Jika pergi ke kedai, pasti kecewa dengan sotong celup tepung yang tidak menepati citarasa. Jadi, nak tak nak, bila buat sendiri sotong celup tepung barulah puas hati kan.
Nah, menerusi perkongsian menarik daripada Means Yusoff ini, sotong celup tepung ini rangup di luar namun lembut di dalam.
Jom kita cuba!
SOTONG CELUP TEPUNG
BAHAN-BAHAN:
Sotong Tepung bestari – beli online di sini 1 biji telur Tepung kering (bancuhan tepung bestari + sedikit tepung beras) Air
CARA-CARA:
1.Sotong dipotong-potong kecil. Boleh juga menggunakan gunting bagi memudahkan kerja.
Ads
2. Kemudian, perap sotong dengan tepung bestari yang sudah dicampurkan dengan air.
3.Selepas 10 minit, masukkan telur. Gaul bagi sebati.
4.Sediakan tepung kering di dalam bekas lain. Tepung kering ini boleh saja jika menggunakan tepung bestari sekiranya tiada tepung beras.
5.Kemudian, pindahkan sotong yang sudah dicelup tadi ke dalam adunan tepung kering.
6. Tutup bekas tersebut dan goncang-goncangkan sehingga semua sotong disaluti tepung kering. Inilah rahsia yang membuatkan sotong celup tepung sedap rangup dimakan!
Ads
7. Panaskan minyak. Gorengkan sotong sehingga kekuningan. Pastikan minyak betul-betul panas. Siap untuk dihidang. Selamat mencuba!
Ramai juga beranggapan daging kambing mengandungi kolesterol yang tinggi lantas membuat badan terasa panas. Namun sebenarnya daging kambing mempunyai pelbagai manfaat. Kambing mengandungi paras kolesterol dan lemak tepu yang jauh lebih rendah berbanding daging lain. Buat yang menggemari daging kambing ia boleh dipelbagaikan menu masakan.
Anda boleh cuba resipi daging kambing masak pasamah, menurut Zakuan resipi ini diajar kepadanya oleh arwah toknya.
DAGING KAMBING MASAK PASAMAH
Bahan-bahan
2kg kambing
Rempah daging cap Babas-BELI ONLINE DI SINI
10 tangkai cili kering*-BELI ONLINE DI SINI
5 biji bawang besar*
10 biji bawang merah*
1 labu bawang putih *
1 inci halia*
1 sudu serbuk kas-kas
Gula melaka-BELI ONLINE DI SINI
Kerisik-BELI ONLINE DI SINI
1 cawan air
Daun sup
Bawang bulat
Cara memasak:
1.Goreng ke semua bahan-bahan yang bertanda*sampai kuning, Sudah goreng biarkan sejuk baru dikisar bahan-bahan ini.
2.Kemudian ambil bahan-bahan yang dikisar dan tuang dalam kuali. Masukkan rempah dan kambing. Masak sehingga naik minyak dan wangi dalam masa 20 minit.
3.Bila dah naik minyak dan wangi, masukkan kerisik,gula melaka,garam dan air 1 cawan,masak dalam 5 minit masukkan daun sup dan bawang bulat
4. Masak dalam masa 3 minit , siap untuk dihidang.
Terasa nak makan bergedil tapi tercari-cari resipi yang sangat sedap? Resipi ni mungkin memenuhi citarasa dan selera anda. Jom cuba!
BERGEDIL DAGING KENTANG
BAHAN-BAHAN:
4 biji ubi kentang bersaiz besar
250gm daging cincang
2 biji telur |diasingkan putih dan kuningnya
1 labu bawang besar | dicincang halus
1 pokok daun sup | dihiris halus
1 sudu teh serbuk lada sulah
1 sudu teh serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Kupas kentang dan potong dadu. Goreng hingga empuk dan tos minyaknya.
Kemudian goreng daging cincang hingga masak. Asingkan.
Tumbuk kentang yang digoreng tadi menggunakan lesung hingga lumat. Masukkan ke dalam mangkuk.
Satukan kentang, daging cincang goreng, bawang besar dan daun sup. Masukkan juga kuning telur, serbuk lada hitam, serbuk lada sulah dan sedikit garam. Gaul hingga sebati.
Bentukkan adunan bulat-bulat dan leperkan.
Celup ke dalam putih telur dan goreng hingga kekuningan.
Info chef: Selain daging, boleh juga menggunakan isi ayam kisar atau makanan laut yang telah dicincang halus.
Biasanya mayones ni kita beli sahaja di kedai. Tapi rupanya sangat mudah dihasilkan. Hanya menggunakan telurdan beberapa bahan mudah yang lain. Rasa mayones homemadeni tiada beza dengan yang dibeli. Bagi anda yang nak cuba hasilkan sendiri, resipi perkongsian saudari Riesha Iman ni antara yang paling mudah untuk dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MEMBUAT MAYONES HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
4 biji telur
4 sudu makan gula
1 sudu teh garam
1/2 cawan cuka
1 cawan minyak masak
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dan kisar dalam pengisar / blender.
2. Tuang bahan kisar ke dalam kuali non-stick dan masak guna api kecil sehingga kental. Padamkan api.
3. Biarkan mayones sejuk terlebih dahulu sebelum dikisar sekali lagi.
4. Simpan mayones dalam bekas bersesuaian dan bolehlah digunakan. Jika simpan dalam peti sejuk, mayones boleh tahan sampai berbulan-bulan.
Nak tauge tahan lama dan kekal segar? Cuba cara simpan tauge mudah ini! Hanya guna air dan asam gelugur, tauge kekal rangup tanpa lembik walau seminggu dalam peti sejuk.