Nak makan Yee Mee Sizzling tak perlu makan di luar, kalau boleh buat sendiri di rumah. Takda ‘hot plate’ pun bukan masalah, boleh je buat guna kuali biasa, rasas sama je, yang penting rajin dengan tidak je. Tak percaya anda boleh cuba buatnya sendiri ikut resipi yang disediakan ini. Mudah, sedap, jimat dan paling penting korang lebih selamat makan di rumah.

RESEPI YEE MEE SIZZLING (UNTUK 3 ORANG)
BAHAN-BAHAN:
3 gulung yee mee
5 ulas bawang putih | dicincang halus
1/2 inci halia | dicincang halus
Ayam | dipotong kecil
6 kuntum cendawan shitake kering | direndam hingga lembut dan dipotong 4
4 biji cili kering | dipotong-potong
4 sudu makan sos tiram
3 sudu makan kicap cair
3 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 sudu teh minyak bijan
2 sudu makan tepung jagung + secawan air
Minyak untuk menumis
4 cawan air

Sedikit sawi | celur
3 biji telur

IKLAN

CARA MEMBUAT:

IKLAN
IKLAN
  1. Tumis bawang putih, cili kering dan halia hingga wangi.
  2. Masukkan ayam, goreng sebentar hingga ayam agak masak dan empuk.
  3. Masukkan 4 cawan air. (Kalau nak kuah banyak, boleh tambah air).
  4. Masukkan sos tiram, kicap cair, kicap pekat dan serbuk lada hitam.
  5. Biarkan mendidih dan ayam masak. Masukkan cendawan. Biarkan 2 – 3 minit.
  6. Masukkan air tepung jagung. Gaul rata dan kuah akan pekat.
    Masukkan minyak bijan, gaul rata. Tutup api.
  7. Bila dah nak dihidangkan, masukkan 2 senduk kuah ke dalam kuali kecil. Masukkan 1 gulung yee mee, sayur sawi dan pecahkan sebiji telur.
  8. Jika perlu, tambahkan lagi kuah. Biarkan mee lembut dan telur separuh masak.
  9. Tutup api dan angkat Yee Mee dan sedia dihidangkan panas-panas.

Kredit: Resipi Viral Terbaik

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI