Puding Oreo Milo sesuai sangat dibuat sajian pencuci mulut. Paling cepat dan mudah disediakan untuk dihidangkan pada tetamu yang datang bertandang. Bahan nak buat tidak banyak dan paling penting rasanya sedap sangat! Bukan sahaja kanak-kanak suka, orang dewasa pun sama. Sejukkan dalam peti sejuk kemudian bila tetamu sampailah keluarkan. Nah ini resipi Puding Oreo Milo seperti yang dikongsikan oleh Seri Sairi
1. Masukkan 4 cawan air serta agar-agar. Masukkan gula. Nak manis boleh lebihkan gula. Kurangkan gula untuk dapatkan rasa manis-manis buah.
Ads
2. Masukkan satu tin susu cair. Kacau sehingga masak dengan sempurna.
3. Asingkan 2 cawan agar-agar yang telah dimasak tadi dan masukkan 1 cawan milo. Ambil loyang, tuang agar-agar dengan bancuhan milo tadi dan biarkan ia keras seketika.
4. Masukkan bancuhan agar-agar yang putih tadi buat lapisan yang kedua.
5. Patah-patahkan oreo sebagai hiasan. Terpulang pada cita rasa masing-masing. Hendak letak satu-satu oreo pun boleh.
6. Biar ia keras sedikit dan masukkan lagi bancuhan milo yang lebih tadi. Kalau agak keras bancuhan milo untuk lapisan ke tiga itu boleh panaskan balik di atas api. Siap. Bolehlah disejukkan dalam peti sejuk. Sedap dimakan ketika sejuk.
Pencuci mulut air mangga ni tengok dah tau sedap. Bukan setakat minuman tapi juga merangkap pencuci mulut yang segar, berkrim dan enak dengan potongan mangga segar.
Pencuci mulut yang dikongsikan Fatien Zaini ni antaranya mengandungi ramuan susu segar, jelly perasa mangga,dan sagu. Lebih mantap lagi ada buah laici lagi. Ni memang lazat dan nyaman lalu kat tekak, ais batu menyegarkan keletihan badan.
AIR MANGGO DESSERT
BAHAN-BAHAN : 3 cawan susu segar 1 paket serbuk jelly flavour mangga(masak & sejukkan serta di potong dadu 1/2 cawan whipping cream(boleh ganti dgn susu cair) 1 cawan susu pekat(ikut manis yg kita nak) – beli online DI SINI 1 cawan sagu(masak dengan air yg mendidih & tapiskan) 1 tin laici tin(ambil buah sahaja) -beli online DI SINI 2 biji mangga (dipotong dadu)
CARA PENYEDIAAN :
1. Satukan semua bahan di atas dan letak ais batu. 2. Siap untuk dihidang.
Kredit: Fatien Zaini
INGIN MENCARI BLENDER DAN MESIN MEMPROSES MAKANAN, BOLEH BELI ONLINE DI SINI
Ada peminat kuih yang dimasak menggunakan kaedah goreng? Sedap kuih goreng ni sebab rangup je rasanya. Ada yang pedas, ada yang manis.
Paling menarik, kuih goreng sesuai dimakan pada bila-bila masa. Sarapan, makan tengah hari dan petang pun boleh je kalau nak dimasak. Goreng dan makan panas-panas, fuhhh
terangkat.
RASA tampilkan 6 resipi kuih goreng iaitu karipap inti daging, karipap inti kentang, donut, keria, sardin roll dan cheese roll.
KARIPAP PUSING INTI DAGING
Bahan Adunan A
700 gram tepung gandum
3 sudu besar mentega (dicairkan)
250 ml air
Secubit garam
Cara membuat
Satukan bahan dan uli sehingga lembut ketepikan
Bahan Adunan B
1 cawan mentega
1 cawan minyak masak
300 gram tepung gandum
Cara Memasak
1. Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana.
2. Masukkan mentega dan minyak masak ke dalam tepung gandum.
3. Masukkan air perlahan-lahan.
3. Uli sebati.
Bahan Inti
Minyak masak untuk menumis
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (dipotong dadu)
1 peket kecil serbuk kari
250 gram daging cencang
1 kg kentang (dipotong dadu)
Garam secukup rasa
Cara Memasak
1. Tumis bawang besar dan bawang putih.
2. Masukkan serbuk kari.
3. Letakkan daging cencang. Kacau sehingga sebati.
4. Masukkan kentang dan sedikit air. Biarkan kentang masak. Gaul perlahan.
5. Masak sehingga air kering.
Cara Penyediaan
1. Ambil Adunan A, leperkan.
2. Bulatkan Adunan B. Masukkan dalam Adunan A seperti inti kemudian bulatkan.
3. Gelekkan dan gulung tepung menjadi panjang.
4. Potong bulat-bulat dan canai leper.
5. Masukkan inti dan kelim tepinya.
6. Goreng karipap dalam minyak masak sehingga kekuningan. Angkat dan toskan.
KARIPAP INTI KENTANG
Bahan Doh
1 kg tepung gandum
3 sudu besar mentega (dicairkan)
250 ml air
Secubit garam
Cara Memasak
1. Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana.
2. Masukkan mentega dan minyak masak ke dalam tepung gandum.
3. Masukkan air perlahan-lahan.
4. Uli sebati.
Bahan Inti
Minyak masak untuk menumis
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (dipotong dadu)
1 peket kecil serbuk kari
1 kg kentang (dipotong dadu)
Garam secukup rasa
Cara Memasak
1. Tumis bawang besar dan bawang putih.
2. Masukkan serbuk kari. Kacau sehingga sebati.
4. Masukkan kentang dan sedikit air. Biarkan kentang masak. Gaul perlahan.
5. Masak sehingga air kering.
Cara Penyediaan
1. Ambil doh dan leperkan.
2. Gelek doh dengan penggelek.
5. Masukkan inti dan kelim tepinya.
6. Goreng karipap dalam minyak masak sehingga kekuningan. Angkat dan toskan.
DONUT GEBU
Bahan-bahan
1 kg tepung gandum biasa
200 gram gula halus
1 camca teh garam halus
1 peket yis mauripan
15 gram bread improver
500 ml air
1 biji telur ayam gred A
100 gram marjerin
Cara Memasak
1. Masukkan tepung, gula dan garam halus dalam mangkuk adunan.
2. Pasang mixer. Masukkan air sikit demi sikit sambil pecahkan telur.
3. Masukkan marjerin dan adun sampai kental.
4. Keluarkan daripada mixer. Biar kembang dan tumbuk-tumbukkan.
5. Timbang atau anggar 40 gram. Buat bulat-bulat seperti buat roti.
6. Susun atas loyang. Tunggu sampai kembang dua kali ganda baru goreng.
7. Semasa hendak goreng, masuk jari telunjuk di tengah-tengah.
8. Apabila sudah kekuningan, angkat dan toskan minyak.
Cara Penyediaan
1. Salutkan dengan gula dan hidang bersama kopi panas.
KUIH KERIA
Bahan-bahan
600 gram keledek
1 ¼ cawan tepung gandum
1 camca teh garam
Minyak masak untuk menggoreng.
Bahan Sira
½ cawan gula
1 cawan air
Cara Memasak
1. Potong keledek kepada 2 bahagian kemudian rebus bersama garam.
2. Biarkan keledek empuk.
3. Buang kulit keledek. Lenyek sehingga tidak berketul.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Masukkan garam.
5. Bulatkan doh dan buat lubang di tengah.
6. Goreng, angkat dan toskan.
Cara Sira Gula
1. Masukkan gula dan air ke dalam periuk.
2. Masak hingga pekat.
3. Salut keledek dengan air sira.
4. Sejukkan dan hidang.
CHEESE ROLL
Bahan untuk doh
1 kg tepung
1 cawan minyak masak (dipanaskan)
1cawan mentega (cairkan dalam periuk)
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar garam
2 biji telur ayam
250 ml air
Bahan inti
Sekeping keju
Cara Memasak
1. Sediakan tepung dalam bekas. Masukkan minyak masak.
2. Masukkan mentega. Uli sedikit.
3. Masukkan gula dan garam yang dilarutkan dalam air terlebih dahulu.
4. Masukkan telur ayam satu demi satu.
5. Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga lembut dan tidak melekat di tangan.
6. Ambil sedikit doh dan uli memanjang.
7. Letakkan keju dan gulung rapi.
8. Goreng dengan minyak panas menggunakan api sederhana.
9. Angkat dan toskan.
SARDIN ROLL
Bahan untuk doh
1 kg tepung
1 cawan minyak masak (dipanaskan)
1cawan mentega (cairkan dalam periuk)
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar garam
2 biji telur ayam
250 ml air
Cara Memasak
1. Sediakan tepung dalam bekas. Masukkan minyak masak.
2. Masukkan mentega. Uli sedikit.
3. Masukkan gula dan garam yang dilarutkan dalam air terlebih dahulu.
4. Masukkan telur ayam satu demi satu.
5. Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga lembut dan tidak melekat di tangan.
Bahan inti
Minyak masak untuk menumis
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih (dicencang)
1 biji bawang besar (dicencang)
3 biji cili padi
1 biji kentang (potong dadu)
1 tin kecil sardin
Garam secukup rasa
Cara Memasak
1. Masukkan minyak masak ke dalam kuali.
2. Tumis cili kisar.
3. Masukkan bawang putih dan bawang besar.
4. Masukkan cili padi. Tumis sehingga agak kering.
5. Masukkan kentang. Kacau dan biarkan kentang masak.
6. Masukkan sardin dan garam. Biarkan masak. Angkat.
Cara Penyediaan
1. Ambil sedikit doh dan gelek gunakan penggelek secara memanjang.
2. Letakkan inti sardin. Gulungkan doh dengan kemas.
3. Panaskan minyak masak dan goreng sehingga kekuningan.
4. Angkat dan toskan.
Biskut Buah Kana memang sedap dengan pelbagai jem di tengah-tengahnya. Ramai yang terimbau dengan zaman kanak-kanak ketika makan biskut Buah Kana ini bukan? Selalunya bahan-bahan untuk membuat biskut lama tak banyak dan ringkas sahaja. Jom kita cuba resipi biskut Buah Kana yang dikongsikan oleh Normy Armila ini.
RESIPI BISKUT BUAH KANA
BAHAN-BAHAN:
BAHAN UTAMA:
150 gm mentega (gunakan mentega asli (pure butter) untuk lagi sedap) 90 gm gula ising – BELI ONLINE 1 biji kuning telur saiz B 180 gm tepung gandum –BELI ONLINE 100 gm tepung jagung – BELI ONLINE 1/2 sudu teh baking powder Pewarna (jika suka untuk mencantikkan lagi biskut)
BAHAN UNTUK INTI:
Jem strawberi Jem blueberry
CARA MEMBUAT:
1. Campurkan semua bahan utama. Selepas itu tekapkan adunan pada acuan. Selepas itu bakar adunan dalam oven (ikut suhu oven masing-masing).
2.Selepas semua adunan siap dibakar, bolehlah sapukan jem strawberi atau pun blueberry. Ikut kesukaaan masing-masing.
3.Kemudian tekapkan biskut yang disapukan jem tadi. Maka jadilah bentuknya seperti buah kana.
Masalah lalat banyak di dapur memang merimaskan. Bimbang makanan yang terdedah di sini, dicemari dengan kotoran dari haiwan ini.Cuma masalahnya nak guna penyembur dah...