Kuih Lepat Jagung ni memang sedap. Manis, lemak dan ada rasa jagung segar. Uniknya, kuih ini dibungkus menggunakan kulit jagung. Memang ‘rare’. Tapi jangan risau, jika tiada kulit jagung tu, boleh je guna daun pisang. Jom ‘try’! Kuih tradisi orang lama ni memang sedap. Tak rugi kalau kita cuba. Opah Mas Cotek ada kongsikan resipinya. Selamat mencuba! Anda pasti sukakan rasanya.
CARA MASAK KUIH LEPAT JAGUNG SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
- 4 tongkol jagung – diparut
- 1 tongkol jagung – dihiris kasar
- 1 cawan tepung beras – beli online disini
- 1/2 cawan tepung jagung – beli online disini
- 1/2 cawan tepung gandum – beli online disini
- 1/2 cawan gula pasir – beli online disini
- 2 cawan santan pekat – beli online disini
- Kulit jagung secukupnya untuk membungkus
CARA MEMASAK:
1.Satukan kesemua bahan dan kacau sehingga sebati.
2.Dengan api perlahan, masak adunan sehingga pekat. Pastikan sentiasa dikacau. Angkat dan ketepikan.
3.Sediakan kulit jagung, sudukan 1 sudu makan adunan.
4.Bungkus kulit jagung dan kemaskan. Cara opah lipat, gulung dan selisihkan daun sebelah bawahnya, kemudian ikat menggunakan kulit jagung yang disiat halus.
5. Susun lepat dalam periuk kukusan dan kukus selama 20 minit.
6. Angkat dan sejukkan Kuih Lepat Jagung terlebih dahulu sebelum dinikmati.
INFO: Pilih kulit jagung bersaiz besar untuk membungkus. Boleh juga guna daun pisang.
Kredit resipi & foto: Opah Mas Cotek
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Lima Kuih Tradisi Tanpa Telur. Hilangkan Kebimbangan Si Alergi
Bagi mereka yang mudah mendapat alergi , telur adalah satu ramuan makanan yang patut dielakkan. Terdapat banyak koleksi menu kuih muih tradisi yang tidak mengandungi telur. Jadi sesuai sangat bagi mereka yang alergi.
Dahlah sedap kosnya pula sangat menjimatkan. Boleh jamu famili sampai puas dan kenyang. Jom semak resipi dari Chef Fame Taufiq Fakarudin dari UOW Malaysia KDU University College
1. PULUT DAKAP @ PULUT PISANG
BAHAN-BAHAN :
- 400gm beras pulut | direndam selama sejam bersama beberapa titik pewarna
- 250gm santan pekat
- 50gm gula
- 15gm garam
- 5 biji pisang raja @ secukupnya
- Daun pisang secukupnya | dilayur
- Beberapa helai tali untuk mengikat
- Beberapa titik pewarna jika suka
CARA MEMASAK:
1. Panaskan air didalam periuk kukus
2. Keringkan beras pulut yang telah direndam.
3. Letakkan di atas dulang yang dilapik daun pisang dan kukus pulut selama 25-35 minit, separuh atau 3/4 masak
4. Keluarkan pulut yang dikukus dan gaulkan santan, gula dan garam sebati
5. Layukan daun pisang untuk dibuat pembalut
6. Kupas kulit buah pisang dan belah 2 pisang secara melintang/memanjang
7. Letak sebanyak 120gm pulut tadi ditengak daun pisang secara melintang,ratakan.
8. Letakkan buah pisang yang dipotong di tengah tengah pulut.
9. Lipat 2 daun pisang tapi pastikan pulut membalut buah pisang
10. Gulungkan daun pisang, pastikan pulut dan buah pisang berada ditengah
11. Lipatkan kiri dan kanan daun pisang tadi dan pastikan balutan tadi kemas dan padat
12. Ambil 2 biji kuih yang telah dibalut tadi dan satukan kuih tadi, atas dan bawah
13. Ikat keliling 2 kuih dengan tali untuk dijadikan satu,pastikan ikatan kuat dan kemas
14. Letakkan di atas dulang dan kukuskan selama 10-15 minit
15. Keluarkan dari pengukus dan sedia untuk dihidang
Saiz Hidangan : 10 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Gandingan rasa lemak pulut dan pisang yang manis
Anggaran kos : RM 12
INFO CHEF : Elok pilih pisang raja sebab tak mudah lembik macam jenis pisang lain.
2. KACANG KASTURI
BAHAN-BAHAN:
Bahan inti kacang hijau:
- 250gm kacang hijau | direbus empuk
- 150gm kelapa parut
- 180gm gula
- Garam secukup rasa
- Minyak masak untuk menggoreng
Bahan bancuhan tepung:
- 200gm tepung gandum
- 100gm tepung beras
- 5gm garam
- 5gm gula
- 2gm serbuk kunyit
- 50ml air kapur
- 300ml air
CARA MEMASAK:
Cara masak inti :
1. Gaulkan kacan hijau bersama kelapa parut, gula dan garam sehingga sebati
2. Kepalkan adunan tadi sebesar bola gof dan tekan setebal 10mm
Cara memasak kuih kasturi:
1. Bancuh kesemua bahan adunan di dalam balang pengisar, kisar sehingga sebati.
2. Panaskan minyak di dalam kuali
3. Celupkan kepalan kacang hijau tadi ke dalam adunan tepung
4. Goreng sehingga kuning keemasan
5. Sedia dihidangkan
Saiz Hidangan : 10 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Gandingan rasa lemak pulut dan pisang yang manis
Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Ada yang panggil kuih kasturi, kuih kacang hijau atau kuih rengas tapi cara memasaknya sama sahaja. Rasa inti kacang hijau berkrim dan bancuhan tepung diluar merangupkan kuih ini.
3. APAM ENO BERAS
BAHAN-BAHAN
Bahan Apam:
- 400gm tepung beras
- 200gm nasi sejuk
- 500ml air
- 10gm yis kering
- 60gm gula
- Garam secukup rasa
- 1 paket ENO
- Beberapa titik pewarna
Bahan kelapa parut :
- 2 biji kelapa parut | ambil yang putih sahaja
- Garam secukup rasa
*Gaulkan
CARA MEMASAK:
1. Campurkan nasi, gula, air dan yis ke dalam pengisar dan kisar sehingga halus
2. Tuangkan ke dalam bekas tepung beras dan gaul sehingga sebati
3. Perap adunan tadi selama 2-3 jam di dalam bekas yang tertutup.
4. Campurkann ENO kedalam adunan dan bahagikan kepada dua adunan
5. Campurkan satu adunan pewarna merah
6. Masukkan adunan merah kedalam acuan yang disapukan sedikit minyak dan paipkan adunan putih keatas/ke dalam adunan merah
7. Kukus selama 10-15minit
8. Sedia untuk dihidangkan dan taburkan kelapa parut pada apam yang telah dimasak
Saiz Hidangan : 12 orang
Waktu memasak : 5 jam 20 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Eno dan tapai menjadikan tekstur apam gebu dan lembut lagi enak
Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Kukus sekejap kelapa parut agar tahan lama dan tak cepat basi.
4. CARA BERLAUK
BAHAN-BAHAN :
Bahan Inti :
- 200gm daging | dikisar
- 60gm serbuk kari
- 60ml air
- 50gm bawang putih | dicincang
- 120gm bawang besar | dipotong dadu kecil
- 20ml minyak masak
- Garam dan lada sulah secukupnya
- 5gm gula
Bahan hiasan :
- 100gm cili Merah
- 50gm bawang goreng
- 50gm daun bawang
- 50gm daun sup
Bahan adunan kuih cara :
- 200gm tepung gandum
- 450ml santan cair
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Serbuk kunyit secukupnya
CARA MEMASAK :
Cara masak inti:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, bawang besar sehingga kekuningan
2. Masukkan rempah kari yang dicampurkan air dan masak sehingga pecah minyak
3. Masukkan daging bersama lada sulah dan kacau sehingga air kering
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa
Cara masak kuih :
1. Bancuh kesemua bahan adunan di dalam balang pengisar, kisar sehingga sebati.
2. Panaskan loyang dan sapu sedikit minyak, tuang adunan ke dalam acuan
3. Sudukan inti ke atas adunan tadi, kemudian taburkan bahan hiasan di atas inti
4. Tutup Loyang dengan penutup
5. Masak selama 4-5minit diatas api yang perlahan
6. Cungkilkan kuih cara yang telah masak dan hidangkan apabila sejuk
Saiz Hidangan : 10 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Inti daging menjadikan ia kuih yang mengenyangkan
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Boleh juga menggantikan daging dengan ayam atau tuna. Tapi daging pilihan yang paling sedap.
5. KUIH JONGKONG
BAHAN-BAHAN :
Bahan hijau manis :
- 200gm tepung beras
- 600gm santan cair
- 25gm gula
- 30gm garam
- 10 helai daun pandan
- 150gm gula kabung/Melaka, dihiris halus
Bahan putih pekat :
- 200gm santan pekat
- 30gm tepung jagung
- Garam secukup rasa
Daun pisang untuk membalut | potong sebesar 2 inci
CARA MEMASAK :
1. Kisarkan santan cair bersama daun pandan, tapis
2. Di dalam pengisar yang sama, kiraskan tepung beras, gula, garam dan santan pandan sehingga sebati
3. Tuang kedalam periuk
4. Kacau dan masak adunan tadi di atas api yang sederhana sehingga pekat
5. Di dalam periuk yang berasingan, kacau dan masak santan pekat bersama tepung jagung dan garam diatas api yang sederhana sehinggan pekat.
6. Potong daun pisang dan layurkan di atas api
7. Letak 1 1/2 sudu besar adunan pekat yang berwarna hijau di tengah tengah daun pisang
8. Taburkan hirisan halus gula Melaka ditengah adunan hijau tadi, sudukan 1 sudu besar adunan hijau untuk menutupi gula Melaka tadi
9. Sudukan pula satu sudu besar adunan pekat putih ke atas adunan hijau tadi
10. Lipatkan daun pisang keatas, pastikan adunan tadi berada di tengah-tengah daun pisang
11. Sekarang lipat bahagian tepi kiri dan kanan daun pisang ke tengah, kemaskan lipat tersebut
12. Dengan mengunakan pencungkil gigi atau lidi buluh yang dipotong pendek, cucuk daun pisang tadi dibahagian atas daun pisang supaya tidak terbuka
13. Panaskan air di dalam periuk kukus
14. Kukus selama 10-15 minit
15. Keluarkan dari pengukus dan sedia untuk dihidang
Saiz Hidangan : 12 orang
Waktu memasak : Sejam
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Kuih tradisional lama yang lemak manis
Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Anda boleh juga mencampurkan sedikit tepung ubi kayu ke dalam adunan kuih.
RESIPI : CHEF FAME TAUFIQ FAKARUDIN
TERIMA KASIH: UOW Malaysia KDU University College, Utropolis Glenmarie
Jalan Kontraktor U1/14, Seksyen U1, Glenpark U1, Shan Alam, Selangor
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI:
Masak Sendiri Macam-Macam Menu Tempe Sedap Ni, Jimat Berbaloi.
Kuih Badak Kubang & BungaTelipok, Sedap Sungguh Rasanya.
Biarpun kuih muih moden banyak di pasaran, kuih muih tradisional tetap menjadi pilihan. Antara yang ingin dikongsikan di sini adalah dua menu kuih tradisi negeri Pahang. Kuih bunga Telipok dan Kuih Badak Kubang, Dominasi santan,kelapa dan tepung pulut antara bahan utama yang menjadi penyedapn rasa kuih tradisi ini. Jika anda ingin mencuba berikut resipinya, bolehlah cuba.
KUIH BADAK KUBANG
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung pulut putih
- 2 cawan tepung pulut hitam
- Gula Melaka | potong dadu kecil
- Sedikit air
- Daun pisang secukupnya
BAHAN KUAH PUTIH:
- 1 cawan tepung beras
- 4 cawan santan
- Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1. Campurkan tepung kedua-dua jenis tepung pulut dan campurkan dengan sedikit air.
2. Adun menjadi doh seperti kuih Melaka.
3. Bulat-bulatkan dan letakkan gula Melaka di tengahnya.
4. Susun dalam loyang yang di alas dengan daun pisang yang telah disapu minyak masak.
5. Kukus lebih kurang 10 minit.
6. Keluarkan dan tuangkan bahan kuah putih yang sudah dicampur dan dikacau rata.
7. Kukus lagi selama 10 minit. Angkat dan sejukkan seketika sebelum sedia dihidangkan.
KUIH TELIPOK
BAHAN-BAHAN:
BAHAN UNTUK BUNGA TELIPUK
- 300gm tepung pulut
- Air secukupnya
- Sedikit minyak
- Daun pisang
BAHAN KUAH HIJAU:
- 50 gm tepung gandum
- 10 sudu makan gula pasir
- 750ml santan
- 8 helai daun pandan
- Sedikit pewarna hijau
- Sedikit garam
CARA MEMASAK:
- Untuk bunga telipok putih: Bancuh tepung dengan air sehingga bancuhan tidak lekat ditangan.
- Kemudian bentuk bulat dan empat segi bunga telipot dan lubang di tengah.
- Susun dalam loyang beralaskan daun pisang
- Untuk kuah hijau, satukan semua bahan dan kacau rata.
- Kemudian tapiskannya.
- Tuangkan dalam loyang yang disusun dengan tepung pulut yang dibentuk seperti bunga telipok.
- Kukus lebih kurang 20 minit.
- Setelah masak, angkat dan sedia dihidangkan panas-panas atau sejuk.
………………
Tujuh Kuih Berbalut Daun Pisang. Sedap DiBawa Berbuka
Jika diimbas dulu-dulu masak kuih-muih banyak yang dibalut daun pisang. Daun pisang ni bukan sahaja aromanya mewangi satu dapur tapi tempias rasanya meresap dalam kuih muih melazatkan lagi kuih -muih.
Tapi yang lebih istimewa, membalut makanan dengan daun pisang juga selamat dan tiada bahan kimia sampingan. Kini jadi trending pasaraya utama di Asia banyak yang sudah menggantikan pembalut plastik dengan daun pisang.
Jom kita cuba masak kuih muih popular yang berbalut daun pisang ni untuk dinikmati masa berbuka.
- PULUT INTI MANIS
BAHAN-BAHANNYA:
Bahan inti :
- 50 gm gula merah
- 2 sudu makan gula pasir
- 1 cawan air
- Garam secukup rasa
- 300 gm kelapa parut /diambil putih sahaja
Bahan pulut :
- 100 gm beras pulut /direndam 3- 4 jam toskan
- 100 ml air
- 50 ml santan
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
- Masukkan gula merah, gula pasir dan air dalam kuali.
- Masak hingga gula larut.
- Masukkan garam dan kelapa parut.Gaul sebati.
- Biarkan agak kering, tutup api dan ketepikan.
CARA MASAK PULUT / PENYEDIAAN :
- Masukkan beras pulut, santan dan sedikit garam ke dalam loyang. Kacau rata.
- Masukkan loyang dalam pengukus dan kukus hingga naik wap
- Angkat dan ketepikan.
- Ambil sedikit beras pulut, letak di atas daun pisang yang telah dilayurkan dan dilap.
- Letakkan inti di atas beras pulut. Bungkus daun pisang kemas-kemas
- Sedia dihidang
Saiz hidangan : 2-3 orang
Masa memasak : 40 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Pulut dimakan dengan kelapa parut manis memang lazat
Anggaran kos : RM 5
INFO CHEF : Memasak dengan membungkusnya dalam daun pisang menambah aroma dan citarasa yang amat membangkit selera.
- KUIH TEPUNG PELITA ASLI
BAHAN-BAHAN :
Bahan lapisan hijau /bawah:
- 1/2 cawan tepung beras
- Secubit kapur makan
- 2 cawan air daun pandan /4-5 helai daun pandan dikisar
- 1 sudu teh gula bagi setiap bekas
Bahan lapisan atas/santan :
- 1/2 cawan tepung beras
- 2 1/2 cawan santan
- Secubit garam
CARA MEMASAK :
CARA MASAK LAPISAN HIJAU/BAWAH:
- Campurkan kesemua bahan lapisan hijau. Panaskan periuk pengukus sehingga airnya mendidih.
- Susun bekas daun pisang dalam periuk pengukus. Isikan satu sudu gula ke dalam bekas, kemudian baru tuangkan campuran tadi sebanyak 1/3 sahaja.
- Kukus selama 15 minit , setelah masak tuangkan pula adunan lapisan santan di atasnya.
CARA MASAK LAPISAN SANTAN/ATAS :
- Satukan semua bahan di atas dan masak atas dapur sambil dikacau hingga keluar wap.
- Tuang atas lapisan hijau tadi dan kukus selama 10 minit.
Saiz hidangan : 30 – 40 biji ikut saiz acuan
Masa memasak : 25 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Sedap dimakan apabila disejukkan dalam peti sejuk , manis bersantan
Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Seperti juga kuih tradisional yang lain ia turut mengalami ubahsuai dalam resipinya. Ada yang dimasukkan tepung jagung tepung kwan hoe dan bermacam-macam lagi.
- KUIH ABUK -ABUK SAGU
BAHAN-BAHAN :
- 2 cawan biji sagu
- 2 cawan kepala parut putih
- 3 sudu makan gula merah
- 3 sudu makan gula pasir
- Garam secukup rasa
- 10 calong daun pisang, lidi penyemat
CARA MEMASAK :
- Basuh sagu dan toskan 5 minit.
- Gaulkan sagu dengan kelapa dan tambahkan garam.
- Campurkan gula merah dengan gula pasir.
- Masukkan dua sudu campuran sagu dalam ke dalam calong daun pisang.
- Kemudian sendukkan 1/2 sudu campuran gula dan disudahi dengan satu sudu campuran sagu.
- Tutup calong dan sematkan dengan lidi. Kukus kuih lebih kurang 10 minit.
- Kuih abuk-abuk siap dihidangkan.
Saiz hidangan : 4- 5 orang makan
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Rasa sagu yang lembut dengan inti gula, pencuci mulut yang sesuai untuk moreh atau memulakan berbuka puasa.
Anggaran kos : RM 6
INFO CHEF : Gunakan sagu biji putih asli. Bahan yang bermutu dan asli menjamin kualiti kuih abuk-abuk yang lebih enak.
- KUIH KOCI PULUT HITAM
BAHAN INTI:
- 2 biji kelapa
- 1 cawan gula merah
- 1/2 cawan gula pasir
- 1 sudu teh garam
- 2 cawan air
- 2 helai daun pandan
- 2 sudu makan tepung gandum
CARA MASAK INTI:
1. Satukan kesemua bahan ( kecuali tepung gandum) dan masak sampai hampir kering.
2. Kemudian masukkan tepung. Kacau rata.
3. Setelah inti kering, padamkan api. Setelah sejuk, cubit inti dan bulat-bulatkan.
NOTA: Jika suka inti manis, lebihkan gula.
BAHAN DOH KOCI:
- 100gm pulut hitam (rendam semalaman & kisar dengan air)
- 500gm tepung pulut
- 3 sudu makan tepung gandum
- Air secukupnya
CARA ADUN DOH:
1.Tapis pulut hitam yang dikisar tadi untuk dapatkan patinya. Kalau nak mudah guna je tepung pulut hitam tapi rasanya akan jadi lain. Maka ikut citarasa masing-masing.
2.Kemudian campurkan dengan bahan-bahan lain. Uli hingga menjadi doh. Tekstur doh seakan nak buat onde-onde ( buah melaka).
BAHAN SANTAN:
- 1/2kg santan
- 2 cawan air
- 1 sudu teh garam (kalau suka masin lebihkan jumlahnya)
- 3 sudu makan tepung jagung
- 3 sudu makan tepung beras
CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan dalam periuk. Kacau sebati.
2. Kemudian masak guna api sederhana hingga pekat.
BAHAN LAIN:
- Daun pisang secukupnya – bersihkan dan potong empat segi
CARA PENYEDIAAN KUIH KOCI:
1. Didihkan air dalam periuk dan siapkan daun pisang.
2. Ambil doh dan letak inti yang telah dibulat-bulatkan. Masukkan doh ke dalam air mendidih.
3.Setelah doh timbul, toskan dan letak ke dalam adunan santan yang dah dimasak tadi.
4. Golek-golekkan doh dalam santan hingga rata dan bersalut.
5. Letak doh koci atas daun pisang.
6. Bungkus dengan elok dan buat hingga habis adunan.
Kredit resipi & foto: Izza Howzin
5. KUIH NAGASARI
BAHAN-BAHANNYA:
1 cawan tepung beras
5 cawan santan
2 camca besar penuh tepung jagung
2 camca besar rata gula
1/2 camca teh garam
Pisang raja secukupnya (sebiji dibelah 2)
Daun pisang secukupnya
Pisang nangka (atau apa shj yg sedap)
.
CARA MEMASAKYA 🙂
1. Satukan tepung beras, santan, gula, garam dan tepung jagung, kacau rata dengan whisk hingga rata.
2. Tapis bancuhan tadi ke dalam periuk. Kacau tanpa henti atas api sederhana hingga pekat dan kental.
3. Kemudian matikan api. Biar suam.
Ambil daun pisang yang telah dilayur dan potong pada saiz sesuai.
4. Letak 1 1/2 camca besar adunan tepung, ratakan. Letak 1/2 bahagian pisang raja.
5. Letak sedikit lagi adunan tepung atas pisang dan kemaskan. Balut seperti membungkus lepat pisang. Buat hingga siap
6. Kukus atas air menggelegak selama 30 minit atau hingga masak. Biar kuih sejuk sepenuhnya sebelum dihidangkan untuk berbuka puasa….
Kredit :FB : Buku Resipi Online
6.PULUT PANGGANG
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg beras pulut (rendam semalaman)
- 1 liter santan cair
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1.Basuh beras pulut dan toskan. Kukus beras pulut setengah masak. Masukkan santan dan garam. Kacau rata.
2.Biarkan masak dan ketepikan.
BAHAN INTI:
- Minyak masak untuk menumis
- 2 biji bawang merah (kisar)
- 2 ulas bawang putih (kisar)
- 50 gram udang kering (rendam dan kisar)
- 2 sudu makan cili boh
- ½ biji kelapa parut
- 1 sudu makan serbuk jintan manis (sangai dan kisar)
- 1 sudu makan serbuk jintan putih (sangai dan kisar)
- 1 batang serai (kisar)
- 1 cm lengkuas (kisar)
- 1 cm kunyit (kisar)
- 1 cm halia (kisar)
- Garam secukup rasa
- Daun pisang untuk membungkus
CARA MEMASAK:
1.Tumis bawang merah dan bawang putih.
2.Masukkan udang kering. Kacau seketika. Masukkan cili boh dan kacau lagi.
3.Masukkan bahan-bahan lain. Kacau lagi sehingga kering.
4.Angkat dan biarkan seketika.
CARA PENYEDIAAN:
1.Ambil daun pisang yang telah dilayurkan. Sapukan sedikit minyak masak.
2.Letakkan sedikit beras pulut. Letakkan inti. Balut kemas.
3.Bakar sehingga masak. Sedia dimakan.
INFO CHEF: Inti yang sedap menjadikan pulut panggang anda lebih hebat rasanya.
7. LEPAT LIAT TOK MANEH 1960an
.
- 1 Kg tepung pulut
- 3 cawan Gula merah
- 2 1/2 cawan gula pasir (terpulang kalau nk manis letak lebih)
- 3 biji kelapa (perah amik santan )/ 5 cawan
- Sedikit garam
- Daun pandan
Cara-cara:
1. Campur gula merah, gula pasir, santan , garam & daun pandan dan masak sehingga mendidih. Dah mendidih tutup api. Biarkan sejuk. Dah sejuk tapis.
2. Masukkan tepung dalam besen, kemudian masukkan bahan2 yg dimasak td (No 1). Kacau sampai hancur semua tepung tu.
3. Balut dalam daun pisang (daun pisang kena sapu minyak supaya x melekat) lepas tu kukus 15-20 minit.
NOTA: Kalau yang ade kelapa macam mana pulak yer?… Kalau yang ada kelapa. Hanya parut kelapa. Tambah sedikit garam. Letak acuan atas daun pisang. Kemudian letak inti kelapa lepas tu balut sampai inti kelapa tu tak kelihatan.
ANDA PASTI MENYUKAI RESIPI INI :
Eh, Sedapnya Kekacang Bila Dijadikan Ramuan. Ni 5 Cara Memasaknya…
DAN JUGA VIDEO INI :