Ayam Panggang Blackpepper memang antara perisa kegemaran bagi penggemar sajian ayam panggang. Di musim ayam serba mahal ini, jika terasa nak makan, lebih baik masak sendiri. Jika dibeli, seekor kecil sahaja saiznya namun harga boleh tahan. Memang tak cukup jika ahli keluarga ramai. Apa kata masak je sendiri. Lebih jimat & sedap! Anak-anak pun boleh makan dengan puas. Sangat berbaloi-baloi. Ni ada resipi Ayam Panggang homemade yang dikongsi oleh aaudari Ema HidaYah. Jom lihat cara-caranya. Selamat mencuba!
AYAM PANGGANG BLACKPEPPER HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 1 ekor ayam
BAHAN REMPAH:
- 2 biji bawang besar – beli online disini
- 4 ulas bawang putih – beli online disini
- Minyak zaitun secukupnya
- Halia ( anggaran 1/2 inci)
- Perasa maggi secukupnya
- Sos lada hitam secukupnya – beli online disini
- Sos tiram secukupnya – beli online disini
- Serbuk lada hitam secukup rasa – beli online disini
- Madu secukup rasa – beli online disini
- Sedikit air
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan rempah kemudian lumurkan pada ayam. Sebaiknya perap seketika supaya bahan rempah meresap ke dalam isi. Boleh juga letak ubi kentang, bawang atau sayuran.
2. Panaskan ketuhar pada suhu 200C. Bakar ayam selama 1 jam 30 minit atau hingga ayam masak sepenuhnya. Waktu memasak mungkin berbeza mengikut saiz ayam.
3. Jika suka, boleh tabur mix herbs selepas ayam masak. Memang harum dan enak. Isi pun empuk. Selamat mencuba!
Kredit resipi & foto: Ema HidaYah
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Cara-Cara Buat Ketupat Lemak Versi Homemade. Masak Guna Rice Cooker Je!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
https://www.youtube.com/watch?v=z-Xw5O3DPUA
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Suka Makan Puding?Ini Dia Aneka Puding Yang Pasti Buat Korang Terliur..Mudah & Sedap!
Hidangan anda pasti menjadi lebih lengkap dengan adanya pemanis pulut yang menyegarkan ini. Aneka puding yang bukan sahaja cantik dipandang, bahkan sedap dimakan. RASA kongsikan 15 jenis puding yang anda boleh cuba dan hidangkan kepada keluarga atau para tetamu yang datang.
PANNA COTTA BUAH MARKISA DENGAN PURI MANGGA
BAHAN-BAHAN:
- 600ml krim putar
- 375ml susu segar
- 185ml isi buah markisa (jika tidak mahu biji, boleh ditapis)
- 115gm gula kastor
- 1 sudu makan air panas mendidih
- 3 sudu teh serbuk gelatin
- 2 biji mangga bersaiz sederhana
- 1 sudu teh perahan limau nipis
- 3 sudu makan gula
CARA MEMASAK:
- Satukan krim putar, susu segar, isi buah markisa dan gula kastor di dalam periuk, masak di atas api sederhana selama 15 minit sambil selalu dikacau (elakkan daripada mendidih). Setelah adunan panas, matikan api dan ketepikan.
- Masukkan air panas ke dalam gelas dan campurkan serbuk gelatin. Kacau menggunakan garpu hingga gelatin larut.
- Masukkan air gelatin ke dalam adunan susu tadi dan kacau sebati.
- Masukkan adunan ke dalam bekas yang bersesuaian. Simpan di dalam peti ais selama sekurang-kurangnya 6 jam untuk panna cotta mengeras.
- Untuk puri mangga, masukkan isi mangga ke dalam mesin pengisar dan kisar hingga menjadi puri.
- Masak puri bersama perahan limau nipis dan 3 sudu makan gula hingga gula larut. Ketepikan.
- Apabila panna cotta sudah keras, paipkan puri mangga di atasnya dan sedia untuk dihidang.
INFO CHEF: Anda boleh menggunakan apa-apa isi buah dan puri untuk menggantikan markisa dan mangga.
PUDING CHIA SEED DENGAN BUAH KUNDANG DAN OREN
BAHAN A (PUDING):
- 1 1/2 cawan susu segar
- ½ cawan air kelapa
- 5 sudu makan isi buah kundang
- 5 sudu makan isi buah oren
- 100gm chia seed
- 1 sudu makan madu
- 5 sudu makan gula
BAHAN B (TOPPING):
- 50gm isi buah kundang | potong kasar
- 50gm isi buah oren | potong kasar
- 3 sudu makan gula
CARA MEMASAK:
- Satukan semua bahan A kecuali chia seed ke dalam mesin pengisar dan kisar hingga gula larut dan adunan menjadi halus.
- Masukkan adunan ke dalam mangkuk dan campurkan chia seed. Kacau sebati dan tuang ke dalam bekas yang diingini. Simpan di dalam peti sejuk semalaman.
- Untuk topping; campurkan semua bahan B dan kacau sebati. Simpan di dalam peti ais.
- Untuk menghidang, letakkan topping di atas puding dan taburkan kelapa parut jika mahu. Atau boleh juga paipkan krim putar di atasnya dan hiaskan dengan hirisan oren, blueberi dan strawberi untuk warna.
INFO CHEF: Untuk yang sedang berdiet, boleh tukarkan susu segar kepada susu rendah lemak dan gula kepada madu.
PUDING AISKRIM OREO
BAHAN-BAHAN:
- 8gm serbuk agar-agar
- 100gm gula
- 500gm air
- 250gm krim putar
- 200gm susu segar
- 4 sudu makan aiskrim vanila
- 200gm biskut Oreo | buang krim dan hancurkan bahagian biskut
CARA MEMASAK :
- Serbuk agar-agar, gula dan air dimasak sehingga serbuk agar-agar larut.
- Tutup api dan masukkan krim putar, susu segar, aiskrim vanila dan serpihan biskut Oreo.
- Tuangkan ke dalam bekas dan sejukkan sehingga beku.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
INFO CHEF : Untuk hidangan yang lebih menarik, pukul krim putar bukan tenusu sehingga kental, paipkan ke atas puding dan hiaskan dengan biskut Oreo sebagai hiasan.
PUDING TEH HIJAU
BAHAN-BAHAN:
- 10gm serbuk gelatin
- 2 sudu makan air sejuk
- 300gm susu segar
- 50gm gula
- 1 ½ sudu makan serbuk teh hijau
CARA MEMASAK :
- Taburkan serbuk gelatin ke dalam air sejuk. Biarkan selama 10 minit sehingga kembang. Panaskan ke dalam ketuhar gelombang mikro teknik ‘double-boil’ sehingga gelatin mencair. Sejukkan seketika tetapi jangan sampai memekat.
- Panaskan susu segar dan gula. Masukkan serbuk teh hijau dan kacau sehingga sebati. Tapis adunan.
- Masukkan larutan gelatin ke dalam sebatian teh hijau. Tuangkan ke dalam bekas dan sejukkan. Hidangkan sejuk di dalam bekas puding.
- Sedia dinikmati.
INFO CHEF : Hidangan mesti disajikan sejuk-sejuk kerana gelatin akan cair semula pada suhu bilik. Boleh gantikan dengan serbuk agar-agar untuk puding yang lebih stabil.
PUDING SUMI KASTARD
BAHAN-BAHAN:
- *10gm serbuk agar-agar
- *200gm gula pasir
- *1000gm air
- *4 sudu makan tepung kastard
- *400gm susu cair (1 tin)
- 1 bungkus sumi atau secukupnya
BAHAN UNTUK SOS KASTARD:
- 400ml susu cair
- 200ml air
- 2 sudu makan gula
- 2 sudu makan tepung kastard
- 1 sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK:
- Susun sumi di dalam bekas dan bekukan sebentar (15-20 minit) di dalam peti sejuk dingin beku.
- Satukan semua bahan bertanda * di dalam periuk dan kacau sebati. Masak di atas api sehingga agar-agar larut.
- Angkat periuk dan biarkan adunan sedikit suam (tidak terlalu panas). Boleh bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan jika suka. Tuang adunan kastard ke dalam bekas yang berisi sumi beku. Sejukkan semula sehingga kastard mengeras.
- Untuk membuat sos kastard untuk dituang di bahagian atas; satukan kesemua bahan untuk sos kastard dan masak di dalam periuk. Kacau dan masak hingga sos memekat. Angkat dan sejukkan.
- Untuk menghidang, keluarkan puding dan tuangkan sos kastard di atasnya hingga meleleh untuk lebih sedap dan lemak.
- Hiaskan dengan strawberi segar untuk warna yang lebih menarik.
INFO CHEF : Tujuan sumi dibekukan adalah untuk mengelakkan sumi mencair apabila kastard panas dituang.
PUDING PISANG COKLAT
BAHAN-BAHAN (UNTUK MEMBUAT LAPISAN PUDING COKLAT):
- 500gm susu segar
- 80gm gula halus
- 25gm mentega
- 120gm coklat hitam | dipotong kecil
- 25gm tepung jagung | dibancuh dengan sedikit susu
UNTUK MEMBUAT LAPISAN KASTARD PISANG:
- 5 biji pisang emas | kupas dan potong kecil
- 200gm gula
- 1 sudu makan tepung gandum
- 1 sudu makan tepung jagung
- 500gm susu segar
- 4 biji kuning telur
- 2 sudu makan mentega
- 1 sudu teh esen perasa pisang
CARA MEMASAK:
- Untuk membuat lapisan puding coklat; masak semua bahan kecuali tepung jagung sehingga mendidih. Pastikan adunan sentiasa dikacau. Perlahankan api dan masukkan larutan tepung jagung. Masak sehingga licin dan tuangkan ke dalam bekas. Sejukkan. Ketepikan.
- Untuk membuat lapisan kastard pisang; kuning telur, tepung gandum, tepung jagung, dan esen pisang dikacau menggunakan whisk tangan sehingga sebati.
- Panaskan susu segar dan gula di atas api sehingga menggelegak sedikit di bahagian tepinya. Tuangkan separuh adunan susu ke dalam adunan telur sambil dikacau laju bagi mengelakkan telur masak. Kembalikan semua adunan ke dalam periuk dan masak sehingga adunan agak likat.
- Tutupkan api dan masukkan mentega serta pisang. Kacau sebati menggunakan senduk kayu dan tuangkan ke atas lapisan puding coklat yang telah disejukkan.
- Sejukkan di dalam peti sejuk sehingga beku dan sedia untuk dihidangkan.
- Boleh hiaskan dengan sedikit krim putar, hirisan pisang dan strawberi di atasnya untuk lebih menarik.
INFO CHEF : Puding ini merupakan puding lembut dan seeloknya dihidangkan di dalam bekas puding yang sesuai. Bukan jenis agar-agar yang boleh dipotong.
PUDING COKLAT HERSHEY’S
BAHAN-BAHAN:
- 50gm gula
- 400ml susu penuh krim
- 30gm krim putar (pekat/thicked) | dipukul sehingga kembang
- 1 sudu makan serbuk agar-agar
- 1 sudu makan serbuk koko | dibancuh dengan sedikit air panas
- ½ sudu makan coklat Hershey’s
UNTUK HIASAN:
- Sedikit krim putar
- Sedikit kepingan coklat
CARA MEMASAK:
- Didihkan susu, gula dan serbuk agar-agar. Kacau sehingga larut.
- Campurkan serbuk koko dan coklat Hershey’s.
- Tapis dan tuang adunan ke dalam mangkuk. Masukkan krim putar dan kacau sehingga sebati.
- Tuang adunan ke dalam bekas kaca kecil dan sejukkan di dalam peti sejuk.
- Selepas adunan keras, tuangkan sedikit coklat Hershey’s cair di bahagian atasnya bersama krim putar.
- Sedia dinikmati ketika sejuk.
Info chef: Hiaskan dengan kepingan coklat dan sedikit parutan coklat untuk lebih menarik.
PUDING PADDLE POP
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan susu tepung
- 1 cawan susu segar
- 1 sudu teh serbuk agar-agar
- 1000ml air
- ½ cawan gula halus
- Pewarna dan perisa makanan /esen makanan
- (Strawberry paste/emulco, Pandan paste, mangga)
CARA MEMASAK:
- Satukan agar-agar, gula halus, susu tepung, susu segar, air ke dalam periuk dan kacau rata.
- Pastikan ia dimasak sehingga mendidih.
- Bahagikan kepada beberapa warna dan letakkan perisa. Sebagai contoh pewarna kuning untuk mangga, pink dengan strawberi, hijau dengan pandan atau epal.
- Tuang satu adunan satu perisa/warna ke dalam botol dan sejukkan.
- Jika ingin pelbagai lapisan warna dalam satu botol; tuangkan satu lapisan warna contohnya kuning dan sejukkan. Bila lapisan tersebut mengeras tuangkan pula lapisan yang lain dan ulang proses tersebut sehingga habis.
Info chef: Anda boleh membuat lapisan pelbagai warna dalam satu botol atau satu warna sahaja untuk setiap botol. Terpulang pada cita rasa anda.
PUDING BLUEBERI
BAHAN-BAHAN:
- 5gm serbuk agar-agar
- 2 ½ cawan air
- 4 sudu makan gula
- 200ml susu cair/ susu segar
- 300gm buah blueberi
UNTUK HIASAN:
- Sedikit krim putar
- Sedikit buah blueberi
- Sedikit daun pudina
CARA MEMASAK:
- Kisarkan buah blueberi bersama susu dan tapiskan.
- Satukan gula dan serbuk agar-agar ke dalam periuk berisi air sehingga mendidih.
- Masukkan susu cair dan buah blueberi yang telah dikisar dan ditapis.
- Kacau rata dan tuangkan ke dalam bekas kaca kecil. Simpan di dalam peti sejuk sehingga mengeras.
- Keluarkan dan hiaskan dengan sedikit krim putar, buah blueberi dan daun pudina untuk lebih menarik.
- sedia dinikmati.
Info chef: Sedap dimakan ketika sejuk.
PUDING FRUITS DELIGHT
BAHAN-BAHAN A:
- 15gm serbuk agar-agar
- 600ml air
- 150gm gula
- 2 biji putih telur
BAHAN B:
- 10gm serbuk agar-agar
- 600ml air
- 120gm gula
UNTUK HIASAN:
- Sedikit buah strawberi dipotong nipis
- Sedikit buah blueberi, pic atau buah-buahan lain
CARA MEMASAK:
- Atur hirisan buah strawberi di sekeliling bekas atau acuan plastik bersegi. Ketepikan.
- Masak bahan A sehingga mendidih kecuali putih telur. Ketepikan seketika dan biarkan suam.
- Putar putih telur sehingga kembang. Masukkan adunan agar-agar tadi sedikit demi sedikit sambil diputar dengan kelajuan sederhana.
- Tuang agar-agar putih telur ke dalam bekas atau acuan sehingga paras hirisan strawberi. Biarkan beku.
- Susun buah-buahan yang anda sukai di atas permukaan lapisan yang telah beku tadi.
- Masak bahan B hingga mendidih, biarkan suam dan tuang ke atas buah-buahan sehingga penuh.
- Sejukkan terlebih dahulu dan enak dinikmati ketika sejuk.
Selamat mencuba!
Mi Hailam Udang, Makan Sedap Lauk Pun Meriah
Mi Hailam Udang, Makan Sedap Lauk Pun Meriah. Mi kuah berasaskan kicap yang penuh dengan bahan seperti udang dan sayuran macam ini memang menyelerakan. Sesuai dijadikan menu makan malam. Tak terlalu berat dan penuh nutrisi.
MI HAILAM UDANG
BAHAN-BAHAN:
- 1/2kg mi kuning
- Isi ayam
- Udang/sotong
- 3 ulas bawang putih di tumbuk
- 3 ulas bawang merah di tumbuk
- 1 sudu besar cili kering kisar
- 1 ikat sawi hijau
- Bunga kobis
- 1/2 batang lobak merah
- 1 bungkus baby corn
- 2 tangkai daun sup & bawang
- 1 sudu tepung jagung dibancuh air
- Sos cili
- Sos tomato
- Sos tiram
- Kicap manis
CARA MEMASAK:
- Tumiskan bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau
- Masukkan cili kering yang sudah dikisar dan kacau rata sehingga benar-benar masak.
- Selepas itu masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap manis. Kacau rata
- Masukkan ayam, udang atau sotong dan tunggu sehingga masak.
- Masukkan garam dan gula sesuai citarasa.
- Kemudian masukkan sayur sayuran
- Masukkan mi kuning dan kacau rata
- Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung dan tomato. Kacau rata.
- Matikan api dan tabur daun bawang, sup dan bawang goreng.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Khairul Sharira
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tiga Resipi Lauk Kampung Simple & Sedap Untuk Makan Tengahari
Koleksi Resipi Kerabu Air Tangan Mak-Mak Yang Mudah & Comfirm Sedap
2 Kuih Tradisional ,Getas Dan Abuk-abuk… Gandingan Enak DiMakan Bersama.
Dua kuih pencuci mulut ini memang sedap dimakan bersama dengan air kopi atau teh. Rasa lemak manis dan kenyal memang enak dikunyah sebagai pencuci mulut.
Jika getas rasa manis dari disira gula, kuih abuk-abuk pula dari gula merah pula. Jom cuba buat sendiri memang puas hati lah kan.
KUIH GETAS
BAHAN-BAHAN :
- 1/2 biji kelapa parut
- 2-1/2 cawan tepung pulut
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1cawan air | atau secukupnya
- 1sudu teh garam
Bahan sira gula :
- 1/2 cawan gula
- 1/2 cawan air
CARA MEMASAK :
- Satukan kelapa, tepung pulut dan tepung gandum dalam bekas, masukkan garam, gaul. Masukkan air sedikit demi sedikit (jangan cair sangat, nanti susah nak bentuk).
- Uli hingga jadi doh lembut. Bentukkan doh mengikut citarasa. Panaskan minyak masak dan gorengkan kuih getas.
- Dalam bekas/kuali yang lain, masakkan pula air dan gula hingga berbuih..
- Biarkan betul-betul pekat (apabila sudah berbuih) baru masukkan kuih yang telah digoreng tadi, tutup api, kacau dan golekkan dalam gula tadi hingga kering. Biar gula melekat pada kuih.
Saiz hidangan : 20- 25 keping , saiz nuget
Waktu memasak : 15 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Lemak manis dan lembut serta kenyal teksurnya
INFO CHEF: Apabila campuran air dan gula sudah berbuih, itu tandanya ia sudah pekat dan boleh dimasukkan kuih getas di dalamnya. Jangan lupa tutup api dan biarkan gula menyalut kuih dengan rata.
KUIH ABUK -ABUK
BAHAN-BAHAN :
- 2 cawan biji sagu
- 2 cawan kepala parut putih
- 3 sudu makan gula merah
- 3 sudu makan gula pasir
- Garam secukup rasa
- 10 calong daun pisang, lidi penyemat
CARA MEMASAK :
- Basuh sagu dan toskan 5 minit.
- Gaulkan sagu dengan kelapa dan tambahkan garam.
- Campurkan gula merah dengan gula pasir.
- Masukkan dua sudu campuran sagu dalam ke dalam calong daun pisang.
- Kemudian sendukkan 1/2 sudu campuran gula dan disudahi dengan satu sudu campuran sagu.
- Tutup calong dan sematkan dengan lidi. Kukus kuih lebih kurang 10 minit.
- Kuih abuk-abuk siap dihidangkan.
Saiz hidangan : 4- 5 orang makan
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Rasa sagu yang lembut dengan inti gula, pencuci mulut yang lemak manis.
INFO CHEF : Gunakan sagu biji putih asli. Bahan yang bermutu dan asli menjamin kualiti kuih abuk-abuk yang lebih enak.