Sekali sekala kita ubah selera dengan menu ala western sikit untuk hidangan sarapan pagi.
Buat penkek untuk anak-anak, mesti mereka suka dan boleh bertambah makannya.
Resipi yang dikongsi Siti Nor Zainab Taib ini, sangat mudah untuk dicuba dan sekejap je dah siap.
PENKEK GEBU
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung gandum – beli online di sini
1 cawan susu segar/ susu full cream/ susu cair – beli online di sini
1 ½ sudu gula – beli online di sini
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanila
1 biji telur
2 sudu besar minyak jagung/ mentega yang dicairkan/minyak masak
TONTON Kek Batik Milky Cheese Horlick, Memang Sedap
TONTON Sizzling Yee Mi, Sedap & Mudah
CARA MENYEDIAKAN:
1. Satukan semua bahan di atas dalam bekas. Kacau rata sehingga tepung tidak berketul-ketul.
2. Biarkan dalam 10-15 minit, untuk bagi penkek gebu sikit nanti.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
3. Cedokkan sesenduk kecil adunan ke atas kuali non stick pan yang panas dan guna api sederhana. Tak payah guna minyak pun.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
4. Bila adunan dah timbul lubang-lubang kecil di atas macam dalam gambar, balikkan penkek. Tunggu seketika, barula angkat sebab dah masak.
5. 1 adunan boleh buat dalam 8 keping penkek. Masa memasak untuk setiap penkek pun dalam 2 minit.
Kredit resipi: Siti Nor Zainab Taib
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Ropa Inti Daging, Mudah Je Nak Buat Kuih Warisan Orang Terengganu Ni
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Terasa Nak Makan Daging Bakar Balut Daun Salad Macam Dalam Dram Korea Tu? Ha…Cuba Resipi Mudah Ni.
Rasa nak makan daging bakar balut daun salad macam dalam drama Korea tu? Ha…cuba resipi mudah ni. Maklumlah, kalau makan di restoran, harganya boleh tahan mahal. Makan berdua pun bil boleh mencecah ratusan ringgit. Jadi kalau nak makan puas-puas, boleh sediakan sendiri di rumah. Satu ‘family’ boleh rasa.
BAHAN PERAPAN DAGING:
- 1-2kg bahagian knuckle , top side atau sirloin untuk penuh rasa daging
(Potong nipis. Untuk mudah potong, biarkan dia masa 20-30% sejuk dan potong nipis.)
Sos perapan:
- 4 ulas sederhana bawang putih
- 1 sudu teh ketumbar
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 2 batang serai kecil
- 1 sudu teh halba
- 1 1/2 sudu makan gula merah
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh serbuk perasa
- 3/4 cawan air
- 2 sudu makan madu
- 2 sudu makan kicap masin
- 1 sudu makan minyak masak
- Sudu teh serbuk ketumbar
- Sedikit serbuk lada putih
- 1/2 biji lemon
CARA MEMASAK:
1. Tumbuk bawang putih, ketumbar, halia, lengkuas, serai dan halba hingga hancur.
2. Masukkan lagi 1 1/2 sudu makan gula merah , 1 sudu teh garam 1 sudu teh serbuk perasa. Teruskan tumbuk. Sos perapan tidak perlu masin sangat kerana ia akan menjadi tidak sedap apabila dibakar.
3. Bila semua bahan dan hancur, keluarkan dan masukkan ke dalam bekas. Tambah 3/4 cawan air, 2 sudu makan madu, 2 sudu makan kicap masin, 1 sudu makan minyak masak dan 1 sudu teh serbuk ketumbar beserta sedikit serbuk lada putih. Perah 1/2 biji lemon. Gaul rata.
4. Panaskn pemanggang dan cairkan sedikit mentega. Guna kuali ‘non stick’ lagi best sebab dia tak hangit.
5. Celupkan daging ke dalam sos perapan dan panggang di dalam kuali. Masak daging ikut citarasa samada nak lembut atau garing.
6. Enak dicicah bersama sos.
BAHAN KICAP SAMBAL:
- 1/2 biji tomato
- 4 biji lada/cili
- 1/2 biji bawang besar
- Kicap masin
- Madu
- Lemon
CARA MEMBUAT:
1. Potong semua bahan dan satukan. Gaul rata.
2. Boleh dinikmati bersama daging bakar.
IDEA RASA:
Daging bakar ni selain dinikmati begitu sahaja bersama sos, anda juga boleh menikmatinya bersama nasi. Bahkan kepingan daging berjus ni juga boleh dibalut dengan daun salad dan nikmati seperti ‘oppa’ Korea makan. Hmm…Sedap!
Kredit resipi & gambar: Cik Ain via MAHN
Buat Sendiri Biskut Tart Nenas Guna Minyak Sapi, Memang Sedap!
Walaupun bulan puasa belum menjengah dan Raya dijangka pada April nanti, namun sudah ramai yang menguar-uarkan iklan biskut raya.
Tak lupa juga ada yang dah mula kumpul dan simpan resipi-resipi biskut raya.
Nah, jom kita cuba resipi biskut tart nenas minyak sapi oleh Puan Habsah Ngah. Mesti sedap kan bila kita buat sendiri biskut raya tahun ni.
BISKUT TART NENAS MINYAK SAPI
BAHAN-BAHAN:
2 ½ cawan tepung gandum – beli online di sini
2 sudu besar tepung jagung – beli online di sini
2 sudu besar susu tepung
1 ½ sudu besar minyak sapi – beli online di sini
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 senduk gula halus/kastor – beli online di sini
1 cawan mentega/planta/marjerin
Sedikit pewarna kuning
1 biji telur+pewarna oren/kuning (untuk disapu atas biskut)
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
CARA MEMBUAT:
1. Kacau mentega/planta, minyak sapi, gula, kuning telur dan esen vanilla.
2. Kacau hingga sebati. Saya guna senduk kayu sahaja. Jangan kacau lama-lama, nanti adunan jadi lembik, banyak nak kena pakai tepung nanti.
3. Masukkan tepung gandum, tepung jagung, tepung susu yang telah diayak bersama terlebih dahulu.
4. Uli manja-manja sampai jadi doh. Adunan memang lembut.
5. Bagi adunan rehat 30 minit atau 1 jam nanti tekstur lagi cantik kalau bagi dia rehat dulu.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
6. Selepas itu, baru boleh dibentuk. Sapu minyak di loyang.
7. Paipkan kulit tart. Letak inti dan gulung. Gulung. Susun atas loyang dan sapu dengan telur tadi.
8. Bakar di dalam ketuhar dengan suhu 160C api atas bawah, selama 15-20 minit. Atau pun kalau nak tahu dah masak, bila tolak dah tak lekat, dah masaklah.
Kredit resipi: Pn Habsah Ngah
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Buat Sendiri Jem Nenas Cara Orang Lama, Puas Hati Warna Cantik
Senang Betul Nak Masak Bendi Sambal Kering Macam Di Restoran
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official:
7 Resipi Kreatif Sayur Boleh Pikat Selera Anak. Mudah, Sedap & Cepat Dimasak
Alang-alang satu keluarga ada di rumah dan sibuk seharian bekerja, ibu-ibu tetap akan meluangkan masa untuk memasak sajian kegemaran yang sihat buat suami dan anak-anak tersayang.
Pasti ada anak-anak yang bertanya, mak boleh ke masak sajian berbeza, tapi masih rasa sedap macam sajian di restoran? Jangan risau. Memang boleh… Inilah rahsianya.
Masakan terutamanya sajian sayuran akan jadi lebih lazat, mudah dan cepat dengan adanya Rasa Sifu™, penambah rasa semua dalam satu dengan bahan perasa lengkap “all in one”, kemanisan tiram dan aroma sedap yang menjadikan masakan anda bertambah lazat!
Nak tahu caranya? Rasa Sifu™ kongsikan 7 resipi sayur yang mudah dan boleh dimasak sepanjang minggu. Tak perlu pening lagi fikir menu. Semua resipi ini pastinya memikat selera.
Semasa memasak, jom sertai Rasa Sifu™ Peraduan Masak & Kongsi dan rebut peluang memenangi hadiah wang tunai bernilai RM500 serta pelbagai hadiah menarik lain setiap minggu bermula 15 Julai hingga 5 September 2021. Wow…Inilah peluang anda untuk masak sedap setiap hari sambil menang hadiah!
HARI ISNIN
OMELETTE LIPAT
Cadangan Hidangan: 4-5 orang
BAHAN-BAHAN A:
- ½ biji tomato – dipotong dadu kecil
- 150gm bayam – dipotong
- 1½ inci lobak merah – dipotong dadu kecil
- ½ biji bawang Holland – dipotong dadu kecil
- 2 ulas bawang putih- dicincang
- 1½ sudu kecil Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu
BAHAN-BAHAN B: DIKACAU SEBATI
- 5 biji telur
- 4 sudu besar susu segar
- 1½ sudu kecil Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang Holland dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan lobak merah, kacau sehingga separuh masak.
3. Masukkan bayam, kacau sehingga bayam lembut.
4. Perasakan dengan Rasa Sifu™ dan ketepikan.
5. Masukkan bancuhan telur, goreng sehingga sedua-dua belah telur masak.
6. Letakkan sayuran tumis tadi di atas telur dan bungkus mengikut lipatan kesukaan anda.
7. Ulang langkah-langkah di atas sehingga bancuhan telur habis.
8. Sedia untuk dihidang.
HARI SELASA
CENDAWAN TUMIS DAUN SUP
Cadangan Hidangan: 4-5 orang
BAHAN-BAHAN:
- 2 sudu besar minyak masak
- 1 biji bawang merah – dihiris
- 2 ulas bawang putih – dihiris
- 100gm lobak merah- dihiris
- 1/4 cawan air
- 200gm cendawan tiram
- 2 tangkai daun sup – dipotong kasar
- 1/2 sudu besar Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak, tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga keemasan.
2. Masukkan lobak merah, kacau sehingga separuh masak.
3. Masukkan air dan kacau sebentar.
4. Masukkan cendawan tiram dan kacau sehingga lembut.
5. Perasakan dengan Rasa Sifu™. Kacau goreng sehingga sebati.
6. Masukkan daun sup dan kacau seketika sebelum tutup api.
7. Sedia untuk dihidang.
HARI RABU
BENDI TUMIS CILI
Cadangan Hidangan: 4-5 orang
BAHAN-BAHAN:
- 3 sudu besar minyak masak
- 15 biji bendi – dipotong serong
- 1/2 cawan air
- 1 sudu besar Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu
BAHAN-BAHAN A: DITUMBUK
- 2 biji bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 5 biji cili merah
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak, tumis bahan-bahan (A) sehingga naik bau.
2. Masukkan bendi dan air. Kacau sebati.
3. Perasakan dengan Rasa Sifu™ dan kacau sekata.
4. Sedia untuk dihidang.
HARI KHAMIS
TAUHU & KACANG PANJANG TUMIS TELUR
Cadangan Hidangan: 4-5 orang
BAHAN-BAHAN:
- 2 sudu besar minyak masak
- 1 keping tauhu putih – dipotong
- 3 biji bawang merah – dihiris
- 2 ulas bawang putih – dihiris
- 1 biji cili merah – dihiris
- 350gm kacang panjang, dipotong 3cm
- 1/4 cawan air
- 2 sudu kecil Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu
- 2 biji telur
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak, goreng tauhu sehingga garing. Ketepikan.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bawang merah, bawang putih dan cili merah sehingga wangi.
3. Masukkan kacang panjang dan kacau sebati.
4. Masukkan air dan kacau seketika.
5. Perasakan dengan Rasa Sifu™.
6. Masukkan telur dan kacau goreng sehingga telur masak.
7. Masukkan tauhu goreng dan kacau sebati.
8. Sedia untuk dihidang.
HARI JUMAAT
SAYUR CAMPUR SAMBAL
Cadangan Hidangan: 4-5 orang
BAHAN-BAHAN A: DIKISAR
- 4 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 6 tangkai cili kering – direbus
- 1/2 cawan air
BAHAN-BAHAN B:
- 4 sudu besar minyak masak
- 1 biji terung – dipotong
- 100gm kacang Panjang – dipotong
- 2 biji kacang botor – dihiris
- 1/2 cawan petai – dibelah dua
- 1 biji cili merah – dihiris
- 1 biji bawang besar – dihiris
- 1 sudu besar Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak, tumiskan bahan-bahan (A) sehingga pecah minyak.
2. Perasakan dengan Rasa Sifu™, kacau rata.
3. Masukkan terung dan kacang panjang, kacau rata sehingga separuh masak.
4. Masukkan kacang botor dan petai. Kacau rata sebentar.
5. Masukkan cili merah dan bawang besar, kacau sehingga sedikit layu.
6. Sedia untuk dihidang.
HARI SABTU
SAYUR KUBIS GORENG
Cadangan Hidangan: 4-5 orang
BAHAN-BAHAN:
- 1 ½ sudu besar minyak masak
- 3 biji bawang merah – dihiris nipis
- 2 ulas bawang putih – dihiris nipis
- 300gm kubis, dipotong
- 80gm lobak merah – dihiris
- 100gm kacang buncis – dihiris serong
- 1/4 cawan air
- 1 sudu besar Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu
- 1 biji cili merah – dihiris serong
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak, tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan kubis, lobak merah dan kacang buncis. Kacau goreng sehingga masak.
3. Masukkan air dan perasakan dengan Rasa Sifu™. Kacau sebati.
4. Taburkan cili merah, kacau rata dan sedia untuk dihidang.
HARI AHAD
SAYUR CAMPUR “RASA SIFU”
Cadangan Hidangan: 4-5 orang
BAHAN-BAHAN:
- 1 ½ sudu besar minyak masak
- 2 biji bawang merah – dihiris tebal
- 2 ulas bawang putih – dihiris nipis
- 80gm udang – dibersihkan
- 80gm lobak merah – dihiris serong
- 80gm jagung muda – dihiris serong
- 80gm kubis bunga
- 180gm brokoli
- 5 sudu besar air
- 1 sudu besar Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak, tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan udang dan kacau goreng seketika.
3. Masukkan lobak merah dan jagung muda. Kacau goreng sehingga separuh masak.
4. Masukkan kubis bunga, brokoli dan air. Kacau goreng sebentar.
5. Perasakan dengan Rasa Sifu™ dan kacau rata.
6. Sedia untuk dihidang.
Dapatkan maklumat peraduan dan resipi-resipi disini: https://www.ajinomoto.com.my/promotion/rasa-sifu-masak-menang