Ayam Goreng Rempah sememangnya digemari ramai tidak kira yang muda atau tua. Kombinasi rasa rempah dan isi ayam yang digoreng rangup, memang enak sekali andai dinikmati bersama nasi. Bagi anda yang sukakan menu Ayam Goreng ala kedai mamak, resipi perkongsian saudari Umi Watie ini tentunya harus dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MEMASAK AYAM GORENG REMPAH SEMPOI
BAHAN-BAHAN:
Ads
Ayam secukupnya Telur Serbuk kunyit – beli online disini Serbuk Kari – beli online disini Daun kari Tepung jagung – beli online disini Garam (sukatan bahan bergantung pada jumah ayam yang digunakan. Ubah suai mengikut cita rasa masing-masing)
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan di dalam bekas bersesuaian Gaulkan semua bahan sampai sebati.
2. Perapkan ayam dalam peti sejuk seketika. Nanti bila sudah sedia untuk dimakan, baru goreng supaya boleh dinikmati panas-panas.
3. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng ayam sampai garin menggunakan api perlahan sahaja. 4. Bila ayam sudah garing sempurna, angkat dan toskan minyaknya.
5. Ayam Goreng Rempah Sempoi sedia dihidangkan bersama nasi putih ataupun nasi berperisa seperti nasi goreng.
6. Tekstur isi ayam selepas digoreng. Lembut dan juicy. Sedap!
Sesekali mesti teringin nak makan masam-masam. Tekak rasa nak sesuatu yang masak untuk melengkapkan deria rasa yang dikurniakan Allah. Colek pauh muda resipi daripada Azira Mamat ini ada empat rasa yang digabungkan iaitu masam, manis, pedas dan masin. Pauh juga dipanggil sebagai mangga.
CARA MEMBUAT
1. Kupas dan potong mangga muda. Ketepikan.
2. Dalam mangkuk, satukan gula, garam kasar, cuka, kicap, cili padi, belacan, udang kering dan kacang.
3. Masukkan mangga dalam mangkuk. Gaul sebati.
4. Sedia dimakan.
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
Buntu tak tahu nak masak apa? Boleh cuba resipi tauhu ayam ini. Memang mudah sahaja cara membuatnya. Anak-anak pun mesti suka. Jom kita cuba resipi perkongsian Nick Ryzal ini.
RESIPI TAUHU AYAM
BAHAN-BAHAN:
Dada Ayam
Tofu telur
Tauhu dadu
Telur
Bawang besar
Pati ayam
Daun sup
CARA PENYEDIAAN:
1. Kisar bahan-bahan seperti ayam, tofu telur, tauhu dadu dan telur.
2. Masukkan daun sup, pati ayam, garam, lada putih, ajinomoto. Nak tambah lobak atau sayuran lain pun boleh.
3. Kemudian, kukus mengikut acuan yang anda mahukan.
4. Akhir sekali, celup dengan telur, goreng dan siap dijamah.
Jika anda mencari barangan rumah, boleh cari DISINI.
Semalam terliur tengok orang share kat fb.Hari ni ajak cik abang pergi kedai beli bahan-bahan, balik terus masak. Perghhh,puas hati dapat makan macam ni,bertambah-tambah semua makan.
Kuetiau sup chinese style
Resipi kuah: Bahan-bahan: Bawang putih (ikut nak banyak mana) Air Fish ball Fish cake Sayur I ketul kiub ayam
Cara memasak : 1.Tumis bawang putih 2.Masukkan air ikut nak banyak mana 3.Masukkan fish ball,fish cake dan kiub ayam 4.Dah mendidih masukkan sayur 5.Akhir sekali masukkan garam dan gula (Kalau ada minyak bijan boleh masukkan sikit,wangi je)
Resipi minyak bawang putih : 1 labu bawang putih-(dipotong dadu) Minyak secukupnya
Cara memasak: 1.Tumis bawang putih hingga keperangan, pastikan minyak cukup ye. Dah perang boleh angkat.
Resipi cili kicap :
Bahan-bahan: Kicap cair sikit Kicap manis sikit Minyak bijan sikit Cili potong
Kuetiau macam biasa,kita celur air panas saja. Siap untuk dihidang Sumber : Nur Habibah Yapani
Resipi udang butter garlic ini hidangan paling sesuai kalau mencari lauk yang mudah dan cepat siap.Walaupun ringkas saja resipinya tapi rasa dan aromanya mewah...