Di musim PKP yang panjang ini luangkan masa untuk mencuba resipi kek yang baru.  Kalau buat kek kukus hasilnya lebih lembab, padat dan gebu.

Jadi ceriakan ahli keluarga dengan mencuba 3 sajian kek kukus ini dari Norbaini Rahwi yang juga penulis buku “Kek Mentega Dulu & Kini”, terbitan Alaf 21 dengan tiga lagi resepi kek kukusnya.

1.KEK KUKUS LAPIS MOCHA MOSCOVIC

BAHAN-BAHAN :

Bahan A :

  • 8 biji telur
  • 200 gm gula kastor
  • 1 sudu makan ovalet

Bahan B :

  • 200 gm tepung gandum | diayak
  • 40 gm susu tepung | diayak
  • ½ sudu teh serbuk penaik | diayak

Bahan C :

  • 200 gm mentega
  • 2 ½ sudu makan susu pekat manis
  • 1 sudu kecil pes mocha
  • 200 gm buah-buahan campur (dipotong kecil-kecil)
  • Serbuk koko untuk di tabur

CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang bersaiz 18 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul Bahan A hingga kembang
3. Masukkan Bahan B. Gaul hingga sebati. Ketepikan
4. Pukul bahan C hingga putih dan ketepikan.Masukkan pes mocha.
5. Campurkan semua bahan semua bahan, gaul rata.
6. Panaskan periuk kukus, ambil satu cawan adunan dan ratakan di dalam loyang. Ayakkan sedikit serbuk koko dan kukus selama 5 minit.
7. Keluarkan loyang dan tuang 1 cawan adunan, ratakan di dalam loyang, ayak sedikit serbuk koko serta taburkan buah-buahan campur. Kukus lagi selama 5 minit.
8. Ulang sehingga abis adunan. Lapisan terakhir kukus selama 10 minit.
9. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.

Saiz hidangan: 1 loyang pembakar bulat 18 sm
Waktu memasak: 30 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Kek kukus lapis Mocha ini lebih basah, lembut unik rasanya
Anggaran kos: RM 25

INFO CHEF :Buah-buahan campur hendaklah dipotong nipis agar rasa buah sekata di dalam kek dan senang di potong.

2.KEK KUKUS PRUN

IKLAN

BAHAN-BAHAN :
Bahan A :

  • 6 biji kuning telur
  • 3 biji putih telur
  • 50 gm gula perang
  • 65 gm gula kastor
  • ½ sudu teh ovalet

Bahan B :

  • 100 gm tepung gandum | diayak
  • ½ sudu teh serbuk penaik

Bahan C :

  • 80 gm mentega/marjerin
  • 1 sudu makan susu pekat manis
  • 15 biji buah prun yang telah dilenyekkan

CARA MEMASAK :

1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang bersaiz 18sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul Bahan A hingga kembang
3. Masukkan Bahan B. Gaul hingga sebati. Ketepikan
4. Pukul bahan C hingga putih dan ketepikan.
5. Campurkan semua bahan, gaul rata.
6 .Bahagian adunan kepada 2 bahagian.
7. Panaskan periuk kukusan. Ambil satu bahagian dan ratakan di dalam loyang dan susunkan prun, kemudian tuangkan baki 1 bahagian dan ratakan.
8. Kukuskan selama 25 minit atau sehingga masak.
9 .Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.

Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 18 sm
Waktu memasak: 30 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Resepi ini tidak terlalu manis, rasa buah prun berkhasiat
Anggaran kos: RM 15

INFO CHEF : Bahan-bahan seperti telur, gula dan ovelete hendaklah di pukul hingga kembang sekurang-kurangnya 8 ke 10 minit. Dan kemudian diperlahankan mesin pengadun selama 2 minit. Barulah dicampurkan dengan bahan-bahan lain.

3. KEK KUKUS GULUNG TIRAMISU

BAHAN-BAHAN :
Bahan A :

  • 6 biji kuning telur
  • 3 biji putih telur
  • 75 gm gula kastor
  • 1 sudu teh ovalete

Bahan B :

  • 60 gm tepung gandum
  • 20 gm tepung jagung
  • ½ sudu teh serbuk penaik

Bahan C:

  • 30 ml minyak jagung/masak
  • 1 sudu teh coffee emulco

Bahan D :

  • 30 ml minyak jagung/masak
  • 1 sudu teh esen vanilla

Bahan ‘topping’:

  • 200gm whipping cream/fresh cream
  • 20gm gula aising
  • 30gm Nutella

Bahan untuk lapisan:

  • 9 keping keju cheddar

CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang pembakar empat segi 25 sm x 25 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
5. Satu bahagian di campurkan dengan Bahan C kacau rata.
6. Satu lagi bahagian di campurkan dengan Bahan D kacau rata.
7. Panaskan periuk kukus, tuang satu bahagian yang di campur dengan Bahan C di atas loyang dan kukuskan kek selama 10 minit.
8 .Setelah masak keluarkan loyang susun cheddar cheese di atas permukaan lapisan kek. Tuang adunan yang di campur dengan Bahan D di atas adunan kek. Kukus kan selama 15 minit.
9. Setelah masak sejukkan kek.

Topping :
1.Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental, masukkan Nutella gaul rata.
2.Sapukan krim di atas permukaan lapisan dan gulungkan kek.
3.Siap untuk di hidang.

Saiz hidangan: 1tin empat segi 25 sm x 25 sm
Waktu memasak: 40 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Rasa kek kopi dan koko yang enak
Anggaran kos: RM 20

INFO CHEF : Pastikan kek sejuk sebelum di gulung untuk mengelakkan ia pecah ketika menggulung.

ANDA MUNGKIN SUKA RESIPI INI:

JOM JENGUK RESIPI :

Variasi Muffin Sedap Untuk Yang Diet & Diabetes.