Cendawan enoki, selain dimasukkan ke dalam sup sayur atau makan stimbot, sedap juga digoreng tepung bersama wantan. Rangup betul dalam setiap kunyahan. Anak-anak pasti suka.

Nak buatnya pun mudah sahaja. Cuma perlu tiga bahan. Ikuti resipi mudah perkongsian daripada Aishah Masri untuk membuat Wantan Cendawan Enoki Goreng Tepung. Sesuai dijadikan kudapan minum petang ataupun ketika sarapan.

BAHAN-BAHAN:

Cendawan enoki 

Kulit wantan – Boleh beli online di sini

Tepung goreng serbaguna Bestari – Boleh beli online di sini

Wantan Cendawan Enoki Goreng Tepung Rangup, Guna 3 Bahan Je

CARA MEMASAK:

Buangkan akar cendawan, cuci dan leraikannya.

Kemudian, toskan sehingga airnya kering.

Setelah itu, balut dengan kulit wantan seperti di dalam gambar. Lekatkan kulit wantan menggunakan air sahaja.

Wantan Cendawan Enoki Goreng Tepung Rangup, Guna 3 Bahan Je

IKLAN

Kemudian, bedakkan dengan tepung Bestari. Tak perlu guna telur.

Wantan Cendawan Enoki Goreng Tepung Rangup, Guna 3 Bahan Je

Apabila minyak dah panas, bolehlah goreng cendawan sehingga masak kekuningan.

Wantan Cendawan Enoki Goreng Tepung Rangup, Guna 3 Bahan Je

Siap. Mudah sangat sangat membuatnya. Kruk kruk kruk. Rangup. Cicah pula dengan sos cili Thai. Sedap!

Wantan Cendawan Enoki Goreng Tepung Rangup, Guna 3 Bahan Je

Selamat mencuba.

IKLAN

Kredit: Aishah Masri

Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Resipi Nasi Daging Ekspres Paling Mudah, Guna 1 Bahan Penting Ini

Agar-agar Pandan Kelapa Penuh Isi, Sedap Makan Sejuk-Sejuk

Popia Ayam Kentang Laku Keras, Resipi Dihalalkan Boleh Buat Niaga

Begini Buat Tauhu Sumbat Ayam Lada Hitam Sedap dan Menyelerakan

IKLAN

Crab Rangoon Cicah Sos Creamy Hijau Ala Thai, Satu Memang Tak Cukup

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI