Lepat Sagu memang sedap. Rasa lemak-lemak manis, memang sesuai sangat dijadikan sajian untuk minum petang malah boleh juga dinikmati pada bila-bila masa. Bagi anda yang suka makan kuih tradisional ni, resipi perkongsian saudari Opah Mas Cotek ni antara yang mudah boleh dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.

 

CARA MEMASAK KUIH LEPAT SAGU YANG MUDAH & SEDAP

Lepat Sagu Tanpa Tepung Gandum, Tak Perlu Kukus. Mudah & Sedap!

BAHAN-BAHAN:

 

CARA MEMASAK:

1.Didihkan air dalam periuk. Masukkan sagu.

2.Masak sagu hingga jernih. Kemudian tos, basuh dan ketepikan.

3. Satukan tepung jagung, tepung Hoen Kwe, santan, gula dan garam. Sebatikan.

4. Masukkan daun pandan. Masak guna api perlahan hingga adunan jadi berkilat (letup-letup).

5. Masukkan sagu. Sebatikan dan terus tutup api.

IKLAN

6. Ambil daun pisang dan bungkus adunan Lepat Sagu tadi ketika masih panas. Lakukan hingga habis.

Lepat Sagu Tanpa Tepung Gandum, Tak Perlu Kukus. Mudah & Sedap!

7. Sejukkan Lepat Sagu dalam peti sejuk terlebih dahulu sebelum sedia untuk dinikmati.

Lepat Sagu Tanpa Tepung Gandum, Tak Perlu Kukus. Mudah & Sedap! Lepat Sagu Tanpa Tepung Gandum, Tak Perlu Kukus. Mudah & Sedap!

Lepat Sagu Tanpa Tepung Gandum, Tak Perlu Kukus. Mudah & Sedap!

Kredit resipi & foto: Mas Cotek

 

IKLAN

 

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:  

Nampak Sedap! Resipi Kerang Masak Cili Ala Sheila Rusly

Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je

Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji  

IKLAN

Sangat Sedap, Resipi Sambal Lada Bilis Extra Pedas

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI