Jagung Cawan adalah snek wajib beli bila berkunjung ke pasar malam. Kalau nak buat sendiri, mudah sahaja caranya. Sesuai bagi anda yang mempunyai anak ramai kerana guna resipi ini, tentunya lebih jimat dan boleh makan puas-puas. Nak tahu cara buat Jagung Cawan lemak manis yang sangat sedap? Saudari Aisyah Humaira ada kongsikan cara-caranya. Selamat mencuba!
RESEPI JAGUNG CAWAN LEMAK MANIS ALA PASAR MALAM
BAHAN-BAHAN:
1 paket jagung sejukbeku
1 tin krimer pekat manis – beli online disini
3 sudu makan marjerin (lebihkan lagi sedap) – beli online disini
Sedikit air & garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Masukkan jagung ke dalam kuali dan masukkan sedikit air. Sukatan air anggaran setengah dari jagung. (RASA: jika ada jagung segar, anda juga boleh menggunakannya. Caranya mudah sahaja. Asingkan isi jagung dari pulurnya kemudian kukuslah sehingga jagung masak dan lembut.)
2. Tutup kuali dan biarkan hingga jagung empuk/masak. Jika air kering, boleh tambah lagi airnya.
3. Akhir sekali masukkan susu pekat manis. Sukatannya mengikut manis yang anda suka.
4. Garam dan marjerin juga dimasukkan secukup rasa.
5. Jika suka keju, boleh parutkan mengikut cita rasa. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Aisyah Humaira
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Kongsi Resipi Mertua. Ayam Percik Kuah Putih Ni Memang Sedap Giler
Masak Sendiri Ayam Panggang Blackpepper Sedap Guna Resipi Ni
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Bahulu Lemon Bentuk Kerang, Sangat Sedap & Lembut!
Sekali sekala, kita alihkan selera buat bentuk bahulu berbeza daripada biasa. Siapa ada perisa lemon lagi.
Perkongsian resipi daripada saudari Keroroyz Royz ini, pasti membuatkan anak-anak tertarik dan terus ngap ke dalam mulut!
CLASSIC FRENCH MADELEINES
(boleh hasilkan 24 biji)
Sumber @cookingsee
BAHAN-BAHAN:
60g tepung naik sendiri – beli online di sini
60g gula kastor (saya kurangkan kepada 50g) – beli online di sini
60g pure butter dicairkan (microwave 20sec)
60g telur / 1 biji telur gred A
2g baking powder – beli online di sini
1 sudu teh lemon zest (bahagian kuning kulit lemon sahaja diparut)
CARA-CARA:
1. Sapukan butter pada madeleine pan dan simpan dalam peti sejuk selama 1 jam.
2. Gaul lemon zest bersama gula dan ketepikan.
3. Di dalam mangkuk yang sesuai, pukul/whisk sedikit telur, tak perlu hingga kembang.
4. Masukkan gula dan lemon zest, whisk sebati.
5. Di dalam bekas lain, ayak tepung bersama baking powder ulang dua kali.
6. Campurkan tepung ke dalam adunan telur dan whisk hingga licin dan tidak berketul.
7. Masukkan butter yang telah dicairkan. Whisk hingga shiny dan glossy. Jika adunan menjadi seperti bertali semasa dituang, bermakna adunan sempurna sebaliknya jika berketul kira tak jadi/fail.
8. Tutup dengan cling wrap dan sejukkan dalam peti sejuk selama satu jam.
9. Selepas 1 jam, panaskan ketuhar pada suhu 180C.
10. Keluarkan madeleine pan dari peti sejuk dan ayakkan tepung naik sendiri di dalam setiap lubang pan. Terbalikkan dan ketuk loyang untuk keluarkan lebihan tepung.
11. Keluarkan adunan dari peti sejuk dan kaup balik sedikit. Masukkan ke dalam pipping bag dan pipekan sebanyak 3/4 (90%) adunan ke dalam setiap lubang pan.
12. Bakar pada suhu 180C selama 12 minit sahaja. Untuk pan saiz kecil, 8-10minit sahaja. Madeleine kira menjadi jika bahagian atasnya nampak kembung/hump.
*nota: kira macam scone, bahan sikit tapi teknik kena betul. 50g gula pun saya rasa manis lagi. Wangi bau lemon dan macam rasa kek lemon juga, cuma bahagian luar rasa rangup sikit. Sedap makan pada hari yang sama dibuat.
Kredit resipi & foto: Keroroyz Royz
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Sekali Cuba Asyik Teringat. Ini Resipi Nasi Goreng Pattaya Special Paling Sedap
Manis & Lemak Masin Santan. Begini Cara Buat Pulut Kuning Kelantan Yang Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
5 Aneka Roti Bijirin Gebu Namun Rangup, Jom Ikut Cara Membuatnya.
Roti enak gebu dan lembut, keluar panas-panas dari oven , huh, tak boleh ceritalah nikmatnya.
Yang penting cara ulinya kena betul dan gunakan bahan bermutu. Jom cuba aneka resipi roti buku (loaf) yang enak ni.
1.HEAVY WHOLEMEAL LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
- 500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
- 100gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
- 20gm Tepung susu lemak penuh
- 8gm Garam halus
- 50gm Lemak Sayuran tanpa hydrogenasi
- 11gm Yis kering
- 5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
- 450gm Air sejuk
- 120gm Serat gandum kasar
- 20gm Brown Malt Flour – pilihan untuk warna perang pada roti
CARA MEMASAK:
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin penguli roti.
2. Uli sehingga doh menjadi boleh diregang. Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza beza.
3. Kemudian keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm setiap satu.
4. Bulatkan doh dan rehatkan sebentar ( 5 minit). Doh perlu direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah.
5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
6. Kelim doh dengan cermat dan kemas supaya proses pengembangan dan pembakaran akan serata dan tidak merekah kerana bahagian yang di kelim tidak kemas.
7. Letakkan doh di dalam acuan loaf yang sudah disembur dengan pan coating / shortening.
8. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
9. Keluarkan doh yang sudah kembang.
10. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau apabila ia berwarna perang keemasan.
INFO CHEF : Doh itu boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan.
Saiz Hidangan : 4 biji doh
Waktu Memasak: 3 jam
Jenis Hidangan : Roti
Keistimewaan : Roti yang menyihatkan
Cara Memasak : Bakar
Anggaran harga: RM20-RM30
2. 7 GRAINS LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
- 500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
- 70gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
- 30gm Tepung susu lemak penuh
- 8gm Garam halus
- 50gm Lemak Sayuran tanpa hydrogenasi
- 11gm Yis kering
- 5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
- 450gm Air sejuk
- 50gm Serat Gandum kasar
- 150gm – Bijian Campuran – 7 jenis
- 20gm Brown Malt Flour – pilihan untuk warna perang pada roti
CARA MEMASAK:
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin penguli roti.
2. Uli sehingga doh menjadi extensible dan meregang. Doh boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan.
3. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza.
4. Bulatkan doh dan rehatkan sebentar, sekitar lima minit.
5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
6. Setelah itu, kelim doh dengan kemas supaya proses pengembangan dan pembakaran akan serata dan tidak merekah.
7. Letakkan doh yang telah siap dikelim ke dalam acuan loaf yang sudah disemburkan dengan pan coating / shortening.
8. Kemudian kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
9. Keluarkan doh yang sudah kembang. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
Info chef: Doh direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah.
Saiz Hidangan : 4 biji doh
Waktu Memasak: 3 jam
Jenis Hidangan : Roti
Keistimewaan : Mengandungi tujuh jenis bijirin
Cara Memasak : Bakar
Anggaran harga: RM20-RM30
3. GREEN TEA LATTE LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
- 500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
- 100gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
- 8gm Garam halus
- 50gm Lemak sayuran tanpa hydrogenasi
- 11gm Yis kering
- 5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
- 250gm Air sejuk
- 30gm serbuk teh hijau
- 50ml Espresso Double Shot
CARA MEMASAK:
1. Pertama, campurkan serbuk teh hijau bersama Espresso Double Shot untuk membentuk Green Tea Latte. Ketepikan.
2. Setelah itu, masukkan kesemua bahan di atas termasuk Green Tea Latte ke dalam mesin penguli roti. Uli sehingga doh menjadi extensible (regang). Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm.
3. Bulatkan doh dan rehatkan sekitar lima minit.
4. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
5. Setelah itu, kelim doh dengan cermat.
6. Letakan doh di dalam acuan loaf yang sudah di spray dengan pan coating / shortening.
7. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
8. Keluarkan doh yang sudah kembang. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau setelah berwarna perang keemasan.
9. Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan panas-panas.
Saiz Hidangan : 4 biji doh
Waktu Memasak: 3 jam
Jenis Hidangan : Roti
Keistimewaan : Rasa teh hijau yang beri keunikan pada roti
Cara Memasak : Bakar
Anggaran harga: RM20-RM30
4. HONEY OAT LOAF
BAHAN-BAHAN UNTUK DOH:
- 500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
- 80gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
- 30gm Tepung susu lemak penuh
- 8gm Garam halus
- 60gm Lemak sayuran tanpa hydrogenasi
- 11gm Yis kering
- 5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
- 350gm Air sejuk
- 150gm – Oat Bermadu ( seperti dia atas )
- 150gm Oat
- 100gm Madu
1. Untuk membuat oat madu; Campurkan Oat dan Madu ke dalam mangkuk dan gaul rata.
2. Gunakan parchment paper untuk melapik dulang dan tuang oat yang bercampur madu. Ratakan.
3. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 120 C selama 15 minit kemudian sejukkan.
4. Untuk membuat doh roti; Masukkan kesemua bahan termasuk oat madu (tinggalkan sedikit) yang telah dihasilkan tadi ke dalam mesin penguli roti.
5. Uli sehingga doh menjadi extensible atau meregang. Anda boleh sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza.
6. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. Bulatkan doh dan rehatkan selama lima minit.
7. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung dari bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
8. Kelim doh dengan cermat. Letakkan doh yang siap dikelim ke dalam acuan loaf yang sudah disemburkan dengan pan coating / shortening.
9. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
10. Keluarkan doh yang sudah kembang, sembur dengan air dan baki oat madu yang ditinggalkan tadi.
11.Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
Info chef: Pastikan anda kelim doh dengan kemas untuk menggelakkan ia merekah ketika proses pengembangan dan pembakaran serta masak serata.
Saiz Hidangan : 4 biji doh
Waktu Memasak: 3 jam
Jenis Hidangan : Roti
Keistimewaan : Rasa madu dan oat yang sedap
Cara Memasak : Bakar
Anggaran harga: RM20-RM30
5. DARK CHARCOAL LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
- 500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
- 100gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
- 30gm Tepung susu lemak penuh
- 8gm Garam halus
- 50gm Lemak Sayuran tanpa hydrogenasi
- 11gm Yis kering
- 5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
- 350gm Air sejuk
- 30gm Black Charcoal Powder
- 20gm Brown Malt Flour
CARA MEMASAK:
1. Masukkan kesemua bahan bahan ke dalam mesin penguli roti.
2. Uli sehingga doh menjadi extensible atau meregang. Boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan.
3. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm.
4. Bulatkan doh dan rehatkan selama lima minit. Doh direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah.
5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung dari bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
6. Kelim doh dengan cermat. Letakkan doh yang di dalam acuan loaf yang sudah sembur dengan pan coating / shortening.
8. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
9. Keluarkan doh yang sudah kembang.
10. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
Info chef: Warna roti yang gelap pasti memberikan satu tarikan tersendiri.
Saiz Hidangan : 4 biji loaf
Waktu Memasak: 3 jam
Jenis Hidangan : Roti
Keistimewaan : Rasa yang amat berbeza
Cara Memasak : Bakar
Anggaran harga: RM20-RM30
Terima kasih : Chef Sharizat, Golden Republic
Kuey Teow Basah Seafood ‘Meriah’ & Enak, Makan Sepinggan Memang Tak Cukup
Kuey Teow Basah Seafood akan lebih sedap bila ada campuran udang, sotong dan kerang. Pendek kata bila makan boleh buat kita bertambah-tambah. Mana cukup sepinggan. Bila masak sendiri lagi puas sebab kita boleh tambah bahan-bahan lebih banyak ikut cita rasa kita. Marilah kita buat Kuey Teow Basah Seafood seperti yang dikongsikan oleh Nurul Ateekah
RESEPI KUEY TEOW BASAH SEAFOOD
BAHAN-BAHAN:
½ kilo kuey teow
3 ulas bawang putih(diketuk) – BELI ONLINE
2 sudu besar cili kisar
3 biji telur
Segenggam tauge
Kucai
Udang
Sotong
1 biji tomato dibelah 4@6
1 batang cili merah (dihiris) – BELI ONLINE
2 sudu besar sos tiram – BELI ONLINE
2 sudu besar sos tomato – BELI ONLINE
2 sudu besar sos cili – BELI ONLINE
4 sudu besar@agak-agak kicap manis
1 sudu besar sos ikan
Garam secukup rasa
1 sudu besar gula – BELI ONLINE
1 sudu kecil serbuk perasa
Sedikit air
CARA MEMBUAT:
1. Minyak masak dipanaskan dahulu.
2. Gorengkan telur serta hancurkan telur dalam kuali, angkat dan diasingkn ketepi dahulu.
3. Tumiskan bawang putih sehingga naik bau.
4. Setelah masak, masukkan pula cili kisar dan masak sehingga pecah minyak.
5. Masukkan udang, sotong dan masak seketika
6. Apabila sotong dan udang telah masak, masukkan kicap, sos tiram, sos cili, sos tomato dan sos ikan. Perasakan dengan garam dan gula. Masukkan juga serbuk perasa. Masukkan sedikit air jika perlu.
7. Masukkan tauge, kucai, kuey teow, tomato, cili merah dan telur yang telah digoreng tadi. Gaul sekata. Siap. Bolehlah dinikmati.
Sumber kredit: Nurul Ateekah
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Sedap Yakmat Aiskrim Durian Homemade, Lebih Banyak Isi Durian Lagi Kebabom
Buat Sendiri Botok-Botok Johor Yang Sedap, Ini Cara Paling Senang
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official