Ada yang suka makan Chinese food ke? Terutamanya dimsum, wantan, siumai atau dumpling. Lembut dan cukup rasa, makan panas-panas. Memang sedap.

Perkongsian resipi daripada Tahrunnisah Jali, nampaknya boleh membantu anda di luar sana untuk hilangkan rasa rindu dengan Chinese food ni.

Insya-Allah, siapa yang suka makan kali ni dah boleh buat sendiri dari penyediaan kulitnya sehingga ke intinya. Insya-Allah halal lagi suci.

BAHAN KULIT DIMSUM /WANTAN/SIUMAI/DUMPLING

250gm wheat starch/ tepung tang mein (boleh didapati di bakery) atau nak guna tepung gandum pun boleh
80gm tepung ubi – beli online di sini
200-220ml air panas mendidih*
sedikit garam*
1 ½ sudu besar minyak masak*

CARA ADUNAN

IKLAN

1. Dalam bekas, satukan wheat starch dan tepung ubi.
2. Kemudian masukkan air panas, garam dan minyak yang dicampur sekali sedikit demi sedikit sehingga adunan tak lekat di tangan (macam buat kulit karipap).
3. Uli hingga sebati. Kemudian biarkan sebentar selama 20 minit dalam bekas tertutup supaya doh tak keras.

BAHAN INTI:

2 keping dada ayam*
12 ekor udang | dibuang kulit*
2 sudu besar tepung jagung – beli online di sini
1 sudu besar kicap cair – beli online di sini
1 biji sederhana besar lobak merah | dipotong dadu kecil – beli online di sini
Sedikit daun bawang sekali dengan batangnya | dipotong halus 
2 ulas bawang putih | dicincang halus/ditumbuk halus – beli online di sini
Garam, gula
1 biji bawang merah yang bersaiz kecil | dipotong dadu – beli online di sini
2 sudu kecil minyak bijan – beli online di sini
1 sudu kecil sos tiram – beli online di sini
Sedikit lada sulah /lada hitam
Lada besar | dipotong kecik-kecil
1 biji telur ayam (dipukul dahulu)

CARA-CARA:

1. Kisar ayam dan udang yang telah dibuang kulitnya hingga hancur.
2. Masukkan garam dan sedikit gula sebagai penambah perasa.
3. Masukkan telur , lada sulah minyak bijan, sos tiram dan semua sayur. Kacau pakai senduk sahaja.

CARA PENYEDIAAN:

IKLAN

1. Mula-mula panaskan dahulu periuk pengukus.
2.Sediakan penggelek doh, acuan bulat dan inti.
3. Ambil sedikit doh. Bulatkan dan tekan. Dengan menggunakan penggelek, lenyekkan. Jangan terlalu nipis. Ketebalan seperti kita nak buat kulit karipap. Tekap dengan acuan bulat.


4. Letak sedikit adunan inti dan mula melipat. Buat sampai habis. Manakala bentuk siew mai terpulang pada anda.


5. Lapik siew mai dan dumpling dengan plastik untuk elakkan ia melekat pada periuk kukusan. Kukus selama 5-7 minit.


6. Jika nak goreng, siap dibentuk boleh terus digoreng dalam minyak panas.
7. Sedia dihidang dengan sos thai atau boleh juga dibuat sup. Mana-mana yang anda suka. Selamat mencuba.

IKLAN

Kredit resipi: Tahrunnisah Jali

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Tak Tahu Nak Masak Apa? Boleh Ikut Resipi Lelaki Ini, Memang Terangkat!

Ini Rahsianya Buat Sotong Celup Tepung Rangup & Tak Hancur

Menu Berasaskan Sambal Yang Boleh Bangkitkan Selera Makan Anda!

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official