Sedapnya Kepak Ayam Ala 4Fingers ni. Kalau beli, agak mahal harganya. Malah tidak semua tempat ada cawangan restoran ni. Bagi anda yang teringin nak rasa boleh cuba resipi perkongsian saudari Aznida Aziz ni. Mudah, sedap dan lebih jimat. Sekali buat, satu keluarga boleh makan. Paling penting, dijamin halal. Berbaloi kan? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan dan bolehlah cuba buat nanti. Pasti puas hati.
CARA MEMASAK: 1. Perap kepak ayam bersama bahan perapan. 2. Celup ayam ke dalam tepung jagung. Pastikan kepak ayam disalut sepenuhnya dengan tepung jagung jangan ada bahagian yang tidak disalut.3. Panaskan minyak masak dan gorengkan kepak ayam dengan cara double fried. 4. Cara nak goreng secara double fried adalah, pertama sekali, goreng kepak ayam selama 4 minit (separuh masak). Angkat dan toskan. 5. Bersihkan bekas minyak goreng tadi dari lebihan tepung semasa menggoreng kepak ayam. 6. Biarkan minyak panas semula dan goreng kepak ayam tadi sekali lagi hingga masak sempurna dan garing. 7. Semasa menggoreng pastikan minyak masak tidak terlalu besar atau terlalu kecil.
CARA MEMASAK: Panaskan mentega dan tumis bawang putih cincang. Jika guna mentega tidak bergaram (unsalted butter), boleh tambah sedikit garam. Masukkan sos tiram, gula perang, madu dan emping cili (chilli flakes). Gaul sebati dan matikan api. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaul rasa bersama sos. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
TIP: Untuk rasa ayam yang lebih sedap, boleh tabur keju parmesan, emping cili dan parsli.
Bagi penggemar Rojak Ayam, resipi perkongsian saudari Rozmaliza Omar ni boleh dicuba. Tak perlu bereblanja lebih membeli sajian ini keran anda sendiri boleh hasilkan menu enak secara homemade. Sekali buat, satu keluarga boleh menikmati malah juga lebih jimat. Pendek kata memang puas makan. Bagi anda yang nak cuba keenakan Rojak Ayam ni, berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan. Selamat mencuba!
RESEPI ROJAK AYAM YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN KUAH: 1 1/2 cawan kacang tanah – goreng, buang kulit dan kisar halus – beli online disini 2 keping nisan / nise Kelantan/gula melaka – beli online disini 2 biji bawang besar holland – kisar – beli online disini 3 ulas bawang putih – kisar – beli online disini 2 senduk nasi cili giling – beli online disini 4 keping biskut marie dikisar (untuk pekatkan kuah) -optional. boleh ganti dengan bancuhan tepung jagung – beli online disini Sedikit air asam jawa – beli online disini Sedikit garam dan gula Air secukupnya (anggaran pekat kuah) Sedikit minyak untuk menumis
CARA MEMASAK KUAH: 1. Kisar bawang putih dan bawang besar hingga halus. 2. Panaskan minyak. Masukkan bahan kisar dan cili giling. Tumis hingga pecah minyak. 3. Kemudian masukkan air, air asam jawa, kacang yang dikisar dan nise. 4. Masukkan kisaran biskut marie. Perisakan dengan gula dan garam secukupnya. 5. Masak hingga dapat kepekatan kuah yang dikehendaki.
BAHAN-BAHAN CUCUR: 3 senduk tepung gandum – beli online disini Air secukupnya 1 sudu teh soda bikarbonat – beli online disini 1 ikat kangkung – hiris halus Sedikit garam Sedikit serbuk kunyit Air secukupnya
CARA MEMASAK CUCUR: 1. Masukkan semua bahan ke dalam bekas bersesuaian. Gaul rata. Perap selama 1/2 jam. 2. Panaskan minyak dan sudukan adunan ke dalam ke dalambta. Buat besar-besar sebab cucur akan dipotong. 4. Bila cucur sudah masak, angkat dan potong.
BAHAN-BAHAN ROJAK: 1 ekor ayam – potong empat 1 batang timun – hiris nipis 1 biji sengkuang – hiris nipis 1 pokok daun salad – hiris nipis 2-3 biji ubi kentang – rebus hingga lembut kemudian goreng sekejap 4 keping tauhu – goreng dan potong 4 biji telur – rebus keras dan goreng sekejap 1 bungkus mee kuning – dicelur sekejap
CARA MEMASAK ROJAK: 1. Ayam dipotong empat. Gaulkan dengan kunyit, garam dan sedikit kicap manis. 2. Rebus ayam dengan sedikit air sahaja sampai kering air ayam. Angkat dan goreng sekejap. 3. Potong ayam kecil-kecil dan campur bersama bahan-bahan rojak dan juga cucur tepung. Tuang kuah rojak secukupnya. Sedia untuk dinikmati.
Bebola ayam homemade perkongsian dari saudari Mummy Chomey ni memang mudah nak dihasilkan. Hanya dengan menggunakan beberapa bahan ringkas dan mudah, anda boleh hasilkan hidangan sihat dan berkhasiat buat keluarga. Tak perlulah beli lagi lepas ni. Malah jika buat banyak, anda boleh sejukbekukan dan nikmati pada bila-bila masa. Memang sangat berbaloi dicuba.
RESIPI BEBOLA AYAM HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Isi ayam ( anggaran 400gm)
Garam secukup rasa
2 sudu teh lada sulah
2 sudu makan tepung jagung
PENAMBAHAN JIKA SUKA:
Lobak merah | disagat
Daun sup @ daun ketumbar | dihiris
CARA MEMASAK:
1. Masukkan isi ayam, garam, lada sulah dan teung jagung ke dalam pengisar. Kisar hingga lumat.
2. Keluarkan bahan kisar dan letak dalam mangkuk. Jika suka, boleh tambah bahan-bahan lain seperti lobak merah dan daun sup@ ketumbar. Boleh juga digantikan dengan daun bawang dan apa-apa sayuran kegemaran.
3. Ambil doh dan bulat-bulatkan.
4. Didihkan air dan rebus bebola hingga terapung.
5. Angkat dan toskan airnya. Boleh digoreng atau dinikmati mengikut citarasa anda.
Dua kuih pencuci mulut ini memang sedap dimakan bersama dengan air kopi atau teh. Rasa lemak manis dan kenyal memang enak dikunyah sebagai pencuci mulut.
Jika getas rasa manis dari disira gula, kuih abuk-abuk pula dari gula merah pula. Jom cuba buat sendiri memang puas hati lah kan.
KUIH GETAS
BAHAN-BAHAN :
1/2 biji kelapa parut
2-1/2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung gandum
1cawan air | atau secukupnya
1sudu teh garam
Bahan sira gula :
1/2 cawan gula
1/2 cawan air
CARA MEMASAK :
Satukan kelapa, tepung pulut dan tepung gandum dalam bekas, masukkan garam, gaul. Masukkan air sedikit demi sedikit (jangan cair sangat, nanti susah nak bentuk).
Uli hingga jadi doh lembut. Bentukkan doh mengikut citarasa. Panaskan minyak masak dan gorengkan kuih getas.
Dalam bekas/kuali yang lain, masakkan pula air dan gula hingga berbuih..
Biarkan betul-betul pekat (apabila sudah berbuih) baru masukkan kuih yang telah digoreng tadi, tutup api, kacau dan golekkan dalam gula tadi hingga kering. Biar gula melekat pada kuih.
Saiz hidangan : 20- 25 keping , saiz nuget
Waktu memasak : 15 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Lemak manis dan lembut serta kenyal teksurnya
INFO CHEF:Apabila campuran air dan gula sudah berbuih, itu tandanya ia sudah pekat dan boleh dimasukkan kuih getas di dalamnya. Jangan lupa tutup api dan biarkan gula menyalut kuih dengan rata.
KUIH ABUK -ABUK
BAHAN-BAHAN :
2 cawan biji sagu
2 cawan kepala parut putih
3 sudu makan gula merah
3 sudu makan gula pasir
Garam secukup rasa
10 calong daun pisang, lidi penyemat
CARA MEMASAK :
Basuh sagu dan toskan 5 minit.
Gaulkan sagu dengan kelapa dan tambahkan garam.
Campurkan gula merah dengan gula pasir.
Masukkan dua sudu campuran sagu dalam ke dalam calong daun pisang.
Kemudian sendukkan 1/2 sudu campuran gula dan disudahi dengan satu sudu campuran sagu.
Tutup calong dan sematkan dengan lidi. Kukus kuih lebih kurang 10 minit.
Kuih abuk-abuk siap dihidangkan.
Saiz hidangan : 4- 5 orang makan
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Rasa sagu yang lembut dengan inti gula, pencuci mulut yang lemak manis.
INFO CHEF : Gunakan sagu biji putih asli. Bahan yang bermutu dan asli menjamin kualiti kuih abuk-abuk yang lebih enak.
Pertandingan Teh Tarik King & Queen tajaan OKI Malaysia yang berjaya mengumpulkan ramai pengunjung hadir menyaksikan aksi menarik penuh gaya oleh para peserta.