Enaknya dapat makan roti ban manis ni untuk sarapan. Anak-anak pasti suka, boleh bawa bekal ke sekolah.Boleh saja buat sendiri krim roti ni. Hah memang jimat bila dah tahu resepinya. Bolehlah cuba buat nanti.
KRIM ROTI
Ads
Bahan-bahan:
500g marjerin pelangi atau puteri
200g gula halus- blender halus
Sedikit esen vanila
Putar marjerin,gula hingga putih dan kembang sedikit
Untuk perisa,boleh guna emulco
Untuk coklat saya guna emulco coklat
Jagung saya guna emulco, kordial jagung dan esen jagung
BUN MANIS
Sesuai untuk semua jenis bun roti,donut,piza
(Telur ikut suka nak letak pun boleh,tak nak pun tak ada masalah)
Resepi untuk 500g
500g tepung roti
90g gula halus
7g garam halus
28g shortening
8g yis
3g magic improver
266 ml air sejuk
(Air sukatan anggaran sahaja) jadi masuk air sikit-sikit ikut kelembutan doh masing-masing
Resepi 250 g
250g tepung roti
45g gula halus
4g garam halus
14g shortening
4g yis
1g magic improver
133ml air sejuk
(Air sukatan anggaran sahaja. Jadi letak air sikit dulu ikut kelembutan doh masing-masing
Cara membuat:
1.Campur semua bahan kecuali yis dan air sejuk.
2.Putar sebati .Masukkan air sejuk dan adun.
3.Kemudian akhir sekali masukkan yis dan adun hingga elastik.
Buat sendiri piza di rumah, kita boleh letak apa-apa sahaja bahan sebagai topping. Boleh juga letak seberapa banyak keju yang kita suka. Memang berbaloi buat sendiri piza di rumah.
Pun begitu, kena lihat juga resipinya supaya kegebuan piza itu menjadi sangat cantik dan sedap dimakan.
Jom kita lihat resipi yang dikongsikan oleh seorang ahli kumpulan facebook Rasa Share Resipi, Ieda Jahaya ini.
PIZA HOMEMADE
BAHAN-BAHAN
3 cawan tepung high protein
1/2 peket yis
1/2 cawan air suam
1 sudu besar gula kastor
2 sudu kecil susu pekat manis
1 biji telur ayam
2 sudu besar marjerin atau mentega
CARA MEMBUAT
1. Dengan menggunakan breadmaker, masukkan semua dalam breadmaker tersebut. Jika tiada breadmaker, masukkan semua bahan dan uli sehingga menjadi doh.
2. Ketika menguli, jika terasa kering, tambah air secukupnya.
3. Perap sehingga doh menjadi kembang.
4. Keluarkan doh. Canaikan mengikut bentuk piza yang anda inginkan. Ketebalannya juga boleh mengikut cita rasa anda.
5. Letakkan doh yang telah dicanai ke atas loyang. Cucuk dengann garpu supaya angin keluar. Jom sediakan bahan topping.
BAHAN TOPPING
Sos pasta secukupnya
Bebola ayam atau daging (hiris nipis)
Sayur pilihan (cendawan, lada benggala, nanas)
Keju pilihan
Mayones dan sos
CARA MEMBUAT
1. Atas doh, sapukan sos pasta secukupnya.
2. Susun bebola ayam atau daging.
3. Letakkan sayur pilihan.
4. Taburkan keju.
5. Letakkan mayones dan sos.
6. Panaskan oven pada suhu 180 darjah selsius. Bakar selama 30 minit.
Sesekali sedap juga kalau buat roti, kan? Roti sarang lebah ni pernah viral seketika dulu. Tapi pada hari ini, masih tetap ramai peminatnya. Iedaa Jahaya berkongsi resipi membuat roti sarang lebah ini di facebook group Rasa Share Resipi. Jom cuba!
ROTI SARANG LEBAH
BAHAN-BAHAN
1 sudu besar gula castor
1/2 peket yis mauripan
3 cawan tepung high protein
1 sudu kecil bread softener
1 sudu besar susu tepung
3 sudu besar minyak zaiton
1 bji kuning telur ayam
Bijan hitam
Kuaci
Mentega
.
CARA MEMBUAT
1. Bancuh gula dan yis dalam 1/2 cawan air suam.
2. Kacau bancuhan yis seketika dan tunggu berbuih.
3. Masukkan tepung, bread softener dan susu tepung dalam bekas besar. Tuang adunan yis dan uli sehingga adunan tak lekat di tangan.
4. Alaskan minyak zaitun pada loyang. Panaskan oven.
5. Apabila doh sudah mengembang, bulat-bulatkan doh. Sapu minyak zaitun pada tangan dan bulatkan doh sebenar bola pingpong. Susun dalam loyang.
6. Pecahkan telur dan ambil kuningnya sahaja. Sapu atas doh.
7. Tabur bijan hitam dan kuaci sebagai hiasan.
8. Bakar pada suhu 180 selama 30 minit.
9. Selepas roti masak, sapu mentega atas roti supaya berkilat keemasan.
SOS BUTTERSCOTCH
BAHAN-BAHAN
3 sudu besar mentega
1 cawan gula perang
Whipping cream
Esen vanilla
Sedikit garam
CARA MEMBUAT
1. Panaskan periuk. Cairkan mentega. Masukkan gula perang. Kacau sehingga gula larut.
2. Masukkan whipping cream. Perlahankan api. Kacau. Apabila mendidih, tutup api.
3. Masukkan esen vanila dan garam. Kacau sekejap. Siap.
.
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
Roti kalau dibuat sendiri boleh makan panas-panas, fresh from the oven . Gunakan pulak ramuan berkhasiat memang terbaik lah.
Ni min kongsikan dua resipi roti daripada bahan makanan sunnah iaitu zaitun, madu dan kismis. Adun dan uli elok-elok. Jangan lupa semak resipi bun oreo coklat sekali ya.
OLIVE HERB POTATO FOCCACIA
BAHAN-BAHAN :
800gm tepung roti | diayak
200gm kentang | direbus dan dilecek
40gm yis
20gm garam
20gm gula
6gm oregano
500ml susu segar
150ml minyak zaitun
Buah zaitun secukupnya | dihiris
CARA MEMASAK : 1. Masukkan tepung, kentang lecek, yis, garam, gula dan oregano ke dalam penguli. Campur dan gaulkan sebati. 2. Masukkan susu segar dan uli selama 5 minit lagi dalam kelajuan perlahan. 3. Masukkan minyak zaitun dan ulikan lagi selama 7 minit. 4. Ambil dan doh dan letakkan di dalam tin pembakar. 5. Rehatkan selama 2 jam, sehingga saiz doh naik dua kali ganda dari asal. Letakkan buah zaitun di atasnya 6. Panaskan oven dalam suhu 200 darjah celcius dan bakar selama 25 minit atau keperangan.
Saiz hidangan : 10 orang Waktu memasak: 30 minit Cara memasak : Bakar Jenis masakan : roti Keistimewaan : Sedap dimakan bersama sup dan keenakan minyak dan buah zaitun yang sihat
INFO CHEF :Buah zaitun boleh juga diganti dengan tomato ceri atau bawang putih.
HONEY GOLDEN RAISIN LOAF
BAHAN-BAHAN:
500gm tepung roti
20gm gula perang
8gm garam
10gm yis kering
30ml madu
50gm mentega
250ml air
150gm kismis kuning
CARA MEMASAK : 1. Di dalam mangkuk penguli, satukan tepung roti, gula perang , garam dan yis. 2. Masukkan air dan madu, ulikan lebih kurang 5 minit. 3. Masukkan mentega dan teruskan menguli selama 7 minit dan akhir sekali masukkan kismis. 4. Biarkan rehat selama 30 minit ,hingga ia naik kali pertama. 5. Bentukkan doh dan masukkan ke dalam dulang pembakar. 6. Biarkan rehat dan naik sehingga dua kali ganda. 7. Panaskan oven selama 10 minit dalam suhu 200 darjah celcius, dan bakar selama 20 minit
Saiz hidangan :2 buku roti, 4 orang Waktu memasak: 20 minit Cara memasak : Bakar Jenis masakan : Roti Keistimewaan : Roti manis buah dengan rasa kismis, enak dimakan disapu jem atau mentega
INFO CHEF : Boleh tambah kekacang seperti badam, pistachio atau walnut jika suka. Boleh tahan seminggu, jika disimpan dalam peti sejuk.
TERIMA KASIH : THE PEARL HOTEL KL
OREO CHOCOLATE BUN
BAHAN-BAHAN : Bahan A:
330 gm tepung roti
8 gm yis
16.6gm susu tepung
50 gm gula
30 gm mentega
6 gm garam
45gm telur
167 ml susu segar
BAHAN INTI : Coklat ganache :
125 gm krim putar
125 gm coklat masakan (baking chocolate)
50 gm mentega
Krim kastad :
250 gm tepung kastad
1/2 liter susu segar
1 liter krim putar
50 gm serbuk biskut Oreo
‘Topping’:
100 gm serbuk biskut Oreo
CARA MEMASAK : Cara masak inti (chocolate ganache): 1. Masakkkan krim putar di atas api sederhana hingga mendidih sedikit dan tutupkan api. 2. Masukkan coklat masakan dan kacau hingga sebati. 3. Kemudian masukkan mentega dan sebatikan. Biarkan dalam suhu bilik. Cara masak inti (krim kastad) : 1.Masukkan tepung kastad, susu segar dan krim putar di dalam periuk. 2.Masakkan di atas api sederhana 3.Tutup api dan biarkan seketika dalam suhu bilik.
Cara membuat oreo bun : 1. Masukkan bahan bahan A ke dalam mixer dan bancuh dengan kelajuan rendah selama 1 minit 2. Selepas 1 minit, bancuh dengan kelajuan sederhana selama 10 minit 3. Tutup mixer dan periksa jika doh lembut dan licin 4. Keluarkan doh dari mixer dan timbang 60 gm untuk setiap doh 5. Rehatkan pada suhu bilik selama 10 minit 6. Uli doh memanjang untuk dililit ke acuan 7. Sesudah siap semua celup ke dalam air dan celup ke oreo hancur untuk topping dan letak ke dulang pembakar 8. Rehatkan selama 1 jam sebelum bakar 9. Panaskan oven dengan suhu 190 darjah celcius, kemudian masukkan dulang pembakar berisi bun. 10. Bakar hingga coklat keemasan, keluarkan dan sejukkan selama 30 minit dan isi dengan bahan inti ke dalam bun
Saiz hidangan : 10 biji Waktu memasak : 40 minit Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Rasa coklat berkrim dan keenakan biskut Oreo Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Pastikan coklat masakan tidak dimasak ‘langsung’ atas api. Tutupkan api dan anda boleh tuangkan krim putar atas coklat masakan hingga cair. TERIMA KASIH : HOTEL ROYALE CHULAN BUKIT BINTANG
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...