkan sedikit minyak. Letakkan popia. Kalau suka boleh letak minyak banyak tapi bagi yanh yang tidak suka berminyak boleh letak sedikit sahaja. Jadi ikut selera masing-masing.
5. Bakar sehingga masak. Balik-balikan dan bila sudah masak bolehlah dihidangkan. Ulangi langkah membuat sehingga siap.
INFO: Sedap makan masih ketika panas kerana kulit masih rangup.
Kalau boleh setiap hari kita nak bekalkan makanan untuk anak ke sekolah, tetapi kadang-kadang mati idea juga, betulkan? Ini RASA nak kongsikan menu Bebola kentang Inti Pop Corn Ayam, mak-mak jangan risau ini menu yang mudah, sedap dan sihat. Siap dengan DIY membuat supaya lebih senang mencubanya. Jangan tak sempat simpan untuk bekal sudahlah…
BEBOLA KENTANG INTI AYAM AYAM
BAHAN-BAHAN:
2 biji kentang | buang kulit dan kukus
1 biji telur
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu makan hirisan bawang
1 sudu teh serbuk perasa ayam
1 sudu teh serbuk lada sulah
Sedikit garam
Minyak masak secukupnya| untuk menggoreng
1 cawan pop corn ayam
1 cawan nestum
LANGKAH DEMI LANGKAH:
LANGKAH 1: Lenyekkan kentang hingga hancur.
LANGKAH 2: Campurkan daun bawang. lada sulah, garam dan serbuk perasa ayam, gaul rata.
LANGKAH 3: Masukkan tepung, gaul rata dan bulatkan seperti guli.
LANGKAH 4: Leperkan dan letakkan di dalamnya poplcorn ayam, kemudian bulatkan semula.
LANGKAH 5: Celupkan dalam telur, kemudian golekkan di dalam mangkuk berisi nestum.
LANGKAH 6: Panaskan minyak dengan api sederhana, goreng bebola kentang hingga keperangan.
Siapa yang boleh menolak kalau terhidang di depan mata Burger Daging Special dengan Keju Meleleh yang cukup membuka selera. Makan panas-panas memang onz! Nak lagi sedap, masaklah menggunakan Keju Chesdale Burger yang terbaru ini. Selain mudah mencair, keju ni memang tinggi dengan kalsium dan protein. Nak lengkapkan hidangan, minumlah Fernleaf Minuman Yogurt Greek Style Strawberry. Memang menyegarkan! Jom cuba.
BURGER DAGING SPECIAL KEJU MELELEH
BAHAN-BAHAN A:
400gram daging kisar
1 biji telur
2 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh serbuk paprika
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh parsli kering
1 sudu teh lada sulah
2 sudu teh garam
BAHAN-BAHAN LAIN:
2-3 biji roti bun – belah tengah
10-12 keping Chesdale Burger
Hirisan daun salad
Hirisan tomato
Sos cili
Mayones
Anchor Unsalted Butter
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan A di dalam mangkuk lalu gaul sebati. Bahagikan kepada 3-4 bahagian atau timbang sama rata. Kepalkan campuran daging kemudian leperkan sedikit.
Panaskan sedikit Anchor Unsalted Butter dalam kuali leper. Letak kepingan daging burger di atasnya. Gril daging hingga keperang-perangan di kedua-dua bahagian.
Ambil sekeping Chesdale Burger lalu letak atas daging. Biarkan beberapa minit hingga keju cair sedikit.
Di dalam kuali leper, letak 3-4 keping Chesdale Burger lalu cairkan sepenuhnya. Ketepikan.
Sapu sedikit Anchor Unsalted Butter di permukaan roti bulat yang telah dibelah. Gril sekejap di dalam kuali leper non stick.
Untuk membuat burger; Letakkan sedikit hirisan salad, hirisan tomato di atas sebelah roti bulat. Kemudian letak kepingan daging burger. Tuang cairan keju Chesdale Burger tadi ke atas daging hingga menyaluti keseluruhan daging. Letak sedikit sos cili dan mayones. Letak sekeping lagi keju Chesdale Burger lalu tutup burger dengan sekeping lagi roti bulat.
Sebagai pelengkap hidangan, hidangkan bersama Fernleaf Minuman Yogurt Greek Style Strawberry.
Snek ringan yang sihat untuk keluarga anda dan sesuai dihidangkan bila-bila masa. Sangat mudah hanya gunakan kulit popia yang sedia ada dengan mengolah inti istimewa kacang peas dan isi ayam.
HOT & SPICY CHICKEN CHICKPEAS POPIAH
BAHAN-BAHAN:
200 gram kacang kuda rebus
Olive oil
5-6 biji hirisan bawang rose **
5-6 ulas parutan bawang putih **
Daun kari ( banyak ) **
7 biji hirisan cili padi **
250 gram mince chicken / ayam hancur
1 sudu kecil serbuk cili ***
1 sudu kecil serbuk kari ***
1 sudu kecil serbuk perasa ayam ***
Garam (kalau masih belum masin )
CARA MEMASAK:
1. Tumis bahan bertanda ** menggunakan olive oil
2. Selepas itu diikuti bahan bertanda ***
3. Masukkan mince chicken
4. Masukkan kacang kuda
5. Masukkan garam
6. Siap!
INFO: Kalau tiada air fryer boleh sahaja goreng sepertia biasa.
Puding mangga susu ini sesuai sangat disediakan ketika ini memandangkan buah mangga banyak dijual sekarang.Paduan mangga segar yang manis bersama rasa lemak susu memang...