Sekaya Telur; antara kuih tradisi kegemaran orang Pantai Timur terutamanya di negeri Kelantan. Agak sukar untuk mendapatkan kuih ini di bulan-bulan biasa namun jika di bulan puasa, anda boleh mendapatkannya dengan mudah. Teringin nak makan? Jom cuba resipi Sekaya Telur perkongsian saudari Imah Rahman. Nampak mudah dan sedap!
RESIPI SEKAYA TELUR
BAHAN-BAHAN:
Ads
10 biji telur gred B @ C
1 keping nisang @ manisan @ 1 ketul gula melaka
1/2 cawan gula
1 1/2 cawan santan pekat
Secubit garam
Sedikit esen vanilla
CARA MEMASAK:
1. Campurkan santan bersama gula dan manisan. Kacau hingga larut. Manisan perlu dipotong kecil dan dikisar halus terlebih dahulu supaya ia senang larut.
2. Masukkan telur. Kacau perlahan ( jangan pukul) hingga sebati.
3. Tambahkan garam dan esen vanilla. Sebatikan.
4. Tapis campuran dan tuang ke dalam loyang. Kukus lebih kurang 25-30 minit atau hingga masak. Cucuk guna lidi, jika tidak melekat ia menandakan kuih telah masak.
5. Simpan seketika Sekaya Telur dalam peti sejuk sebelum dinikmati.
Peminat lasagna boleh try buat lasagna guna biskut cracker ni. Nampak macam senang nak buat. Rasanya pun mesti rangup-rangup sikit kan? Jom try. Tak susah pun.
LASAGNA BISKUT CRACKER
BAHAN PERAP INTI
1 tiub daging cencang
3 ulas bawang putih
1 inci halia
4 sudu serbuk kari
Sedikit lada sulah
Garam secukup rasa
Sedikit minyak masak untuk menumis
1 biji bawang Holland (untuk menumis nanti)
CARA PERAP INTI DAGING
1. Satukan semua bahan inti (kecuali minyak masak dan bawang holland) dalam sebuah bekas.
2. Perapkan sekejap dalam lebih kurang 5 minit.
3. Sediakan kuali dan panaskan sedikit minyak untuk menumis.
4. Potong dadu bawang Holland. Tumis sekejap dan masukkan inti daging perap tadi.
5. Masak hingga garing. Bila dah masak ketepikan.
BAHAN UNTUK DILAPIS
1 cawan susu cair
1 cawan santan
1 cawan air
Marjerin | untuk sapu pada loyang
1 pek biskut cracker
10 biji telur ayam | pecahkan dan kacau
Sedikit daun bawang / daun sup
Hirisan cili
Parutan keju
CARA CELUP & LAPISKAN BISKUT
1. Siap buat inti, kita nak melapis pula. Lebih kurang macam buat cheesekut.
2. Satukan susu cair, santan dan air dalam periuk. Panaskan.
3. Sementara itu, boleh lapik loyang dengan aluminium foil. Sapukan marjerin keliling loyang 8 inci.
4. Celup biskut cracker dalam adunan susu dan santan tadi. Jangan lama nanti biskut lembik. Susun dalam loyang.
5. Letak inti daging. Ratakan telur di atas inti daging. Tambahkan daun bawang atau daun sup dan cili yang dihiris.
6. Letakkan sedikit parutan keju jika suka.
7. Letak telur lagi.
8. Ulang langkah 4 hingga 7 sampailah habis biskut dan inti daging.
9. Bakar pada suhu 170 selama 40 minit atau ikut kapasiti oven masing-masing.
10. Selesai membakar, hiasilah topping lasagna ikut kreativiti masing-masing.
Tidak lengkap hari anda tanpa peneman hidangan minum petang. Setiap dari kita mempunyai citarasa yang berbeza , ada yang menggemari kuih manis dan sebaliknya. Apa-apa pun makan manis biarlah berpada- pada, jangan sampai potong kaki pula gara-gara gula yang tinggi. Lebihan roti boleh diolah menjadi pemanis mulut yang ringkas dan senang. Puding roti yang lembut dan gebu dengan rasa lemak keju dan coklat yang enak buat anda rasa puas tatkala menikmatinya.
PUDING ROTI BERKEJU
BAHAN-BAHAN
10 keping roti
2 cawan susu segar
1/2 cawan gula perang
250 gram krim keju
1 biji telur
Coklat cip
Vanila Essence
CARA MENYEDIAKAN:
Potong 4 roti dan susun dalam loyang hingga habis.
Tuangkan susu segar atas roti. Rendam dalam 15 minit.
Pukul cheese sampai gebu dan masukan telur. Pukul lagi.
Dalam bekas yang lain masukkan gula perang dan essen vanila. Pukul lagi hingga sebati.
Masukkan adunan cheese ka atas roti dalam loyang tadi.
Taburkan coklat cip diatas roti
Bakar suhu 180 darjah, lepas 20 minit, turunkan ke 150 darjah. Bakar dalam masa 40 minit.
Kite panggil kuih bakar pandan..ade yg panggil bingka tepung…suka yg jenis kosong camni..x letak bijan…
x kisah la tu..janji sodap..kuih peberet seisi keluarga ni. Saya ikut resepi ni tau…boleh la cube…
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 biji telur
1 cawan gula..kurangkan kalau x nak.manis
1 cwn air pandan
2 1/2 cwn santan
sedikit garam
Cara memasak:
Campurkan semua bahan..kacau
Nak bagi sebati saya blend kejap.
Lepas tu boleh le dimasukkan dlm loyang dan dibakar
Oven suhu 200 selama 1 jam…kalau nak kerak lebih bakar la lama sikit ye…
Kuih cara jagung ini adalah olahan dari kuih cara berlauk yang asalnya pedas.Menggunakan jagung manis berkrim, kuih ini bukan saja lembut dan gebu, tapi...