Untitled design - 2021-08-19T104224.277

Sesekali mengembalikan nostalgia lama apa salahnya. Nak balik kampung pun entah bila. Jadi nak ubat kerinduan , jom kita buat kuih lejen ni. Sambil menggentel, boleh buat senaman tangan juga. Kalau suka pedas boleh tambah cili kering dalam adunan. Buat kuih siput ni elok ramai-ramai barulah tak mengantuk.

Kuih Siput Lejen, Rangup Dan Pedas
Bahan-bahan:
1 ½kg tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
6 sudu penuh marjerin-BELI ONLINE DI SINI
1 senduk sederhana minyak panas
6 sudu tepung serbaguna spicy bestari(kalau nak pedas boleh tambah cili kering)
*1 biji atau lebih bawang besar
*sedikit ikan bilis
*daun kari
Air untuk bancuhan
Sedikit garam, perasa dan daun kari untuk goreng

Cara membuat:

1.Kisar bahan * gaul tepung dengan tepung serbaguna, marjerin, garam, perasa dan bahan kisar.
2.Gaul rata dan tuang minyak panas.

Kuih Siput Lejen, Rangup Dan Pedas

3.Kacau dengan sudu kemudian uli macam kulit karipap. Jangan terlalu keras nanti susah nak gentel.

 

Kuih Siput Lejen, Rangup Dan Pedas


4.Dah siap bolehlah menggentel ,kemudian goreng.


Kuih Siput Lejen, Rangup Dan Pedas
5.Dah hampir garing bolehlah masukkan daun kari. Siap
Kredit: Normy Armila

Guna Ketulan Ais, Rahsia Pisang Goreng Jadi Lebih Rangup

Sedapnya Makan Sata Ikan, Buat Sendiri Kena Citarasa

Resipi Kebab Daging 5 Minit. Sedap Macam Beli Dekat Pasar Malam

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI