Makanan barat ni sebenarnya ringkas aje buatnya. Terutama menu snek dan kudapan, punyalah sedap boleh kenyang sampai ke malam. Tapi hati-hati tak boleh makan selalu nanti gemuk la pulak.

Apa pun sajian sebenarnya memang tak boleh ‘terlebih’makan. Okay, ni dia resipi ori dari barisan tenaga pengajar Chef Muhammad Aizat Sha’rani dan team chef Sg Academy yang terletak di Putra Majestik, Jln Kasipillay, Kuala Lumpur.

Chef Muhammad Aizat Sha’rani (kanan sekali) dan pasukan

Buat sendiri kan lagi jimat…

 1. MAC N CHEESE PRAWN

BAHAN-BAHAN:

  • 500 gm makaroni
  • 50 – 80 gm mentega
  • 2 sudu makan tepung gandum
  • 500ml susu segar
  • 250 gram keju parut (shredded)
  • 6 ekor udang | dibuang kulit
  • Setangkai daun parsli | dicincang
  • Garam secukup rasa
  • Lada sulah atau lada hitam secukup rasa

CARA MEMASAK :
1. Masak makaroni di dalam periuk mengikut arahan masa di bungkusan. Tos dan masukkan kembali ke dalam periuk.
2. Udang direbus. Angkat dan tos.
3. Cairkan mentega di di dalam kuali dan masukkan tepung. Goreng tepung sambil dikacau selama 1 minit atas api perlahan.
4. Perlahan-lahan tuang susu sambil kacau.
5. Masukkan udang dan cendawan.
6. Kacau sehingga ianya hampir mendidih, kecilkan api dan biarkan mereneh selama 2 minit. Tutup api.
7. Masukkan keju dan kacau sehingga ianya cair dan sebati.
8. Tuangkan sos keju ke atas pasta dan kacau sehingga bergaul dan bersalut rata
9. Tabur garam dan lada hitam secukup rasa
10. Masukkan daun parsli dan kacau rata.
11. Teruskan hidang sementara masih panas.

Saiz hidangan: 4 orang
Waktu memasak: 25 hingga 30 minit
Cara memasak: Rebus dan reneh
Jenis masakan: Sajian barat
Keistimewaan: Rasa yang begitu enak berkrim dengan udang segar.

Info Chef : Selain udang anda boleh menggantikan dengan makanan laut yang lain atau pun ayam

2. BELGIUM WAFFLES

BAHAN-BAHAN:

  • 1 biji telur gred A
  • 1 cawan tepung serbaguna @gandum
  • 2 sudu teh serbuk penaik
  • 3/4 cawan susu segar
  • 1/2 cawan mentega | dicairkan
  • 1 1/2 sudu makan gula kasterr
  • 1/2 sudu teh esen l vanilla

CARA MEMASAK :

1. Panaskan pembakar waffle (waffle maker). Ayak tepung bersama baking powder.
2. Pukul telur hingga betul-betul kembang.
3. Kemudian masukkan kesemua bahan-bahan lain dan pukul lagi hingga sebati.
4. Apabila pembakar waffle maker sudah panas, masukkan sesenduk adunan bater dan ratakan.
5. Tutup penutup pembakar (waffle maker) dan masak sehingga waffle masak.

Saiz hidangan: 4 0rang
Waktu memasak:15 hingga 20 minit
Cara memasak: Bakar
Jenis masakan: Waffle Belgium
Keistimewaan: Sedap dimakan dengan krim dan buah-buahhan

Info chef: Waffle juga enak dimakan dengan madu, mentega, coklat , jem dan sirap maple.

3. FUNNEL CAKE FRIES

BAHAN-BAHAN:

  • 2 cawan tepung serba guna
  • 1sudu teh serbuk penaik
  • ½ sudu teh garam
  • 2 biji telur
  • 4 cawan gula putih
  • ½ cawan susu
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 4 cawan minyak masak
  • Serbuk kayu manis secukupnya

CARA MEMASAK:

1. Tuang tepung ,serbuk penaik dan garam dalam satu mangkuk.
2. Dalam bekas yang lain masukkan telur,gula,susu dan vanilla pukul dengan mixer sehingga berbuih.
3. Campurkan bahan yang dipukul dengan mangkuk yang mengandungi tepung,serbuk penaik dan garam.
4. Gaul sehingga sebati.
5. Letakkan adunan di dalam beg piping.
6. Tuang minyak kedalam periuk yang besar setinggi 2.5 sm. Panaskan minyak 350 darjah F.
7. Paip adunan membentuk garis panjang dan lurus ke dalam minyak dan goreng sehingga keemasan.
8. Angkat dan toskan minyak seketika seblom disalut dengan cinimon gula.
9. Siap untuk dihidangkan.

Saiz hidangan: 4- 5 orang
Waktu memasak:25 hingga 30 minit
Cara memasak: Goreng
Jenis masakan: Kudapan Amerika Syarikat (U.S.A)
Keistimewaan:Enak dimakan dengan coklat sos dan sos/jem buah-buhan beri

Info chef : Adunan bater tradisi menggunakan tepung , gula, susu , vanilla dan tepung, seaakan sama dengan adunan membuat penkek tradisi Amerika Syarikat tetapi adunannya tidak terlalu cair atau terlalu pekat.

4. CALZONE

BAHAN-BAHAN:

Bahan untuk doh :

  • 300gm tepung gandum
  • 6 gm yis
  • 20 gm mentega
  • 10 gm gula halus
  • 1 sudu teh bread improver
  • ¼ sudu teh garam
  • 1½ sudu makan madu
  • 170ml air
  • 1 sudu makan mayonis

Bahan untuk inti ayam :

  • 1 cawan isi ayam | dicincang halus
  • 1 biji bawang besar | dihiris dadu
  • 2 ulas bawang putih | ditumbuk halus
  • 2.5 sm halia | ditumbuk halus
  • 1 sudu makan pes cili
  • 1 sudu makan rempah kari daging
  • ½ sudu makan sos tomato
  • Sedikit daun bawang | dihiris halus
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh gula
  • 5 biji cili padi
  • ¼ batang lobak merah
  • Sedikit parutan keju cedar
  • Sedikit air

CARA MEMASAK :
Doh:
1. Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu.
2. Tambah mentega dan terus meNggaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung.Kemudian bulatkan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda.
Inti ayam :
4. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, halia, sos tomato dan cili kisar hingga garing.
5. Masuk rempah kari daging dan kacau rata. Tambah daging ayam cincang dan cili padi yang diketuk, kacau dan tuang air.Masak hingga pekat.
6. Perasakan dengan garam dan secubit gula.Masak hingga kering. Matikan api, masukkan hirisan daun bawang, kacau rata dan sejukkan.
Calzone :
7. Keluarkan doh dan tumbuk untuk membuang udara. bahagikan pada 4 bahagian sama besar, bulat-bulatkan.
8. Ambil 1 bahagian, canai hingga leper.Sapukan permukaan doh yang dicanai dengan kuning telur agar mudah lekat bila di klim nanti.
9. Letak daun salad 1/4 bahagian inti ayam dan taburkan parutan keju, kemudian lipat dua dan tekan hujungnya biar bercantum. Buat hingga siap pada baki adunan.
10. Susun dalam loyang pembakar yang telah disapu sedikit minyak masak, biarkan doh mengembang sedikit kemudian sapu kuning telur pada setiap permukaan calzone dan cucuk2 sedikit dengan garfu
11. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit. Sejukkan sebelum dihidangkan.

Saiz hidangan:4 orang
Waktu memasak:30 hingga 40 minit
Cara memasak: Bakar
Jenis masakan: Sajian berasal dari Itali
Keistimewaan: Inti yang lazat dengan kulit yang lembut

Info chef : Doh juga boleh dikelim seperti karipap di kelilingnya

5. SLOPPY JOE

BAHAN-BAHAN:

  • 1 kg daging cincang
  • 3 ulas bawang putih | dicincang
  • 1 biji bawang besar holland |dicincang
  • 1 cawan sup tomato
  • 1 cawan puri tomato
  • ½ cawan sos cili
  • 1/3 cawan gula perang
  • 3 sudu besar kicap
  • 2 sudu makan | boleh letak lebih jika suka
  • 12 biji bun burger

CARA MEMASAK :
1. Tumis bawang besar, bawang putih hingga sedikit garing.
2. Masukkan daging cincang dan goreng hingga masak.
3. Campurkan semua bahan-bahan lain dan reneh 20 minit. Kacau sekali sekala
4. Sudukan daging cincang di atas roti burger.
5. Siap untuk dihidangkan.

Saiz hidangan: 12 biji burger
Waktu memasak:30 hingga 35minit
Cara memasak: Tumis
Jenis masakan: Burger
Keistimewaan: Tidak menggunakan kepingan daging burger sebaliknya daging cincang yang dimasak lazat

Info chef : Berbeza dengan burger daging biasa, sloppy joe burger hanya dilapisi daging cincang yang dimasak tanpa perlu meletakkan bahan lain. Anda boleh menambah keju jika suka.

RESIPI : CHEF MUHAMMAD AIZAT SHA’RANI, CHEF NADZIRAH ABDUL RAZAK DAN CHEF FARIBUS ANAK KANDAU

TERIMA KASIH : MR PRABHA, SG ACADEMY, Lot D-00-03A, Putra Majestik , Jalan Kasipillay, Off Jalan Ipoh, Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan